„Frakcija sudaroma mūsų statuto pagrindu iš septynių narių, nelikus septynių narių, frakcija neegzistuoja ir visi nariai tampa Seimo narių Mišrios grupės nariais, kol nebus sukurta kita frakcija“, – paskelbė Seimo pirmininko pavaduotoja R. Baškienė.

Su K. Bartkevičiumi BNS kol kas nepavyko susisiekti.

K. Bartkevičius palikęs valdančiąją frakciją „Lietuvos gerovei“ tapo Seimo narių Mišrios grupės nariu.

Šios grupės atstovais automatiškai tapo ir visi griuvusios „Lietuvos gerovei“ nariai.

Ši frakcija turėjo septynis atstovus – minimalų narių skaičių frakcijai sudaryti.

Buvusios frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius sakė, jog K. Bartkevičiaus sprendimas jam buvo staigmena – sužinojo prieš pat posėdį.

„Tik dabar sužinojau, aš nebesuprantu, kas pas mane tie per vyrai. Daro pareiškimus, bet manęs neinformuoja. Gerbiamas Kęstutis galėjo pas mane ateit prieš kelias dienas ir sakyt – aš išeinu iš frakcijos. Jis man šiandien atėjo prieš pat, sako, man liepė Žemaitaitis jau šiandien atiduot“, – BNS sakė V. Kamblevičius.

V. Kamblevičius svarstė, kad K. Bartkevičius pasitraukė, nes „užstrigo visos tos problemos dėl ministro posto, jis labai norėjo būti tuo ministru“.

Parlamentaras taip pat sakė tikintis, jog pavyks suburti frakciją iš naujo. „Nežinau, ką darysim, viskas bus gerai, tikimės (suburti frakcija iš naujo – BNS), rasim (atstovų – BNS), nėra problemų“, – kalbėjo V. Kamblevičius.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis DELFI pirmadienio rytą sakė, kad situacija nėra tragiška.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Vytautas Kamblevičius

„Nėra, nėra. Tokiu atveju, de jure, mes atsidursime mažumoje, de facto – niekas nepasikeičia“, – pirmadienio rytą Seime situaciją komentavo valstiečių lyderis.

„Visa frakcija jau skaitosi, kad nėra daugumoje, dėl to mes pasidarome mažuma, taip yra de facto. O de jure, ir tas žmogus, o tie kiti žmonės, kurie buvo frakcijoje, kuri dabar iširo, jie nekeičia savo požiūrio į valdančiąją daugumą. Dėl to balsų skaičius, kuris balsuoja už įstatymus, nesikeičia“, – kalbėjo valstiečių vadovas, pridurdamas, kad šie parlamentarai nepereina į opoziciją, o darbus tęs Mišrioje Seimo narių grupėje.

R. Karbauskis sakė, kad kol kas nenori prognozuoti, kaip ateityje seksis dirbti su buvusios frakcijos nariais.

„Mes svarstysime tai, vienaip ar kitaip. Bet koks sprendimas... Tai nėra dabar taip gyvybiškai svarbu. Biudžetas yra priimtas, kartu su tos frakcijos žmonėmis tarsimės ką darom – ar jungtis prie kitų frakcijų, kurios yra koalicijoje, ar kažkaip tai padėti jiems spręsti klausimą, dar žiūrėsime“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

„Frakcijos sutartis su koalicija, ji netenka prasmės“, – aiškino Seimo narys.

Žemaitaitis: K. Bartkevičius priėmė teisingą sprendimą

Tvarkos ir teisingumo (TT) partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigia, kad iš „Lietuvos gerovei“ frakcijos pasitraukęs Kęstutis Bartkevičius toliau Seimo rinkimams ruošis su besijungiančia TT, Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) bei buvusio parlamentaro Artūro Paulausko politine jėga. TT pirmininkas džiaugiasi, kad K. Bartkevičius priėmė teisingą sprendimą.

„Jis yra mūsų partijos narys, jis yra mano pirmasis pavaduotojas. Mes praėjusiais metais, liepos mėnesį, buvome pasirašę su „valstiečiais“ ir „socialdarbiečiais“ koalicinį susitarimą. Pagal tą koalicinį susitarimą, mes buvom įsipareigoję remti valdančiąją daugumą, o rugsėjo mėnesį įvyko, kas įvyko. Frakcija dėl kai kurių asmenų buvo sugriauta, bet įsipareigojimas bei žodžio laikymasis Tvarkos ir teisingumo, premjero ir valdančiosios daugumos išliko. Tuomet kilo natūralus klausimas, kaip pačiam Kęstučiui pasielgti, ar likti toje frakcijoje, kadangi ta frakcija rėmė valdančiąją daugumą ir patį premjerą. Buvo mano, valdybos rekomendacija, kad partija turi laikytis savo žodžio. Ir iki pat gruodžio 20 dienos palaikė, kuomet buvo teikiamas biudžetas, ir balsavo pagal valdančiųjų susitarimą. Kadangi baigėsi šitas egzistavimas, mūsų koalicinė sutartis taip pat yra nutraukta, tokiu atveju jis priėmė teisingą sprendimą pagal valdybą. Nėra, matyt, pagrindo būti šioje frakcijoje.

Dabar jis dirbs Mišrioje frakcijoje ir ruošis rinkimams kartu su mūsų naujai kuriamu dariniu“, – Eltai sakė R. Žemaitaitis.