„Grigeo“ atvejis

S. Skvernelis teigė, kad jau prieš porą mėnesių Seimui buvo atiduotas siūlymų paketas, kuris turėtų pakeisti taršos situaciją. Jame sprendžiama, jo teigimu, ne tik Klaipėdos situacija.

„Klaipėdos bendruomenės dėka buvo parengti įstatymų projektai, kalbant apie šios problemos sprendimą, apie taršą ne tik Klaipėdoje, apskritai. Su sankcijomis tam tikromis „atsakingam verslui“, su veiklos ribojimu, su patikrinimu, – kalbėjo S. Skvernelis ir pridūrė, kad visa tai jau atiduota Seimui. – Svarstant kai kam kilo abejonių dėl proporcingumo, bet, manau, po vakarykščio įvykio tokių argumentų nebeliks.“

Premjeras priminė ir Aplinkos apsaugos agentūros reformą. „Mes ją sustiprinome nuo sausio pirmosios, skirdami didelį finansavimą, bet parodė, kad tie principai, kai kontroliuojančios institucijos veikia tik teritoriniu principu, yra ydinga“, – tvirtino S. Skvernelis.

Jis tvirtino, kad kyla klausimų, kodėl niekas kitas to nematė šitiek metų.

O kiek kartų ir kaip dažnai klaipėdiečiai kreipėsi į Vyriausybę prašydami pagalbos? „Pastarieji treji metai su tuo susiję. Ir aš Klaipėdoje ne kartą buvau, – teigė premjeras, pridurdamas, kad klaipėdiečiai ne kartą dalyvavo ir formaliuose, ir neformaliuose Vyriausybės posėdžiuose. – Jų keliamos versijos buvo sunkiai tikėtinos, bet kaip dabar rodo faktai, žmonės buvo teisūs.“

2018-aisiais buvo siūlymas dėl centralizuoto nuotėkų valymo, bet Seime nesulaukė palaikymo. Ar vėl galima tikėtis tokio siūlymo? „Tai jautrūs klausimai, pirmiausia susiję su savivaldybėmis, – kalbėjo S. Skvernelis. – Bet faktas, turime kalbėtis apie tai.“

Žaliosios rodyklės

Premjeras teigia, kad rodyklių grąžinimas į gatves yra standartinė situacija šalyje. „Beveik penkeri metai ir nebuvo daroma nieko, kad būtų pasiruošta šiai situacijai“, – tvirtino premjeras.

Jis pridūrė, kad, matant situaciją, reikėjo kreiptis ir prieš metus, ir prieš pusmetį. „Buvo tai galima išspręsti civilizuotu būdu, – teigė premjeras. – Lentelės grąžintos dėl žmonių ir eismo dalyvių ,bet susisiekimo ministrui buvo duotas aiškus pavedimas.“

DELFI primena, kad DELFI primena, kad Lietuvos teisėsauga po atliktos operacijos antradienį paviešino nustačiusi, kad įmonei „Grigeo Klaipėda“ priklausančiame gamybiniame objekte susidarančios nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos tiesiai į nuotekų vamzdžius, kuriais pasiekia Kuršių marias.

Kaip skelbiama, aplinkai padaryta žala gali siekti ne vieną milijoną eurų. Atsižvelgiant į tai, bendrovei „Grigeo Klaipėda“ sausio 7 dieną buvo surašytas privalomasis nurodymas nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą nevalytomis nuotekomis. Prokurorų manymu, gamtai padaryta žala yra tyčinė, siekiant išvengti mokesčių ir kitų turtinių nuostolių.

Vyriausybės posėdžio metu premjeras S. Skvernelis teigė, kad turi pastabų dėl siūlymo grąžinti rodykles į gatves, nors vėliau buvo nuspręsta jas grąžinti. „Penkeri metai. Penkeri metai pasiruošti savivaldybėms, – teigė S. Skvernelis. – Savivaldybės puikiai matė sankryžas ir eismo mazgus.“

Jis įvardijo, kad buvo galima kalbėtis ir kreiptis prieš pusmetį. „Niekas nepadaryta per penkerius metus, o po penkerių metų prabudo ir ieško pasiteisinimų“, – tvirtino S. Skvernelis.

Statistikos duomenų taip pat nėra, premjero teigimu. Jis įvardijo, kad nėra duomenų, jog žaliosios rodyklės didino avaringumą.

Premjeras taip pat stebėjosi sujauktu eismu sostinėje. „Kam mes investuojame milijonus į aplinkkelius, jei šiandien Vakarinis aplinkkelis stovi“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė, kad tik ministro įsakymo neužteks, esą turi viskas būti sureguliuota įstatymiškai.

„Kalbėti apie laikinumą prasmės nėra“, – teigė S. Skvernelis.