Prokuratūra įvardija, kad šis taršos šaltinis uostamiestyje veikė toli gražu ne vieną dieną, o tarša buvo vykdoma tyčia: nevalytos nuotekos keliavo į Kuršių marias. Įrenginiai buvo specialiai sumontuoti taip, kad į valymo įrenginius patektų tik labai maža dalis nuotekų.

„Šiąnakt buvo nustatyta, kad nevalytos nuotekos keliauja į Kuršių marias. Įmonėje buvo atlikta krata. Dar turime nemažai darbo. Įmonės veikla yra stabdoma, duotas nurodymas stabdyti nuotekų valymą, kiek žinome, ji turi galimybę jungtis prie „Klaipėdos vandenų“. Padaryta didelė žala gamtai, bauda gali siekti iki 5 milijonų eurų. Įmonės vadovo pozicija tokia, kad jis nieko nežinojo“, – sako tyrimui vadovaujanti prokurorė Gina Skersinskytė.

Praėjusiais metais buvo pradėti net keli tyrimai dėl oro ir dirvožemio taršos. Klaipėdiečiai teigia, kad nemaloniausi kvapai sklinda net ne iš vienos įmonės, o iš kelių, esančių skirtingose miesto vietose, tad nesvarbu, koks vėjas, – vienokia ar kitokia smarvė neišvengiama. Antradienį teisėsaugos atstovai neslėpė, kad tiesiogiai dirbusiems tyrėjams teko patirti savo kailiu, kaip veikia tarša, – mėginius ėmę žmonės pajuto odos sudirgimų.

„Kalėdų stebuklų laikas baigėsi: jei yra tarša, bus ir šaltinis. Džiaugiuosi principingais aplinkosaugos pareigūnais, kuriems slaptos operacijos metu pagaliau pavyko identifikuoti vieną iš galimų nelegalios taršos šaltinių“, – sako Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Prokurorė neslepia, kad stebint nuotekų tekėjimą kartais išties teko užuosti tokią smarvę, kad net buvo neįmanoma prieiti prie taršos šaltinių. Be to, pareigūnams net teko laužti kai kuriuos užmūrytus šulinius, mat įmonė gudriai slėpė nusikaltimą.

„Tarša skaičiuojama jau net ne tonomis, o šimtais tūkstančių tonų. Kokia žala padaryta, kol kas tiksliai sunku pasakyti, bet manome, kad gamtai padaryta žala gali siekti ir dešimtis milijonų eurų. Tebuvo išvaloma apie 10 procentų nuotekų, visa kita keliavo į Kuršių marias“, – sako Juozas Sykas, Klaipėdos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Kratą naktį atliko 25 policijos pareigūnai.

„Užduotis suformuota tik paskutinę minutę, buvo sukviesti pareigūnai, tik tuomet pranešta apie užduotį. Tokio pobūdžio ir tokio masto – pirma tokia užduotis. Manau, tai labai nestandartinis įvykis, rezonansas, kuris pareikalavo iš teisėsaugos pareigūnų gamtosaugos, chemijos ir kitų žinių“, – sako Klaipėdos apskr. policijos vadovas Alfonsas Motuzas.

Kiek metų tęsėsi tokia gamtos tarša, tyrėjai sako negalintys pasakyti, tik įvardija, kad tai vyko tikrai ne vieną dieną. Tyrėjų nuomone, įranga buvo tyčia sumontuota taip, kad valymo įrenginius dalis nuotekų apeitų ir, patekusios į „Klaipėdos vandenų“ vamzdynus, ties Dumpiais ištekėtų į Kuršių marias.

Tyrėjai sako, kad su „Klaipėdos vandenų“ vadovais dar nebendravo, tad negali pasakyti, ar jie žinojo apie šią sistemą.

Apie porą mėnesių AB „Grigeo Klaipėda“ vadovu dirbantis Tomas Eikinas iki 2019 m. gegužės 1 d. buvo „Klaipėdos vandenų“ valdybos narys, prieš tai jis dirbo „Fortum“. Tyrėjams nurodęs, kad per trumpai dirba įmonėje ir nežinojęs apie taršą, teisėsaugos nurodymu tą pačią dieną kreipėsi į „Klaipėdos vandenų“ įmonę ir paprašė prijungti AB „Grigeo Klaipėda“ valymo įrenginius.