Prezervatyvų parduotuvės savininkas Aidas Papreckis LNK žinioms teigė, kad antras prezervatyvų bumas kilo prieš pat Naujuosius metus.

Prezervatyvai prieš šventes buvo graibstomi ir vaistinėse. Kaip skelbia LNK žinios, kai kuriose vaistinėse buvo net fiksuojami rekordai.

„Prezervatyvų pardavimai 23 dieną išaugo tikrai labai stipriai, – teigė Laura Bielskė, vaistinių tinklo komunikacijos vadovė. – O antrą Kalėdų dieną buvo toks rekordinis greitosios kontracepcijos pardavimų skaičius, kokio nesame pastebėję nė vieną kitą dieną metuose.“

Paprastai greitosios kontracepcijos pakuočių per dieną nuperkama 10-15 pakuočių, o antrą Kalėdų dieną buvo nupirkta 165 pakuotės.

„Galvojame, kad tai gal susiję su tuo, kad yra sugrįžusių daug tų, kurie negyvena Lietuvoje. Vyksta toks buvusių klasiokų, kursiokų ir kolegų susitikimas, įvairūs vakarėliai ir turime tokį rezultatą“, – teigė L. Bielskė.

Vilniaus gimdymo namų direktorė LNK teigė, kad nėra duomenų, jog žiemos šventės darytų įtaką gimstamumui. Daugiausia vaikų esą gimsta liepą, rugpjūtį, vadinasi, pastojama lapkritį.

Gydytojos teigimu, kontracepcijos priemonių per šventes prireikia norint apsisaugoti nuo atsitiktinių santykių.

„Kiekviena moteris girdi tai, kas pastoti išgėrus ar apsvaigus negalima, vaisius gali būti su apsigimimais. Dažniausiai švenčių metu, norime ar nenorime to pripažinti, yra išgeriama šiek tiek daugiau alkoholio. Moterys atsipalaiduoja ir lytiniai santykiai būna paveikti alkoholio“, – kalbėjo Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Vis dėlto, vaistininkų teigimu, dažniausios šventinių dienų prekės – vaistai, malšinantys galvos skausmą, ir gerinantys virškinimą.

Vaistininkas Rimvydas Blynas LNK žinioms teigė: „Šio laikotarpio pagrindiniai vaistai – virškinimui, nes žmonės daug sėdi prie vaišių stalo, taip pat kepenų sistemos ligoms gydyti ar kepenų apsaugai. Žmonės taip pat ieškojo maisto papildų dovanoms“.

Beje, per šias šventes nebuvo įprastos eilės norinčiųjų įsigyti vaistų nuo peršalimo. Švenčių metu nuo peršalimo apsaugojo šilti orai.