Administraciniam teismui šie klausimai iškilo nagrinėjant buvusio aukšto pasieniečio Gintaro Jagmino skundą.

Jungtinių Tautų komitetas pernai paskelbė, kad Lietuvos institucijos pažeidė jo teises, kai atleido iš pareigų tik tuo pagrindu, kad jis neteko teisės dirbti su įslaptinta informacija dėl jo atžvilgiu vykdyto operatyvinio sekimo tiriant galimą kontrabandą.

Komitetas teigė, kad tokią tvarką numatęs įstatymas neužtikrino apsaugos nuo galimo piktnaudžiavimo „savavališkai pradedant pareigūnų sekimą ir nepagrįstai pašalinant juos iš pareigų“.

Komitetas paskelbė, kad Lietuva privalo imtis tinkamų priemonių, kad G. Jagminui „būtų sumokėta derama kompensacija už patirtis pažeidimus“,

Po kelerius metus trukusių bylinėjimųsi, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2010 metais paskelbė, kad G. Jagminas 2006 metais buvo pagrįstai atleistas iš valstybės tarnybos.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas mano, kad dabartinė tvarka, neleidžianti atnaujinti bylos dėl Jungtinių Tautų komiteto sprendimo, gali prieštarauti Konstitucijai.

Į Konstitucinį Teismą trijų teisėjų kolegija kreipėsi gruodžio mėnesį. Konstitucinis Teismas kol kas nėra nusprendęs, ar priimti skundą nagrinėti.

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas nagrinėja, ar valstybės laikosi Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto.