„Kai po šio ryto įtampos, į popietę, po Donaldo Trumpo spaudos konferencijos, reikalai aplink Iraną šiek tiek aprimo, galima ramiau pasvarstyti „Irano krizę“ ir Europos reikalus. Apie tai šiandien iš ryto keletą sakinių pasakiau ir EPP frakcijos posėdyje Europos Parlamente. Tai bandau dabar šiame tekste ir sudėlioti“, – feisbuke trečiadienį rašė A. Kubilius.

Politikas teigė neketinąs grįžti atgal ir nagrinėti JAV karinės operacijos, kuri pašalino Irano generolą.

„Iranas yra valstybė, kuri užsiima valstybiniu terorizmu svetimose žemėse ir pašalintas generolas buvo priešakyje tokios Irano veiklos. Ar tai pats geriausias būdas sustabdyti tokią Irano teroristinę veiklą, nesiimu spręsti, bet jokie kiti būdai iki šiol jos nesustabdydavo“, – svarstė A. Kubilius.

Kalbėjosi su kolegomis europinėje frakcijoje

Politikas rašė trečiadienį Europos liaudies partijos (EPP) frakcijoje kalbėjęs, kad kad ES turi rasti savyje jėgų pažiūrėti į visą paveikslą šiek tiek iš tolesnės perspektyvos („helicopter view“), o ne vien tik bejėgiškai skėsčioti rankomis, kviesti deeskalacijai ir skelbtis, kad ES imsis tarpininko vaidmens tarp JAV ir Irano.

„O tas „helicopter view“ Europos Sąjungai turėtų parodyti nelabai smagų vaizdą: Europos pasieniuose vis stipriau karaliauja 3 autoritariniai, pakankamai ar net labai agresyvūs režimai: Putino Rusijoje, Ajatolos Khamenei Irane ir Erdogano Turkijoje“, – rašė A. Kubilius.

Pasak europarlamentaro, visi trys režimai yra skirtingi, bet ir kažkuo vis labiau panašūs.

„Visi trys turi postimperinių nostalgijų, visi trys galvoja, kad Vakarai silpsta, o jie patys stiprėja. Ir visi trys, patikėję savo galia ir Vakarų silpnumu, bando savo galią projektuoti į kitas valstybes: Rusija – į Gruziją ir Ukrainą, bet taip pat į Siriją, dalinai į Libiją, ir visur kitur, kur tik gali „pašiukšlinti“ Jungtinėms Valstijoms; Iranas – į Iraką, Siriją, Libaną, Palestiną ir t.t.; Turkija – į Siriją, o dabar ir į Libiją. Visos 3 pasiderina savo veiksmus, jeigu ne tiesiogiai, tai bent jau per Putiną, ir jaučiasi vis drąsiau“, – rašė A. Kubilius.

Jis atkreipė dėmesį, kad JAV Prezidentas Trumpas trečiadienį aiškiai pasakė, kad šiame regione JAV interesai yra stipriai sumažėję, nes Jungtinėms Valstijoms nebereikia šio regiono naftos ir dujų.

„Mažėjant JAV interesams šiame regione, mažėja ir Vakarų galios projekcija į šį regioną. Tai šio regiono autokratai ir vertina, kaip Vakarų galios mažėjimo ženklus. Todėl vis drąsiau ir šaudo raketomis, atakuoja Vakarų tanklaivius, plėtoja regione teroristinius tinklus“, – rašė A. Kubilius.

Pasak politiko, JAV interesas šiame regione gal ir mažėja, tačiau Europos Sąjungos interesas turėtų tik didėti, nes tai Europos Sąjungos, o ne JAV pasienių regionas, kuris darosi vis pavojingesnis.

„Deja, ES daug kalba apie „Europos strateginę autonomiją“, bet, išskyrus autonominio gebėjimo skelbti tuščius pareiškimus, jokios autonomiškos geopolitinės galios vis dar nesugeba pademonstruoti, tuo labiau šiame savo pasienio regione“, – rašė A. Kubilius.

Jo vertinimu, pasienio autokratai supranta tik galios kalbą: jeigu nemato Europos gebėjimo projektuoti į regioną Europos autonominę galią, tada jie drąsiai projektuoja savo galią, visiškai nekreipdami dėmesio į kokius nors europiečių „susirūpinimus“ ar tuščio tarpininkavimo iniciatyvas.

Pasak A. Kubiliaus, Europai ateina pasirinkimo metas: kaip reikia elgtis su pasienyje stiprėjančiais ir agresyvėjančiais autokratais.

„Šiandieniniai bandymai tartis su agresyviais diktatoriais tik primena Miuncheno suokalbio tragediją, po kurios Hitleris tik sustiprėjo ir tapo dar agresyvesnis“, – rašė A. Kubilius.

Jo nuomone, vienintelis tinkamas atsakas – regione demonstruoti Vakarų galią – tiek diplomatinę, tiek karinę, tiek ekonominę.

„Tam Europos Sąjunga turi išsaugoti partnerystę su JAV ir kartu auginti savo europietišką autonominę galią, kuri būtų projektuojama į šį regioną ir kurios iš Europos taip pat prašo ir JAV Prezidentas D. Trumpas. Toks yra Europos pasirinkimas, kai agresyvūs autokratai ima dominuoti Europos pasieniuose“, – rašė A. Kubilius.