„Atliksime neplaninį patikrinimą ir išsiaiškinsime situaciją. Šiandien planuojame pradėti“, – BNS sakė Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Vaidas Gricius.

Šis patikrinimas bus pradėtas prokuratūrai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą dėl taršos uostamiestyje. Įtariama, kad įmonių grupės „Grigeo“ antrinė bendrovė leido nevalytas nuotekas į Kuršių marias.

Aplinkosaugininkai antradienį įpareigojo „Grigeo Klaipėdą“ nutraukti taršą. V. Gricius sakė kol kas neturintis duomenų, ar šis nurodymas buvo įvykdytas.

Jis taip pat tvirtino, jog pareigūnai nežino, kiek laiko tęsėsi tarša.

„Kol kas nieko neturime, atliksime neplaninį patikrinimą, susipažinsime su prokuratūros medžiaga ir tada turėsime daugiau informacijos“, – teigė V. Gricius.

Anot jo, paskutinį kartą „Grigeo Klaipėda“ buvo tikrinama pernai liepą.

„Buvo nustatytas pažeidimas dėl netinkamo dumblo aikštelės eksploatavimo, buvo duotas privalomas nurodymas jiems susitvarkyti. Jie susitvarkė, lapkričio mėnesį patikrinome, pažeidimas buvo pašalintas“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas.

Su departamento Klaipėdos valdybos vadovais BNS kol kas nepavyko susisiekti.

„Grigeo“ prezidentas ir didžiausias savininkas Gintautas Pangonis sako, kad nevalytos nuotekos į Kuršių marias galėjo būti leidžiamos dėl gedimo, o ne dėl tyčinės veiklos.

„Kiek aš žinau, tai įvyko gedimas ir užtat buvo užfiksuota. Tai tam tikras vienkartinis, kiek aš žinau, gedimas“, – LNK Žinioms antradienį sakė G. Pangonis.

Prokuratūra įtaria, kad nevalytas nuotekas į Kuršių marias leidę įrenginiai buvo sumontuoti tyčia.

„Mes nekalbame apie neatsargų aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimą, bet kalbame apie tyčinius veiksmus, kurie buvo nukreipti į tos įrangos sumontavimą ir tolimesnį gamtos teršimą“, – teigė Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Sykas.

Anot jo, įmonė taip galėjo siekti sutaupyti.

„Patys suprantate, kad į Kuršių marias pigiau yra išleisti nevalytas nuotekas, nei jas išvalyti“, – kalbėjo prokuroras.

Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė sakė, kad Kuršių marių tarša galėjo tęstis labai seniai.

Prokurorams paskelbus apie ikiteisminį tyrimą, prekyba „Grigeo“ akcijomis biržoje buvo sustabdyta.