„Problema yra toje dalyje, kuri yra virš kaklo. Šiandien kaip tik turėjome pasitarimą su kelių policijos vadovais ir kalbėjome apie sprendimus čia ir dabar, apie priemones. Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad policijos įdirbis keliuose yra ne visai pakankamas, reikia ieškoti rezervų, kad būtų daugiau reidų ir patikrinimų. Bet nežinau, ar policijos vaidmuo turėtų būti viską lemiantis. Atrodo, kad problemos, kurios jau buvo pradėjusios mažėti, vėl vis daugiau – mes vėl turime virš 8 tūkst. per metus sulaikytų girtų vairuotojų. Įvairiuose lygiuose šią problemą reikia kelti. Manau, reikia ieškoti rezervų ir stiprinti patruliavimą“, – laidoje DELFI diena sakė komisaras.

Pasiteiravus, kaip būtų galima pasiekti, kad eismo įvykių šalyje sumažėtų, R.Požėla užsiminė, kad netrukus turėtų būti peržiūrimi įstatymai. Komisaras neatmetė, kad ateityje kai kurios priemonės gali būti griežtinamos.

„Mes taip pat kalbėjome apie būtinumą peržiūrėti teisinę aplinką, nes 2006-2007 metais, kai buvo naudojami „karo keliuose“ terminai, buvo policijos pasiūlytas teisės aktų pakeitimo paketas iš esmės pakeitė situaciją. Noriu pasakyti, kad reikia peržiūrėti tuos teisinius instrumentus ir galbūt įstatymų leidėjas galėtų numatyti tos pačios transporto priemonės konfiskavimą jau už pirmą pažeidimą ir esant lengvai apsvaigimo būsenai. Nors griežtinimas, nauji draudimai mūsų visuomenėje yra labai nepopuliarūs, bet mes kalbame apie gyvybių išsaugojimą“, – tikino pašnekovas.

„Vien galvų kirtimais, mašinų konfiskavimais nei viena valstybė iš esmės neišsprendė problemų“, – pridūrė jis.

Visgi, pasiteiravus, kaip vertina dabartinę situaciją policijoje, komisaras tikino besidžiaugiantis, kad situacija gerėja.

„Tikrai policija gerąja prasme pasikeitė neatpažįstamai, reikia pasakyti nuoširdų „ačiū“ buvusiems sprendimų priėmėjams. O ką daryti kitaip – yra numatyti būdai“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie policijos reformą ir apie galimus pokyčius, komisaras R.Požėla tikino, kad galbūt ateityje reikėtų daugiau dėmesio skirti specializacijai ir darbui su nepilnamečiais.

Darbas su nepilnamečiais. Aš vėlgi matau šioje vietoje, kad specializacijos grąžinimas būtų naudingas ir tikslingas“, – kalbėjo jis.

Dar viena problema, su kuria susiduria policija – resursų ir žmonių trūkumas.

„Pirmiausia, norint užpildyti esamas laisvas vietas reikia turėti lėšų. Labiausiai trūksta tiek pirmosios, tiek viduriniosios grandies. Žmonių, kurie galėtų patruliuoti gatvėse, taip pat tyrėjų“, – kalbėjo jis.

O štai pasiteiravus, ar žmonės Lietuvos yra saugūs, komisaras tikino, kad galime džiaugtis, jog esame saugi valstybė.

Renatas Požėla

„Lietuvos žmonės yra pakankamai saugūs. Jeigu lygintume su 1990 metais, tuomet esame labai saugūs, jeigu lyginame su Vakarų visuomenėmis iki didžiosios migracijos krizės, galbūt ne tiek saugūs, bet iš esmės esame pakankamai saugi valstybė.

Tačiau esama situacija mane neramina. Pavyzdžiui, turtinio nusikalstamumo problemos, smurtinio nusikalstamumo dalykai, nužudymai. Net ir vienas nužudymas Lietuvai yra per daug. Visi tie dalykai neramina ir verčia ieškoti geriausių sprendimų, kaip didinti žmonių saugumą“, – tikino jis.

„Didžiausia problema ir didžiausi mūsų resursai yra nukreipti į sunkių ir labai sunkių nusikaltimų atskleidimą“, – kalbėjo R.Požėla.

Pašnekovas tikino nenorintis kritikuoti buvusio komisaro Lino Pernavo, tačiau, jo teigimu, kai ką darytų kitaip.

„Aš visada mėgstu žiūrėti į priekį ir jokiu būdu nekritikuoti savo buvusių kolegų. Niekada to nedariau ir buvusioje darbovietėje. Žinoma, keikvieną sprendimą galime padaryti kažkiek kitaip. Šioje vietoje matau, kad ateityje priimant sprendimus dėl įvykdytos reformos korekcijos, tai labai svarbus dalykas – sprendimo aiškinimas, bendruomenių įsitraukimas į sprendimus, darbas su socialiniais parteneriais, darbas su politikais. Labai svarbus VRM palaikymas, Vyriausybės palaikymas“, – DELFI laidoje kalbėjo komisaras.