Vis dėlto šiemet įsigaliojo arba dar įsigalios dalis pernai priimtų įstatymų. Nuo 2020 m. sausio 1 d. įsigaliojo draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariuose statiniuose tarp jų ir paviljonuose. Taip pat nuo metų pradžios nebelieka sezoninių licencijų, suteikiančių teisę prekiauti alkoholiniais gėrimais kurortinio, poilsio bei turizmo sezono laikotarpiu, rūšies.

Tačiau šie draudimai nepaveiks Lietuvos mietuose ir miesteliuose organizuojamų įvairių masinių renginių ir šventinių mugių (pavyzdžiui prie miesto aikštėse įžiebtų kalėdinių eglučių), kurių metu leidžiama prekiauti ir alkoholiniais gėrimais, kadangi tokių renginių metu turėtų būti išduodamos vienkartinės mažmeninės prekybos licencijos, suteikiančios teisę prekiauti alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, natūralios fermentacijos midumi ir natūralios fermentacijos sidru (kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento), atkreipė dėmesį Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Nuo liepos 1 d. įsigalios draudimas alkoholį pardavinėti vadinamuosiuose „jogurtiniuose“ indeliuose.

Taip pat Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis uždrausta prekiauti alumi, fermentuotais, o taip pat alkoholinių kokteilių grupėms priklausančiais gėrimais, stipresniais nei 6 laipsniai, jeigu jie bus išpilstyti į didesnę negu 0,2 litro plastiko tarą. Išskirti tie atvejai, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą, yra rašiusi ELTA.

Trečias pakeitimas liečia alaus „bambalius“. Vieno litro „bambaliai“ ir toliau galės būti parduodami, tačiau alkoholio koncentracija apribota nuo 7,5 proc. iki 6 procentų. Vėlgi išskiriami atvejai, kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą

Nauji ribojimai įsigalioja ir rūkantiems. Nuo 2020 m. gegužės 20 d. Europos Sąjungoje, taip pat ir Lietuvoje, įsigalioja draudimas prekiauti mėtinėmis cigaretėmis. Ši direktyva taikoma tik cigaretėms, ir į ją nepatenka kaitinamas tabakas.

Skatins sveiką gyvenseną

Pasak atstovės spaudai, šių metų sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos vienu svarbiausiu tikslų lieka savanoriška sveikatos sistemos reforma, kurią bandoma įgyvendinti kalbantis su šalies merais ir ligoninių vadovais, kad ieškotų sprendimų, kaip jungtis, siekiant užtikrinti ne tik efektyvesnį valdymą, bet ir kokybiškas bei saugias paslaugas.

„Be to, vienas iš privalumų tokios reformos – galimybė sparčiau augti medikų algoms, nes reformuojantis atsiranda galimybė sutaupyti pinigų, kuriuos galima nukreipti medikų algoms didinti.

Tuo tikslu ministras A. Veryga kviečia savanoriškai reformuotis ir jungtis į tinklus šalies regionų ligonines. Tokių sėkmės pavyzdžių jau turime sveikatos sistemoje. Jie yra Žemaitijoje ir Kaune. Ir tai yra puiki galimybė jais pasekti kitiems, nes reformų rezultatai ir nauda – jau akivaizdūs“, – teigė L. Bušinskaitė.

Aurelijus Veryga

Atstovės spaudai teigimu, dar vienas svarbus prioritetas – užtikrinti tolimesnį vaistų kainų mažėjimą.

„Pastaruosius dvejus metus pacientų mokamos priemokos už kompensuojamuosius vaistus nuosekliai mažėja, jos sumažėjo daugiau nei perpus (nuo 5,5 iki 2,2 eur), o Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) sutaupymai buvo panaudoti naujų inovatyvių vaistų įtraukimui į kompensavimą“, – teigė L. Bušinskaitė.

Pasak jos, ne mažiau svarbu ir toliau tęsti jau pradėtą ilgalaikę slaugos ir globos paslaugų integraciją, kuri būtina, norint padėti silpniausiems, kad juos paslaugos pasiektų greičiau.

„Šiuo atveju svarbiausias tikslas išlieka sudaryti galimybes reikiamas slaugos ir globos paslaugas vyresnio amžiaus ir negalią turintiems žmonėms gauti kuo paprasčiau ir greičiau. Skatinant ne tik specialistų atvykimą į namus, bet ir sudarant daugiau galimybių tokias paslaugas gauti regionuose esančiose gydymo įstaigose, plėtojant socialinio taksi idėją. Šiuo klausimu bendradarbiausime su Japonijos ir Vokietijos ekspertais, kur tokie modeliai sėkmingai veikia“, – teigė L. Bušinskaitė.

Ministro atstovė teigė, kad taip pat bus dirbama skatinant sveiką gyvenseną, fizinį aktyvumą ir mitybą, kas jau daroma ne pirmus metus.

„Ir toliau bus bendradarbiaujama su profesionalais – virtuvės šefais ir dietologais, tobulinant valgiaraščius ir receptūras ugdymo ir gydymo įstaigoms. Ne mažiau dėmesio bus skiriama ir vaikų fiziniam aktyvumui skatinti, planuojama glaudžiai bendradarbiauti su fizinio aktyvumo skatinimo mokytojais, sveikatos gyvensenos specialistais.

Labai svarbus ir pasirengimas sekančiai ES finansinei perspektyvai“, – teigė L. Bušinskaitė.

Sveikatos apsaugos ministras tarp prioritetų įvardija ir donorystės skatinimą ir pagalbą tėvams, auginantiems raidos sutrikimų turinčius vaikučius. Tuo tikslu dirba dvi ekspertų grupės, kurios ruošia naujoves kaip plėsti tokių paslaugų prieinamumą regionuose. Tiek kalbant apie pagalbą raidos sutrikimų turintiems vaikams ur jų tėvams bei donorystę, teigė A. Verygos atstovė spaudai.