Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gruodį nusprendė perduoti jos skundą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

J. Čyžienė į teismą kreipėsi prašydama panaikinti rugsėjį vykdyto konkurso į Geologijos tarnybos direktoriaus pareigas rezultatus bei Valstybės tarnybos departamento sprendimą dėl jos pašalinimo iš konkurso.

Pirmosios instancijos teismas buvo atsisakęs priimti pareiškėjos skundo reikalavimus, nes nusprendė, jog dalis sprendimų, kuriuos ji skundžia, buvo priimta ne jos atžvilgiu. Tuo metu jos elektroniniu paštu gautą informaciją, kad pareiškėja neatitinka keliamų reikalavimų į Geologijos tarnybos direktoriaus pareigas ir jai neleidžiama dalyvauti šiame konkurse teismas laikė informacinio pobūdžio pranešimais, negalinčiais būti bylos nagrinėjimo dalyku.

J. Čyžienė Vyriausiojo administracinio teismo prašė panaikinti sprendimus, kuriais atsisakyta nagrinėti dalį jos reikalavimų.

Šis teismas pripažino, jog įsakymas, kuriuo Geologijos tarnybos vadovu paskirtas Giedrius Giparas, lietė ir pareiškėją, nes ji iki tol laikinai vadovavo tarnybai.

„Teisėjų kolegija sprendžia, kad pirmosios instancijos teismas iš dalies netinkamai aiškino ir taikė proceso teisės normas, todėl nepagrįstai atsisakė priimti skundo reikalavimą“, – rašoma LVAT nutartyje.

Todėl Vyriausiasis administracinis teismas perdavė bylą iš naujo nagrinėti Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Šioje nutartyje užsimenama, jog J. Čyžienė yra pateikusi dar vieną ieškinį teismui, kuriuo prašo panaikinti sprendimą dėl jos neatitikimo keliamiems reikalavimams ir neleidimo dalyvauti konkurse į Geologijos tarnybos direktoriaus pareigas.

Iki paskirdama esamą direktorių, Aplinkos ministerija 2018 metais du kartus buvo paskelbusi tarnybos vadovo konkursą. Pirmą kartą jį atšaukė, nes reikėjo koreguoti pareigybės aprašymą, o antrą – dėl paaiškėjusių galimų ryšių tarp vieno iš komisijos narių ir kandidatų.

Tarnyba nuolatinio vadovo neturėjo nuo 2018 metų vasario, kai baigėsi Jono Satkūno kadencija. Jis įstaigoje dabar dirba Inžinerinės geologijos skyriaus vyriausiuoju specialistu.

J. Čyžienė tarnybai vadovavo pusantrų metų.