Vos gimusiai mažylei buvo nustatytas 4,09 prom. girtumas. Tai, kad ji išgyveno, medikai vadina stebuklu. Visą Lietuvą sukrėtusios žinios teisėsauga nepaliko užmarščiai ir reikalauja moters atsakomybės.

Mergytę pagimdžiusi moteris girtavo, po gimdymo nepanoro nė pamatyti mažylės, tačiau po kelių dienų persigalvojo ir pareiškė, kad nori ją auginti. Tačiau atgaila nuo teisėsaugos neišgelbėjo.

Penktadienį Klaipėdos miesto apylinkės teisme pasirodė tik prokurorė ir moters advokatas. Moteris, anot advokato, tyčia teismo nevengia – esą nebuvo ryte autobuso, tad ji neturėjo galimybės atvykti.

Prokurorė Edita Mikalainienė pasiūlė sprendimą: skirti moteriai atvesdinimą.

„Atvesdinimas šiuo atveju būtų labai patogus – atveža policija ir parveža. Neprieštarausiu prokurorės prašymui“, – sako advokatas Edvardas Staponkus.

Advokatas sako, kad ikiteisminio tyrimo metu moteris pripažino savo kaltę.

„Man atrodo, pusdienio bylai užtenka“, – patikino advokatas teismą, kad ilgai bylos nagrinėjimas vargu ar truks.

Moters advokatas sako, kad jos gyvenimo būdo nežino, tik gali pasakyti, kad ji tikrai dirba, o girtaujančių ūkininkai tikrai nelaikytų.

Savo kūdikiui mirtiną pavojų sukėlusi moteris, anot prokurorės, tvirtino, kad išgėrė tik kartą. Būtent prieš pat gimdymą. Nors ji pas gydytojus nesilankė visą nėštumo laiką, turėjus tikino, kad ruošėsi mažylės atėjimui, turėjo ir kraitelį.

Prokurorė E. Mikalainienė sako, kad nėra tyrimų, galinčių įrodyti, kaip vaisius įsčiose pasisavina alkoholį, tad ar buvo girtaujama ilgą laiką, ar tai vienkartinis atvejis, nustatyti mediciniškai neįmanoma. Moteris teisinosi, esą išgėrė susipykusi su sugyventiniu, o kitą laiką laukusi mažylės ir nevartojusi.

Visgi bylos tyrimo eigoje buvo ir kitokių žinių. Tai antras moters vaikas, kurio ji pati neaugina. Viena to priežasčių – alkoholis.

Anot advokato, jo ginamoji rodo norą pati auginti mažylę, bendrauja su globėjais, kas kartą pakeitusi gyvenamą vietą praneša advokatui. Anot E. Staponkaus, moteriai nėra atimtos motinystės teisės į antrą dukrytę, tačiau viena svarių priežasčių, dėl ko jai negali būti grąžintas vaikas yra tai, kad ji neturi nuolatinės gyvenamos vietos.

Ir advokatas, ir prokurorė pritaria, kad tai sudėtinga byla, mat tokio atvejo, kai kūdikis gimtų mirtinai girtas, teismų praktikoje dar nėra buvę.

Apie kitą teismo posėdį bus informuoti ir mažylės globėjai. Tiesa, jiems dalyvauti nėra privaloma.

DELFI primena, kad balandį mirtinai apnuodytą mergytę pagimdžiusi moteris į ligoninę buvo atvežta girta ir agresyvi. Jai gimdymo dieną nustatytas 2 prom. girtumas. Anot medikų, po gimdymo moters būklė buvo sunki, dėl ilgalaikio girtavimo ir prastos mitybos taip pat sulaukta akivaizdžių pasekmių.

Moters gyvenimą teisėsauga iškart įvardijo, kaip itin spalvingą. Ji jau turi vaiką, kurio pati neaugina. Be to, mažylės mama gyveno ne viename rajone, pastaroji vieta – Telšių rajonas.

Iškart po gimdymo matyti dukters nenorėjusi moteris, po kelių dienų persigalvojo ir pareiškė norą auginti mažylę.