Iš viso valstybės ir struktūrinių fondų parama buvo skirta penkiems projektams, kuriems lėšas administravo APVA.

Bendra paramos suma siekia beveik 0,5 milijono eurų.

Akcinė bendrovė „Grigeo“ laikoma viena didžiausių popieriaus ir medienos pramonės įmonių grupių Baltijos šalyse.

Jai priklauso įmonės „Grigeo Packaging“, „Grigeo Klaipėda“, „Grigeo Baltwood“, „Grigeo Recycling“ ir Ukrainoje įsikūrusi „Mena Pak“.

Iki 2015-ų metų įmonės pavadinimas buvo AB „Grigiškės“.

Kaip matyti iš APVA informacinės sistemos duomenų, parama „Grigeo“ buvo skirta tiek 2014–2020 metų paramos laikotarpiu, tiek ir anksčiau.

Paskutinysis paramos projektas – 154 400 eurų paramos dalimi – buvo finansuotas 2017 metais. Jo metu UAB „Grigiškės Grigeo“ įdiegta popieriaus gamybos oro valymo sistema.

Kiek anksčiau tokia pati popieriaus gamybos oro valymo sistema įdiegta ir tos pačios bendrovės padalinyje. Tam APVA skyrė 94 578 eurus (tuomet – 326 560 litų).

Valstybės paramą aplinkos taršos mažinimo priemonių įdiegimui yra gavusi ir AB „Grigiškės“ – lietaus nuotekų valymo įrenginių diegimui bei uždaro ciklo vandens sistemos įdiegimui.

Pirmu atveju skirta 33 451 euras (tuomet – 115 811 litų), antruoju – 37 333 eurus (tuomet – 128 904 litus).

Dar 159 684 eurai (tuomet – 551 360 litų) skirta AB “Grigeo” įmonei UAB “Baltwood” – bioskaidžių atliekų tvarkymo sistemos įdiegimui.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, ketvirtadienio rytą DELFI komentuodamas paramos „Grigeo“ faktą, teigia, kad „situacija, kai įmonė, gaudama paramą aplinkos taršos mažinimui iš valstybės, tuo pačiu metu galimai vykdė ir itin įžūlų teršimą, yra skandalinga, ir kitaip kaip vagyste iš Lietuvos žmonių ir Lietuvos gamtos aš įvardinti negalėčiau“.
Kęstutis Mažeika

Pasak K. Mažeikos, parama „Grigeo“ teiktiems aplinkosauginiams projektams skirta 2012–2017 metais. Kai kurių priemonių penkerių metų lėšų įsisavinimo poprojektinis terminas dar nėra pasibaigęs.

„Žiūrėsime, ar yra galimybių tokios paramos susigrąžinimui į valstybės biudžetą. Jeigu yra – parama bus išieškota“, – DELFI teigė aplinkos ministras K. Mažeika.

Visa ši parama AB „Grigiškės“ įmonių grupei skirta pagal ES struktūrinės paramos LIFE priemonę. Lietuvoje ši priemonė finansuojama per LAAIF programą.

LIFE – tai Europos Sąjungos aplinkos ir klimato politikos finansavimo priemonė. LIFE programą koordinuoja Europos Komisijos Aplinkos ir Klimato politikos generaliniai direktoratai, vadovaujantis ES reglamentu Nr. 1293/2013 dėl aplinkos ir klimato politikos programos (LIFE) įsteigimo.

LAAIF – Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondo programa, pagal kurią teikiama finansinė parama privačiam ir visuomeniniam sektoriui aplinkos taršos mažinimo investiciniams projektams įgyvendinti.

Pagrindinis LAAIF finansuojamų projektų tikslas – mažinti neigiamą ūkinės veiklos poveikį aplinkai ir užtikrinti įgyvendinto projekto tęstinį aplinkosauginį efektą.

EK komisaro, atsakingo už aplinkos ir vandenynų apsaugą pareigas, nuo praėjusių metų pabaigos eina buvęs Lietuvos Respublikos Vyriausybės ekonomikos ir inovacijų ministras, buvęs Seimo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Virginijus Sinkevičius.

Tikimės straipsnį papildyti bendrovės vadovų komentaru.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)