Seimo Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė, parlamentarai Aistė Gedvilienė, Gabrielius Landsbergis, Monika Navickienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Mykolas Majauskas, Paulė Kuzmickienė, Gintarė Skaistė, Edmundas Pupinis įregistravo tai numatantį nutarimo projektą.

Projektas parengtas reaguojant į per trumpą laiką įvykusias ir visą šalį palietusias ekologines nelaimes, kaip gaisras padangų perdirbimo įmonėje Alytuje, nevalytų nuotekų išleidimas į Kuršių marias bei kitus, kurie „neabejotinai padarė didelę žalą gamtai, žmonėms ir sukėlė piliečių nusivylimą valstybės institucijų darbu“.

Nutarimo projekto autoriai akcentuoja „aplinkos apsaugos kontroliuojančių institucijų neveiklumą ir nepasirengimą valdyti ekstremalias situacijas; sistemines aplinkos apsaugos spragas tiek teisinėje bazėje, tiek veiklos organizavime“.

Siūlymas atlikti valstybinį auditą motyvuojamas būtinybe saugoti šalies gamtą, biologinę įvairovę. Seimo nariai taip pat pažymi būtinybę išsiaiškinti, kodėl aplinkos apsaugos sistemoje kyla tokio masto incidentai. Seimo TS-LKD frakcijos nariai nutarimo projekte kalba ir apie „kiekvieno šalies piliečio teisę ir poreikį gyventi švarioje aplinkoje ir turėti galimybę naudotis gamtos ištekliais“.

Dėl nutarimo projekto, kuriame siūloma pavesti Valstybės kontrolei atlikti valstybinį auditą, turės balsuoti Seimas.