Atskleistas skandalingas taršos atvejis, kai paaiškėjo, kad AB „Grigeo Lietuva“ beveik visas atliekas leido tiesiai į Kuršių marias, socialdemokratų manymu, rodo ne tik verslo įmonės cinišką pelno siekimo interesų priešpastatymą prieš visus kitus – gamtos apsaugos ir gyventojų sveikatos poreikius, bet taip pat aplinkos apsaugos sistemos spragas.

„Toks žalos gamtai ir žmonėms mastas tikrai reikalauja ne tik atitinkamai nubausti įmonę ir išieškoti iš jos atlyginti tą žalą, bet, akivaizdu, kad tai yra ir tiesioginė aplinkos ministro atsakomybė, jeigu aplinkosaugos sistema nepajėgi užtikrinti taršos kontrolės ir monitoringo. Jeigu tokie nevalytų atliekų kiekiai – šimtai tūkstančių tonų - galėjo būti pilami tiesiai į marias, nuodyti gamtą ir žmones, tai vadinasi, kontrolės spragų tokiems milžiniškiems ir smulkesniems pažeidimams gali būti ir kur kas daugiau“, - teigia Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Nematau pagrindo aplinkos apsaugos ministrui džiūgauti dėl pagaliau pavykusios operacijos, nes metų metus Klaipėdos gyventojai buvo priversti gyventi smarvėje, jų skundai likdavo be atsakymų. Marios buvo baisiai teršiamos. O tuo tarpu valdančiųjų reformuojama aplinkosaugos sistema nesugebėjo rasti ir nustatyti tokio, kaip paaiškėjo, milžiniško masto taršos. Panašu, kad „valstiečių“ reformos kvepia kaip tos užterštos Kuršių marios“, - sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Pasak socialdemokratų, pastaruoju metu tai ne pirmas atvejis, kai gyventojai kenčia ir skundžiasi dėl teršalų, dažnai pavojingų jų sveikatai ir gamtai, o aplinkosaugininkų ir aplinkos ministro reakcija kelia įvairių abejonių. Taip nutiko ir per padangų gamyklos gaisrą Alytuje, kurio pasekmės krašto gyventojams, ugniagesiams, gamtai tebeskaičiuojamos. Dabar - dėl neįmanomos smarvės nuolat skundėsi klaipėdiečiai, tačiau taršos šaltinis taip ir nebuvo įvardijamas.

„Šiuo atveju stebina aplinkosaugininkų neveiklumas, kai tiek laiko Klaipėdoje nesugebėta nustatyti smarvės ir taršos šaltinio. Panašu, kad aplinkosaugininkai kartais irgi veikia kažkokių interesų rate. Prokurorai turėtų ištirti ne tik, kokią žalą Klaipėdoje padarė įmonė „Grigeo“, bet, ar šiuo atveju aplinkosaugininkai nebuvo susiję su verslu, ar nepadėjo dangstyti teršėjų,“ – sako Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnės pavaduotojas Linas Balsys.