„Mes tikrai tikimės, kad ta sovietmečio atgyvena, kuri yra Dumpiuose, būtų uždaryta. Siekiame, kad ši įmonė būtų iškelta iš Klaipėdos centro. Įmonė jau neturės galimybės leisti nuotekų į Dumpius ir Kuršių marias, tad situacija tikrai pagerės.

Mes nuo praeito rudens rašėme raštus ir ministerijai, ir teisėsaugai, kad nuotekų apskaita turi būti tiksli. Akivaizdu, kad jei visos nuotekos būtų keliavusios į Dumpius, tai Dumpiai būtų paskendę.

Rodėme aplinkosaugininkams, kad vienas iš šulinių pilnas, kitas visai tuščias. Kaip taip gali būti? Akivaizdu, kad kažkas ne taip. Bet tas aplinkosaugininkas padarė karjerą, tuo viskas tuomet ir baigėsi“, – dalijasi R. Zaborė.

Moteris sako, kad aktyvistai, kovojantys už galimybę gyventi švarioje aplinkoje, ne kartą išsakė pasipiktinimą, jog viena pelningiausių Lietuvos įmonių visaip vengė prijungti nuotekų tinklus prie „Klaipėdos vandenų“, o valdžios atstovai net svarstė įmonei suteikti 50 procentų nuolaidą.

Paaiškėjus situacijai R. Zaborė tikisi, kad šis tyrimas pagaliau pakeis situaciją ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje.

„Nežinau, kokia situacija Grigiškėse, tačiau ten šios įmonės veikla vykdoma taip pat prie vandens, ant upės kranto“, – DELFI sako Raimonda Zaborė.

Moteris su dar keliais aktyvistais ne kartą kvietė aplinkosaugininkus, kartu vaikščiojo po Dumpius, kur atokiau nuo gyventojų įrengti nuotekų valymo įrenginiai. Teisėsaugai paskelbus, kad AB „Grigeo Klaipėda“ gamtai padarė milžinišką žalą, kuri dar skaičiuojama, vien bauda gali sieki 5 milijonus, o gamtai padaryta žala gali būti įvertinta net ir dešimtimis milijonų, įmonė nuo komentarų atsiribojo. Tik įvykdė teisėsaugos atstovų nurodytą reikalavimą prijungti visas savo sistemas prie „Klaipėdos vandenų“.

Klaipėdiečiai tikisi, kad kaltininkai neišsisuks, nors visa sistema galėjo veikti ne vieną dešimtmetį. R. Zaborė sako, neįmanoma, kad tiek laiko problemos niekas nepastebėjo įmonės viduje. Anot pašnekovės, akcininkas turi atsakyti už milžiniškus nuostolius gamtai, žmonėms.

„Tai buvo viena pirmųjų įmonių, kurią mes nurodėme aplinkosaugininkams ir teisėsaugos pareigūnams. Vien jau kvapas kėlė įtarimų, kai, pučiant tam tikros krypties vėjui, nuo centre esančio „Grigeo“ kvapas tęsėsi visa Minijos gatve iki pat Dumpių“, – atvirauja R. Zaborė.

Įmonei šis tyrimas kirto itin stipriai: sustabdyta prekyba akcijomis, gresia dešimtis milijonų siekiantys ieškiniai, o padaryta žala gamtai nepataisoma.

„Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis LNK žinioms sakė, kad tiesiog įvyko avarija: „Kiek aš žinau, įvyko gedimas ir todėl buvo užfiksuota (tarša – DELFI). Kiek žinau, gedimas buvo vienkartinis, dabar perjungta į „Klaipėdos vandenis“, tad šiuo metu jau niekas nevyksta. Bandoma, sakykim, ištaisyti tuos gedimus.“