DELFI primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda jau ne kartą susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių skatino trauktis. Premjeras S. Skvernelis galutinį sprendimą žadėjo priimti sausio 14 dieną, po koalicijos susitikimo.

Dar viena Karbauskio klaida

P. Urbšys kalbėdamas su DELFI teigė, kad koalicijos tarybos sprendimas dėl ministro parodys, kokiais principais vadovaujasi valdančioji dauguma.

„Jeigu valstybės interesais, tai koalicija taryba turėtų priimti tokį sprendimą, kuris neleistų toliau gilinti konfrontacijos su prezidentu G. Nausėda.(...) Bet jei eilinį kartą bus vadovaujamasi siauru politiniu išskaičiavimu – vėl tikrinama, kas galių kare yra stipresnis, tai gali būti priimtas sprendimas ignoruoti prezidentą“, – kalbėjo jis.

Buvusio valstiečio teigimu, jei valdantieji tikisi iš konflikto su prezidentu susikrauti politinių taškų, tai nėra protingas kelias.

Gitanas Nausėda

„Jeigu mes matėme, kad Seimas buvo įspraustas į tam tikrą serialą „Išvaryk Pranckietį“. Gali būti, kad tas serialas gali persikelti už Seimo sienų. Ir konfrontacija prasidėtų su prezidentūra: institucija ir asmeniškai su G. Nausėda. Nes jeigu yra manoma, kad žeminant prezidento autoritetą galima užsiauginti savo, tai yra labai trumparegiškas požiūris“, – tikino buvęs valstietis P. Urbšys.

Politikas tikino, kad labai realu, jog valstiečių lyderis R. Karbauskis padarys dar vieną klaidą.

„Man keista, kad dabartinė politinė dauguma turėtų vieną dalyką suvokti – kodėl žmonės jais tiek yra nusivylę. Nes valdantieji sugebėjo įtikinti žmones, kad jiems labiau rūpi jų ambicijos ir jų karai, nei realios problemos. Prezidentas G. Nausėda šiai dienai turi didžiausią autoritetą. Jeigu R. Karbauskis pasirinks savo trumparegišką taktiką, kad yra Lietuvos garantas, kad valdžioje nebus konservatorių ir dar su jais suplaks prezidentą, tai man atrodo, tai gali būti eilinė jo klaida“, – DELFI sakė P. Urbšys.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Parlamentaras stebėjosi ir premjero pasidavimu R. Karbauskio įtakai. Galbūt konfliktas su G. Nausėda naudingas valstiečių lyderiui, bet ar naudingas premjerui, klausė P. Urbšys.

„Keista, ko taip ir neperprato premjeras Saulius Skvernelis. Juk prezidento rinkimuose jam labiausiai pakenkė ne konservatoriai, ar kiti kandidatai į prezidentas. O pats R. Karbauskis. Dabar valstiečių lyderiui yra vėl patogiau tapti tarsi premjero globėju. Bet ar S. Skverneliui tai yra naudinga? Vienareikšmiškai ne. Ta konfrontacija su prezidentu, kuri gali būti naudinga R. Karbauskiui, nebūtinai tokia bus premjerui. O kurioje šioje vietoje atsiduria valstybė? Virš valstybės interesų pradės dominuoti politinės ambicijos“, – kalbėjo jis.

Politikas pridūrė, kad dėl šios situacijos jam yra „gaila“.

Premjeras galėtų išlošti

Prognozuoti sausio 14 dienos sprendimo P. Urbšys nenorėjo. Tačiau sutiko, kad visos kortos lieka LLRA rankose.

„Prognozuoti sunku, bet galime žvelgti į tam tikrus esančius ženklus. Reikėtų priminti, kad kai prezidentas užsiminė apie J. Narkevičiaus pasitraukimą, jis kartu perdavė žinutę lenkų rinkimų akcijai – „siūlykite kitą kandidatą“. Reiškia, kad jis nekvestionuoja jų kaip koalicijos partnerių. Bet jei LLRA–KŠS ultimatyviai pareikš, kad jei J. Narkevičiaus koalicijoje nelieka, nelieka ir mūsų, tai tarsi susidaro mažumos Vyriausybė. Ar premjeras bijos būti mažumos Vyriausybės vadovu? Man atrodo, kad tokia situacija nebūtų visiškai beviltiška, žiūrint iš konfrontacijos su prezidentu“, – kalbėjo parlamentaras.

Jaroslavas Narkevičius

P. Urbšys kalbėdamas su DELFI svarstė, kad šią kovą laimės tas, kuris parodys, kad valstybės interesai yra aukštesni nei asmeniniai. O iš koalicijos pasitraukus lenkų atstovams, premjeras S. Skvernelis galėtų net išlošti.

„Jeigu mes kalbame, kad šiai dienai prezidentas sako, kad reikia patraukti susikompromitavusį J. Narkevičių, bet išlaikykite tą pačią koaliciją, tai jis kaip ir parodo, kad jam yra valstybės interesai aukščiau. Jei premjeras S. Skverneliui nusprendžia atleisti J. Narkevičių, o lenkai iš koalicijos pasitraukia. Bet premjeras garsiai pasako, kad šis veiksmas yra daugiau susijęs su ambicijomis, o jam svarbiau valstybė. Ir jis perimtų tokią iniciatyvą, kaip ir prezidento G. Nausėdos. Dar atsirastų tam tikros perspektyvos žiūrint į rinkimus“, – svarstė parlamentaras.

P. Urbšys teigė, jog jam būtų keista, jei LLRA–KŠS nuspręstų pasitraukti iš valdančiosios daugumos.

„Ar Lenkų rinkimų akcija rizikuotų prarasti savo turimas istorines valdžios galias, kurios padeda auginti jų reitingus savo elekorate? Jeigu lenkai vadovausis kitais argumentais, ne politinio protingumo kriterijais, gal tada iš tikrųjų teisūs tie, kurie sako, kad jie tiesiog nori kelti destrukciją valstybėje. Nes pasitraukti dabar būtų tam, kad sukeltų tam tikrą nestabilumą valstybėje“, – kalbėjo parlamentaras.

Povilas Urbšys

Jis teigė, kad valdančioji koalicija turėtų daryti viską, kad išlaikytų vieningą daugumą.

„Man atrodo, kad kaip tik turėtų būti interesas, kad bet kokia kaina viską padarytų, jog parodytų daugumos stabilumą, išnaudoti visas galimybes realizuoti kai kuriuos savo pažadus. O jeigu jie vadovausis tik „patinka/nepatinka“, eilinį kartą tik parodys, kad ta politinė jėga per savo kadenciją nesugebėjo pribręsti suvokimui, kad jie yra atsakingi už valstybę“, – DELFI kalbėjo P. Urbšys.

DELFI primena, kad prezidentas G. Nausėda jau ne kartą pareiškė, kad ministrui galioja ne tik teisiniai, bet ir moralės reikalavimai. J. Narkevičius priežasčių trauktis nemato, jį palaiko ir valdančioji dauguma.

J. Narkevičius sulaukė kritikos dėl Lietuvos pašto valdybos atleidimo, vizito Jungtiniuose Arabų Emyratuose, pietų valstybės įmonių sąskaita Dubajuje ir Minske, lėšų skyrimo asfaltuoti gatves savo rinkimų apygardoje ir prie premjero namų, taip pat dėl gyvenimo Seimo viešbutyje aplinkybių.

Premjeras S. Skvernelis pirmadienį tvirtino, kad priekaištai susisiekimo ministrui turi būti teisiškai įvertinti ir patikrinti, nes dalis kaltinimų jam nepasitvirtino, pavyzdžiui, dėl brakonieriavimo.

Ministras pirmininkas taip pat pareiškė, kad nedarys skubotų sprendimų, kurie griautų valdančiąją koaliciją ar darytų įtaką Vyriausybės stabilumui.