„(Jis) bus priimtas savo laiku, nes įstatymas yra parengtas gerai, ir aš neabejoju, kad visus klausimus, taip pat ir teisių užtikrinimą, mes galime išspręsti kompleksiškai.

Juo labiau, kad kalbame šiuo atveju apie turbūt 0,001 proc. žmonių, kuriems galbūt nepasisekė, ir gali pakliūti į užsienio tarnybų žabangas. Šitas dalykas taip pat bus išspręstas. Lietuva privalo turėti stiprų saugumą, idant šiame neramiame pasaulyje išliktų, ir, kad galėtų švęsti savo šventes tokias, kokias švenčiame šiandien“, – kalbėjo G. Nausėda.

Grybauskaitė: prevencinius pokalbius su žvalgais išties bandė siūlyti jau jos laikais

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė patvirtino, kad apie prevencinius pokalbius su žvalgais jau buvo diskutuojama jau jos vadovavimo valstybės laikais, bet ji tam nepritarė.

„Man labai sunku komentuoti jau konkretų įstatymą, aš jo detalių nežinau, bet kai kurie šito įstatymo elementai buvo diskutuojami ir anksčiau, ir ypač tie vadinami prevenciniai pokalbiai.

Aš tuo metu ir dabar manau, kad tai yra perteklinė priemonė ir tikrai prasižengianti su žmogaus teisėmis , be specialios žvalgybinių institucinių kontrolės tokia priemonė tikrai negali būti įvesta“, - sakė D. Grybauskaitė.

Prevenciniai pokalbiai yra viena iš priemonių siūlomų naujajame Žvalgybos įstatyme.

Prezidentas G. Nausėda praeitą mėnesį pasiūlė įstatyme įtvirtinti žvalgybos pareigūnų teisę iškviesti žmones į prevencinį pokalbį, „turint duomenų, kad asmuo gali būti susijęs arba gali būti siejamas su veikla, galinčia didinti riziką ar kelti grėsmę nacionaliniam saugumui ar valstybės interesams“.

Už neatvykimą būtų taikoma administracinė atsakomybė – piniginė bauda.

G. Nausėda sako, kad prevenciniai pokalbiai būtų vykdomi tik su tais žmonėmis, kurie atsidurs priešiškų žvalgų taikinyje, siekiant juos įspėti.

Kritikai teigia, kad projekte siūlomos nuostatos dėl rizikos valstybės interesams yra pernelyg abstrakčios, gali būti plačiai interpretuojamos, todėl sukuria prielaidas piktnaudžiavimui.

Pataisos taip pat suteiktų teises žvalgybos pareigūnams patikrinti asmens dokumentus ir atlikti administracinį sulaikymą, be teismo sankcijos gauti informaciją iš bankų apie finansines operacijas.

Pataisas inicijavusių žvalgybos tarnybų teigimu, tokios priemonės būtinos efektyviai kontržvalgybai.

Dalis politikų sako, kad plečiant žvalgybos galias reikia stiprinti ir jų priežiūrą. Opoziciniai konservatoriai siūlo steigti žvalgybos kontrolieriaus instituciją.