Prezidentas G. Nausėda ketvirtadienio rytą kalbėjo, kad temperatūra politinėje arenoje smarkiai kaista.

„Dabar, kai patvirtinome biudžetą ir suformavome rėmus šiems metams, be jokios abejonės, nereikia galvoti, kad darbai pasibaigė ir galime ramiai laukti Seimo rinkimų, be jokios abejonės ne. Bus dar daug darbų. (…) Visa tai turi vykti ne isteriškoje politinėj atmosferoje, o kalbantis, argumentuojant ir gerbiant vienas kitą. Susidaro įspūdis, kad politinė temperatūra dabar kaista, metaforos, kuriuos politikai naudoja, tampa vis daugiau įžeidžiančios, tada tampa labai sunku raginti partijas, kurias ką tik įžeidei, susėsti ir pasirašyti nacionalinį susitarimą, taip nedaroma“, – sakė prezidentas, kritikuodamas premjero S. Skvernelio raginimą visas politines partijas pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl švietimo.

Kitą antradienį, sausio 14 dieną, valdančioji koalicija spręs, ką daryti su susisiekimo ministru J. Narkevičiumi. Prezidento raginamas ministras nesitraukia, ministro klaidų nemato ir premjeras. Prezidento teigimu, jis mano, kad visi argumentai, kodėl ministras turi trauktis, jau yra, todėl naujų jau nebereikia.

„Niekas čia jokio egzamino nelaiko, niekas niekam neprivalo atsiskaityti. Visuomenė puikiai mato J. Narkevičiaus veiklą, jo moralės aspektus svarsto VTEK. Taip, yra daug pavyzdžių, kai ministras pasirodo kaip nekompetentingas. (…) Žmogus, kuriam reikia nevažiuoti ne tik į Abu Dabį, kaip kad sakė partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis, jam reikėtų susilaikyti nuo užsienio vizitų, nes reikia didžiulės infrastruktūros, kad jam padėtų suprasti, kas ten vyksta, nes jis nemoka kalbos. Žmogus, kuris įdarbino jau turbūt mažiausiai 20 savo partijos bičiulių arba žmonių, susijusių su partijos nariais ministerijoje dispozicijoje esančiose įmonėse. Kokių dar reikia? Kokių dar reikia įrodymų siekiant pasakyti, kad šis ministras netinka šioms pareigoms ir turėtų trauktis“, – ketvirtadienio rytą kalbėjo prezidentas.

Jaroslavas Narkevičius

„Man atrodo, baikime vieną kartą šitas diskusijas, jei viena ar kita partija yra nėra pasirengusi priimti sprendimus iš principo, tegul taip ir pasako“, – kalbėjo prezidentas.

Premjero S. Skvernelio sprendimą kliautis valdančiosios daugumos nuomone, neatleidžia jo nuo atsakomybės.

„Klausimai pirmiausia ir turėtų būti teikiami premjerui S. Skverneliui. Mes kalbame apie žmogų, kuris yra tiesioginis ministro vadovas ir turi priimti atstatydinimo pareiškimą, galima prisidengi valdančiąją koalicija, bet niekas nenušalina ir premjero nuo būtinybės priimti vienokį ar kitokį sprendimą ir tą padaryti kuo galima greičiau“, – kalbėjo prezidentas.

Jis pabrėžė, kad priešpriešos tarp jo ir valdančiosios daugumos nėra.

„Galbūt iš šono norima sudaryti tokį įspūdį, kad prezidentas kovoja su valdančiąją koalicija, ponai, jūs apsirinkate, jūs kovojate su rinkėjais, o tas rezultatas bus labai aiškus po 9 mėnesius“, – aiškino prezidentas G. Nausėda.

Šalies vadovas sakė, kad J. Narkevičiaus atvejis pirmiausia moralinės ir politinės atsakomybės klausimas, o jei jis nebus sprendžiamas, tai kels naujų klausimų.

„Gali kilti visuomenei klausimų, o kodėl šitas ministras yra taip ginamas, gal jis gali pasakyti kažką daugiau tuo atveju, jei jis bus atleistas?“, – kalbėjo prezidentas.

„Šie nacionaliniai kelių asfaltavimo ypatumai, šis burbulas gali pūstis, pūstis ir vieną gražią dieną jis susprogs aptaškydamas visus“, – sakė G. Nausėda.

DELFI primena, kad J. Narkevičius susisiekimo ministru buvo paskirtas po koalicinės sutarties atnaujinimo praėjusių metų vasarą. Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai (LRRA-KŠS) prisijungus prie valdančiųjų, jiems buvo paskirtos dvi ministerijos: vidaus reikalų ir susisiekimo.

J. Narkevičius jau ne kartą buvo raginamas prezidento trauktis iš užimamų pareigų.

Ministras per savo darbo pusmetį sulaukė kritikos dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių, elgesio per komandiruotę užsienyje, lėšų skirstymo asfaltuoti keliams.

Papildomų pinigų keliams sulaukė J. Narkevičiaus rinkimų apygarda bei gatvė, kurioje gyvena premjeras Saulius Skvernelis.