Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prieš šventes atnaujino balsavimo patalpų įrengimo taisykles.

Jose nurodyta, kad neįgaliesiems, senyvo amžiaus rinkėjams privalo būti užtikrinta teisė balsuoti ir nesunkiai patekti į balsavimo patalpas. Tai įpareigoja ir nuo liepos įsigalioję įstatymų pakeitimai.

„Visos apylinkės turės būti pritaikytos neįgaliems žmonėms, kad jie patogiai galėtų patekti į balsavimo patalpą, tai ne rekomendacija, tai yra imperatyvus įpareigojimas, užtikrinti visų patalpų pritaikymą“, – BNS sakė VRK narys Tauras Rutkūnas.

Balsavimo patalpų tinkamumas turės būti suderintas su neįgaliųjų, senyvo amžiaus asmenų interesams atstovaujančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis.

Iki šiol taisyklės numatė, kad balsavimo patalpos turi būti įrengiamos valstybės ar savivaldybių institucijų, įstaigų, seniūnijų, bendruomenių bei kituose viešosios paskirties pastatuose. Pakeitimai leis, jei neįgaliesiems tinkamų tokių patalpų nėra, jas rinkimų apylinkei išnuomoti kitos paskirties pastate.

Lietuvos savivaldybių asociacijos duomenimis, per praėjusius prezidento, Europarlamento rinkimus ir referendumus neįgaliųjų poreikiams iš 1970 apylinkių buvo pritaikytos 1033.

Naujosios taisyklės taip pat įveda vienodą balsavimo apylinkių patalpų, balsavimo kabinų, urnų standartą.

Visos balsadėžės turės būti vienodo dydžio, pagamintos iš šviesaus matinio organinio stiklo, kad nesimatytų balsadėžėje esančių balsavimo biuletenių turinys. Balsadėžės turės būti užplombuojamos plastikine plomba, kad jos nepažeidus nebūtų įmanoma išimti biuletenių.

VRK narys Vilius Semeška BNS sakė, kad iki šiol komisija susidurdavo su atvejais, kai vietos rinkimų organizatoriai balsadėžes užklijuodavo tiesiog izoliacija ar popieriaus juostele.

„Vienoje rinkimų apylinkėje pastebėjome, kad balsadėžė užklijuota tiesiog izoliacija, daug kur balsadėžes klijuodavo popieriaus gabaliukais, kuriuos nesunkiai galima kaitalioti. Tai nėra priimtina, todėl buvo inicijuota, kad visoje Lietuvoje balsadėžės būtų vienodo standarto, užplombuotos numeruotomis plombomis“, – pažymėjo VRK narys.

Artimiausi rinkimai vyks spalio 11 dieną į Seimą.