Kaltinimai byloje pareikšti buvusiems banko vadovams ir akcininkams Vladimirui Antonovui ir Raimondui Baranauskui. Abu kaltinamieji šiuo metu yra Rusijoje, V. Antonovas šioje šalyje yra nuteistas laisvės atėmimo bausme dėl sukčiavimo banke „Sovetskij“.

Jie kaltinami didelės vertės „Snoro“ turto pasisavinimu, didelės vertės turto iššvaistymu, nusikalstamu bankrotu, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimu, apgaulingu banko buhalterinės apskaitos tvarkymu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu.

Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė BNS sakė, kad prašymas argumentuotas dideliu krūviu, pabrėžiant, jog šiuo metu teisme yra nagrinėjamos kelios didelės apimties bylos.

Anot jos, „Snoro“ bylą buvo prašoma perduoti kitam apygardos teismui.

„Didelės ir sudėtingos bylos nagrinėjimas teisme gali pakenkti teisminio proceso operatyvumui, tad nagrinėjimas gali ilgiau užtrukti“, – dar vieną prašymo argumentą įvardino L. Nemeikaitė.

Ji sakė, kad operatyvumas šioje byloje yra labai svarbus, nes ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2011 metais.

„Teisme šiuo metu nėra galimybės užtikrinti, kad ši sudėtinga ir visuomenėje didelį atgarsį sukėlusi baudžiamoji byla būtų išnagrinėta operatyviai ir išsamiai“, – apie prašymo motyvus kalbėjo ji.

Tačiau, pasak jos, prašymą nagrinėjęs Apeliacinis teismas nutarė bylos neperduoti kitam teismui, nes vien didelis teismo krūvis negali būti pagrindas perdavimui.

Ketvirtadienį byla perduota Vilniaus apygardos teismo teisėjui Gintarui Dzedulioniui.

Anksčiau skelbta, kad šią byla sudaro daugiau nei 500 tomų.

Padaryta 500 mln. eurų žala

Ikiteisminis tyrimas buvo byloje pabaigtas 2019 metų sausį. Tada prokurorai pranešė, kad dėl R. Baranausko ir V. Antonovo galimų nusikaltimų buvo padaryta apie 0,5 mlrd. eurų žala kreditoriams, kitiems banko akcininkams ir netiesiogiai valstybei.

Banko veikla buvo sustabdyta 2011 metų pabaigoje.

Prokuratūros duomenimis, R. Baranauskas Rusijoje yra gavęs politinį prieglobstį.

Teisėsauga įtaria, kad nuo 2008 metų rudens iki 2011 metų vasaros buvo atliktos 35 didelės vertės (nuo 5 mln. iki 74 mln. eurų vertės) banko „Snoras“ piniginių lėšų ir vertybinių popierių pervedimo operacijos į asmenines sąskaitas Šveicarijoje veikiančiuose bankuose.

Taip pat įtariama, kad nuo 2009 metų iki 2011 metų buvo atlikti du didelės vertės galimai neteisėti sandoriai su „Snoro“ turtu.

Rusija atsisakė suteikti teisinę pagalbą Lietuvai šioje byloje.

Didžiosios Britanijos teismai 2015 metais buvo nusprendę tuo metu Londone gyvenusius V. Antonovą ir R. Baranauską išduoti Lietuvai, tačiau pastarieji tada išvyko į Rusiją.

Praėjusių metų gruodį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Darius Stankevičius teigė, kad kaltinamieji bus teisiami už akių, jiems nedalyvaujant procese.