Politologų, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Lauro Bielinio ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos profesorės Jūratės Novagrockienės, DELFI paklausė, kokie didžiausi iššūkiai laukia penkių lyderių – Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, parlamentarės iš TS-LKD frakcijos Ingridos Šimonytės, buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio ir Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko Gintauto Palucko.

Karbauskiui – sunkūs metai

Tiek L. Bielinis, tiek J. Novagrockienė kalbėjo, kad LVŽS lyderio R. Karbauskio laukia sunkūs metai.

„Mano galva didžiausias ir pats pavojingiausias politine prasme iššūkis jam yra artėjantys rinkimai. Tos ambicijos, kurios atvedė jį į Seimą, dabar, ko gero, jį ir sužlugdys“, – sakė L. Bielinis.

Politologas svarstė, kad valstiečiai-žalieji greičiausiai jau dabar suvokia, kad jų kitos kadencijos Seime bus mažiau negu yra dabar.

„Jau tai yra jiems didžiulis stresas“, – sakė L. Bielinis.

Politologo manymu, didžiulis iššūkis R. Karbauskiui yra ir tai, ar pavyks išlaikyti Saulių Skvernelį šalia.

„Tai jam yra labai svarbus iššūkis, nes S. Skvernelio veiksnys padėjo valstiečiams-žaliesiems surinkti tokį didelį kiekį balsavusių už juos. Jeigu S. Skvernelis staiga paskelbtų, kad kuria judėjimą ir eina kitame sąraše, tai reikštų dar didesnį smūgį šiai partijai“, – sakė L. Bielinis.

Politologų nuomonės išsiskyrė dėl to, ar R. Karbauskis nesėkmingų rinkimų atveju trauktųsi iš LVŽS pirmininko pareigų. VDU profesoriaus nuomone, lyderystės klausimas šioje partijoje nekyla.

„Ten lyderis yra labai aiškiai apibrėžtas, o kiti, kurie bent jau bando tokiais atrodyti, yra traktuojami kaip lyderio vasalai, tai yra asistuojantys lyderiai. Ten konkurentų nėra“, – sakė L. Bielinis.

Jo kolegė iš Karo akademijos mastė kitaip.

„Nei vienas kitas lyderis nesirita taip greitai žemyn kaip R. Karbauskis, kuris praranda pasitikėjimą, pirmiausia, visuomenės akyse, bet manau, kad tai atsiliepia ir jo vadovaujamoje partijoje (…). Jo laukia išlikimo klausimas politikoje. Nenustebčiau, jeigu jis nuspręstų trauktis iš politikos“, – kalbėjo J. Novagrockienė.

Politologės manymu, jei R. Karbauskis trauktųsi, partijos pirmininke galėtų tapti, pavyzdžiui, Rima Baškienė.

„Ji toje partijoje atrodo stabiliausias ir patikimiausias žmogus, kuris turėtų didžiausią pasitikėjimą“, – sakė J. Novagrockienė.

Landsbergiui – iššūkis rasti partnerių

TS-LKD lyderiui Gabrieliui Landsbergiui, pasak L. Bielinio, didžiausias iššūkis kitąmet yra laimėti Seimo rinkimus, o juos laimėjus sukurti valdančiąją daugumą, kuri būtų pajėgi valdyti racionaliai.

Politologas nemano, kad jam kaip asmenybei kyla lyderystės problemų.

„Kaip asmenybė, jis save demonstruoja kaip lyderį. Jo problema slypi ne jo asmenybėje, o pačioje struktūroje. Dalis šios partijos sunkiai priima už save jaunesnį žmogų, kitos kartos atstovą. Čia reikia labai stipriai laviruoti neįžeidžiant, neįskaudinant kitų žmonių. Tai nėra asmenybės problema. Tai yra beveik kiekvienai partijai būdinga struktūrinė problema. Lygiai tas pats yra pas socialdemokratus“, – kalbėjo L. Bielinis.

J. Novagrockienė atkreipė dėmesį, kad G. Landsbergis turi puikią partnerę I. Šimonytę, kuri yra mėgiama tarp partijos rėmėjų.

„Didžiausias klausimas, kaip jis sugebės nebandyti konkuruoti su ja partijos viduje, ir bendrai, ar jam pavyks išlaikyti partijos vientisumą, (…) ir, kaip jis ideologiškai nenukryps nuo konservatizmo krypties“, – kalbėjo J. Novagrockienė.

Šimonytei – iššūkis apsispręsti

Nei L. Bielinis, nei J. Novagrockienė nemano, kad I. Šimonytė norėtų nuvesti G. Landsbergį iš partijos pirmininko pozicijos. Politologų nuomone, didžiausias iššūkis jai yra apsispręsti, ar ji nori įstoti į partiją, kuriai dar nepriklauso, ir kokia forma toliau dalyvaus politikoje.

„Akivaizdu, kad bet kokioje apygardoje, kur ji kandidatuos, žmonės balsuos už ją. Jos iššūkis bus atrasti racionalų, protingą santykį su centro dešiniosiomis jėgomis – konservatoriais, liberalais, kitomis į dešinę pretenduojančiomis partijomis. Jei dešinieji formuos Vyriausybę, jai iššūkis bus joje dalyvauti“, – sakė L. Bielinis.

Politologo manymu, I. Šimonytė nežaidžia priešrinkiminių žaidimų, ir tikrai nėra apsisprendusi dėl savo politinės ateities.

„Aš ją matau kaip atvirą žmogų. Man atrodo, kad ji paprasčiausiai yra neapsisprendusi. Ji kalba tai, ką galvoja, ir kalba tai, ką kalba“, – sakė L. Bielinis.

Masiuliui – iššūkis sugalvoti, kur investuoti savo potencialą

Politologų manymu, R. Masiulio laukiantis pagrindinis klausimas – apsispręsti, ar jis įsitvirtina versle, ar politikoje, ir pradėti tame lauke veikti.

„ Manau, kad jam ir pačiam yra iškilusi dilema, ar eiti į politiką, ir su kuo. Nors jis artimas TS-LKD, bet jam atėjus ten atsirastų trečias lyderis, ta politinė partija sustiprėtų, bet konkurencija viduje padidėtų“, – kalbėjo J. Novagrockienė.

Politologė neatmetė, kad galimos ir kitos politinės alternatyvos – kurti judėjimą, kandidatuoti kaip nepriklausomam kandidatui.

„Jis turi didelį potencialą tapti politiniu lyderiu“, – konstatavo J. Novagrockienė.

Paluckui – iššūkis tapti lyderiu

L. Bielinis mano, kad Gintautas Paluckas greičiausiai liks socialdemokratų pirmininku ir po rinkimų, kad ir kaip jie pasisektų, tačiau, pasak politologo, jis dar turi iššūkį tapti tikru lyderiu.

„Šitoje partijoje problema yra ne lyderio turėjimas, o daugelio lyderių tarpusavio santykiai. Ten yra daug žmonių, pretenduojančių būti lyderiais, (…) G. Paluckas šiai grupei yra naudingas ir priimtinas kaip situacinis lyderis, kuris pernelyg neužima lyderio pozicijų, bet formaliai visiškai normaliai, protingai lyderiauja.

Jam, priešingai nei G. Landsbergiui, dar reikės asmeniškai apsispręsti ir tapti tuo lyderiu, ir turėti būti valią būti lyderiu iki galo. Rinkimai nulems ne tai, ar jis liks lyderiu, nes greičiausiai juo liks, o tai, kiek jis sugebės sutelkti partiją rinkimams. Problema socialdemokratų partijai yra tai, kad didžioji dalis partijos narių yra labai pasyvūs“, – sakė politologas.

J. Novagrockienė atkreipė dėmesį, kad socialdemokratų partijos potencialas kol kas atrodo stipriau nei jos lyderio.

„Socialdemokratų reitingas kyla, ir gali būti, kad 2020 m. jų rinkimų rezultatai bus geresni nei reitingai, nes žmonės neturės už ką balsuoti. Tokiu atveju žmonės renkasi partiją, už kurią balsuodavo anksčiau“, – sakė J. Novagrockienė.

Politologės manymu, po rinkimų G. Paluckui gali kilti dilema, ar likti lyderiu.