Skaudi nelaimė įvyko 2018 metų sausio pabaigoje. Iš darželio skambučio sulaukusiai mamai pranešta, kad jos dukrytė patyrė traumą darželyje. Nuo suolo nuslydusi mergytė veidu stipriai trenkėsi į priešai buvusį suolą. Pasekmės išties skaudžios – 2014 metais gimusi mažylė dėl nosies ir veido traumos buvo nuvežta į Kauno klinikas.

Mažylė buvo operuota, tačiau, anot mamos, randas vis tiek liks visam gyvenimui.
Ilgą laiką iš darželio geranoriško susitarimo taip ir nesulaukusi moteris ryžosi kreiptis į teismą. Kelionės į gydymo įstaigą, operacija, pastangos, kad dukrytė jaustųsi kuo geriau, anot moters, kainavo ir laiko, ir pinigų, ir daug emocijų. Todėl ji teisme pateikė 5000,00 eurų ieškinį: prašė priteisti iš mokyklos-darželio 3048,40 eurų turtinę žalą bei 1500,00 eurų neturtinę žalą. Taip pat moteris prašė padengti bylinėjimo išlaidas.

Moteris teismui nurodė, kad su mokymo įstaiga buvo sudaryta rašytinė sutartis, kad pedagogai ir darželio vadovybė atsako už mažųjų saugumą, tačiau jo neužtikrino, kai jos vaiką salėje pasodino ant per aukšto suolo. Po nelaimės mažylę prižiūrėti turėjusi auklėtoja mamos atsiprašė, o štai darželio vadovybė ir Klaipėdos savivaldybės atstovai nebuvo linkę gražiuoju tartis su mama.

Moteris pasakojo, kad darželio vadovai neigė kaltę ir tikino, kad mažylė pati ramiai nenusėdėjo. Ekspertų išvada patvirtino moters pasakojimą, kad „nelaimingą atsitikimą galėjo lemti per aukštas mergaitės ūgiui suoliukas ant kurio ji sėdėjo“.

Teismas antradienį paskelbė, kad darželis išties turėjo netinkamus baldus ir konstatavo, kad ugdymo įstaigos šis faktas neatleidžia nuo atsakomybės.

Teismas nusprendė priteisti mergytei 2500,00 eurų dydžio neturtinę žalą, ieškovei jos mamai 1267,85 eurų dydžio turtinę žalą bei 500,00 eurų dydžio neturtinę žalą, iš viso – 1767,85 eurų.

Taip pat priteisti iš mokyklos-darželio 675,00 eurų bylinėjimosi išlaidų mergytės mamai bei 128,04 eurų bylinėjimosi išlaidų valstybei.

Be to, moters taip pat laukia išlaidos: nuspręsta priteisti iš ieškovės 865,15 eurų bylinėjimosi išlaidų mokyklai-darželiui.

Tiesa, ar teismų maratonas tęsis, kol kas negali pasakyti nė vienos pusės atstovas. Moters advokatas tikina, kad viskas priklausys nuo jos bei darželio-mokyklos geranoriškumo. Ugdymo įstaigos advokatas tikina, kad nėra pagrindo mokėti tokių pinigų.

„Ginčą spręsti galima ir taikiu būdu bet kurioje ginčo stadijoje. Tiesa, anksčiau to padaryti nepavyko. Ar bus paduotas skundas, turiu viską derinti su kliente. Gali sprendimą skųsti ir kita pusė, tad dar negaliu pasakyti, kaip elgsimės toliau“, – sako moters advokatas Audrius Saulėnas.

Darželio-mokyklos direktorė šiuo metu atostogauja, tad kokie bus tolesni veiksmai valstybinei įstaigai atstovaujantis advokatas sako negalintis nuspėti. Sprendimą priims darželio steigėjas.

Ugdymo įstaigai byloje atstovaujantis Mauras Urbonavičius DELFI sako, kad, jo nuomone, priteista suma yra labai didelė. Nors darželyje sužalotos mergytės mama prašė dar didesnės sumos, tad taikaus kelio pasiekti ir nepavykę.

„Mano nuomone, priteista suma išties labai didelė. Tačiau tai tik mano nuomonė“, – paaiškino M. Urbonavičius.

Sprendimas per 30 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui, paduodant apeliacinį skundą per Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmus.