„Globalios Lietuvos apdovanojimus“ – didžiausią tokio pobūdžio renginį, skirtą įvertinti užsienyje gyvenančius ir su Lietuva save siejančius bei sugrįžusius įvairių sričių specialistus – organizuoja užsienio lietuvių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“ (GLL). Šiemet šis tinklas skaičiuoja dešimtuosius veiklos metus ir vienija jau 2 tūkst. profesionalų iš 50 pasaulio šalių, telkia juos verslo ir jaunimo mentorystės projektams, skatina jų būrimąsi į profesionalų klubus užsienyje.

„Globalios Lietuvos apdovanojimų“ nominantus ir laureatus rinko garbinga komisija, kurią sudarė ankstesnių metų laureatai, renginio partnerių ir rėmėjų atstovai, GLL valdybos nariai, rašoma pranešime spaudai.

Apdovanojimus laureatams įteikė renginio globėjas LR Prezidentas Gitanas Nausėda. Pirmąja nominacija – už sugrįžimą žiniomis, – pristatyta praėjusių metų nugalėtojos, kibernetinio saugumo kompanijos CUJO AI, apdovanotas prof. dr. Arminas Ragauskas. Jis siekia praplėsti žmogaus galimybes pažinti visatą ir aktyviai dirba tiek JAV, tiek Lietuvoje. Būtent jo pastangomis NASA naudoja Lietuvoje sukurtą technologiją ilgos trukmės kosminių skrydžių poveikiui žmogaus smegenims ir regai tirti.

Antroji nominacija, pristatoma verslo teisės advokatų kontoros „Triniti“, – už sugrįžimą investicijomis – šįmet atiteko verslininkui ir filantropui Mariui Jakuliui Jason už nuoseklų ilgametį įvairių Lietuvos verslo sričių tobulinimą ir investicijas į ateitį. 1992-aisias iš JAV sugrįžęs aktyvus investuotojas, advokatų kontoros „AAA Law“ įkūrėjas prieš mažiau nei metus įsteigė savo vardo fondą MJJF, teikiantį paramą jaunam verslui, akademikams ir studentams.

LRT pristatyta nominacija už lietuvių pasaulyje telkimą atiteko visame pasaulyje veikusiai pilietinei iniciatyvai „Mūsų metas DABAR“. Įkurta ir vadovaujama Rimvydo Baltaduonio, ši akcija reikšmingai prisidėjo prie rinkėjų aktyvumo už Lietuvos ribų 2019-aisiais metais: šis išaugo tris kartus ir paskatino atskiros užsienio lietuvių apygardos steigimą artėjantiems rinkimams.

GLL įkūrėja ir šių metų komisijos pirmininkė Dalia Petkevičienė pristatė ypatingą nominaciją – padėką, kurios atsiradimą paskatino ankstesnių apdovanojimų laureatai: už šviesuolių sugrąžinimą ir įgalinimą veikti. Akad. prof. habil. dr. Eugenijus Arvydas Janulaitis jau daugelį metų prisideda prie pažangios Lietuvos kūrimo suteikdamas stipendijas ypač gabiems gyvybės mokslų doktorantams, steigdamas laboratorijas jų tyrimams, finansuodamas ateities mokslo sričių kūrėjus. Jo dėka mūsų šalyje dirba tokie mokslininkai kaip Urtė Neniškytė, Linas Mažutis, Eivanas Maksvytis.

LR Ministro pirmininko pristatomos nominacijos už sugrįžimą pokyčiams regionuose nugalėtoją išrinko portalo LRT.lt lankytojai, kur vykusiame balsavime nugalėjo Vytautas Jonas Juška. Į Lietuvą grįžęs po penkiasdešimtmečio praleisto Australijoje, kur aktyviai puoselėjo lietuvybę, Vytautas toliau tęsia darbą su lietuviškomis organizacijomis, keliauja po Lietuvą su kūrybiniu projektu „Lietuviais esame mes gimę!“

Užsienio Reikalų Ministerijos įteikta nominacija už viso gyvenimo nuopelnus atiteko Čikagoje leidžiamam pasaulio lietuvių laikraščiui „Draugas“. Tai seniausias be pertraukos leidžiamas lietuviškas laikraštis, šiemet švenčiantis 110-ąjį gyvavimo jubiliejų, saugantis seniausią Lietuvos diasporos rankraščių archyvą ir puoselėjantis lietuvybę ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbomis.

Šie metai buvo ypatingi moterų kūrybiškumo proveržiu. Kategorijoje už Lietuvos vardo garsinimą 2019-aisiais nominuotos net 7 moterys – dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, operos solistė Asmik Grigorian, operos „Saulė ir jūra (Marina)“ autorės Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė, mokslininkė Agnė Kajackaitė, knygos „Lapė yra laimė“ autorės Evelina Daciūtė ir Aušra Kiudulaitė, mokslininkė Urtė Neniškytė, filmų prodiuserė Lineta Mišeikytė. Visos pretendentės savo išskirtiniais pasiekimais stipriai prisidėjo prie Lietuvos žinomumo tarptautiniu mastu, tad, kartu su nominacijos teikėju LR prezidentu Gitanu Nausėda, buvo priimtas precedento iki šiol neturėjęs sprendimas apdovanoti ir paskelbti laureatėmis jas visas.