Etiketo specialistas Giedrius Drukteinis teigia, kad nereiktų sureikšminti pačios dovanos, verčiau reiktų apsidžiaugti kalėdine dvasia ir parodytu dėmesiu, nors DELFI kalbinti skaitytojai vardijo ir prieš kelis metus gautas blogiausias dovanas, kurių iki šiol negali pamiršti.

Įvardijo blogiausias gautas dovanas

„Kartą gavau rinkinį visokių dalykų: puodelį, tušinuką, bloknotą ir vyriškus marškinėlius. Na, paprasčiau, maikę“, – teigė DELFI skaitytoja, paprašyta įvardyti blogiausią kada nors gautą dovaną.

Kitas pašnekovas įvardijo paskirties taip ir neatradusią dovaną: „Esu gavęs karvę. Keramikinę, su skyle nugaroje“. Vyras pridūrė, kad skylė buvo tiesiog skylė, o ne anga pinigams, tad tai nebuvo taupyklė.

Net keli kalbinti vyrai įvardijo dovanas, kurios iš tikrųjų turėjo būti skirtos moterims. „Pėdkelnės“, – įvardijo vienas, o kitas įvardijo, kad kartą per Kalėdas yra gavęs knygą „Atkakli, veržli, protinga“. Pašnekovas teigė, kad bandė knygą padovanoti kokiai nors pažįstamai moteriai, tačiau taip ir nepavyko.

Kalėdos ir išmaniosios technologijos

DELFI kalbinta mergina teigė, kad jos gauta dovana lyg ir nebuvo bloga, jei ne detalės. „Esu gavusi puodelį. Tokį išpaišytą, su asmeniniu linkėjimu. Tik kad jis buvo su gramatinėmis klaidomis, – juokėsi mergina. – Ir dar esu gavusi arbatinį šaukštelį su išgraviruotu savo vardu.“

Kita kalbinta pašnekovė teigė, kad jau kelerius metus tėvai ir jai, ir jos vyrui dovanoja tas pačias dovanas. „Kiekvienais metais dovanoja kvepalus. Pagal savo skonį – tinkamus išėjus daugmaž į pensinį amžių, – pasakojo mergina, o paklausus, ar teko kur nors juos panaudoti, įvardijo. – Guli spintelėje, nors kažkada buvau išbandžiusi, paklausiau bičiulės, ką mano, tai nustebus atsargiai pasakė, kad kvepiu truputį sena dama. Bet manau, kad supurkšiu namuose, vonios kambaryje.“

Kvepalai ir papuošalai – ne kartą įvardyta dovana. Tiesa, viena iš pašnekovių įvardijo, kad nepatinka tuomet, kai dovanotojas išrenka tai, ką pats nešiotų ir nepagalvoja, ar nešiotų tas, kuriam dovanoja.

O dar vienas DELFI pašnekovas prisiminė motociklo istoriją. „Man pasakė: „Mes ilgai laukėme ir galų gale nusprendėme padovanoti motociklą“. Aišku, apsidžiaugiau beprotiškai. Ir iš tiesų padovanojo. Bet tai buvo magnetukas ant šaldytuvo“, – nusivylimą liejo vyras.

Beje, kartais dovanos gali būti ir vertingos, tačiau tam žmogui visai nereikalingos. „Parkeriai auksinėmis plunksnomis. Tokių esu gavusi tris. Nors negaliu žinoti, gal kada nors tapsiu notare ir dėliosiu brangius parašus“, – juokavo pašnekovė.

Drukteinis: ne dovanos svarbiausia

DELFI kalbinti pašnekovai juokėsi ir kikeno, prisimindami blogiausias dovanas, tačiau etiketo specialistas Giedrius Drukteinis teigė, kad nereikia to sureikšminti ir jokiu būdu nereiktų dovanotojui parodyti, kad jo dovana – netinkama.

„Šventinė nuotaika įpareigoja ta šventine nuotaika dalytis su visu pasauliu. Reikia žiūrėti atlaidžiai, su humoru, – kalbėjo G. Drukteinis. – Bus apie ką pašnekėti užstalėje kitais metais.“

Etiketo specialistas teigė, kad blogiausios dovanos tos, kurios dovanojamos su tam tikra potekste. „Pavyzdžiui, aš mėgstu tokį pavyzdį, kad štai vyrui padovanoja etiketo vadovėlį apie vyrus. Atrodys, kad aplinka tokį asmenį laiko chamu, kad jam reikia papildomo vadovėlio, kad pavirstų į ką nors padoresnio, – teigė G. Drukteinis ir įvardijo dar vieną, jo nuomone, labai blogą dovaną – mėtines piliules. – Nejau mano burnos kvapas toks blogas, kad man reikia mėtinių piliulių?“

Giedrius Drukteinis

G. Drukteinis ragina per šventes labiau atsipalaiduoti. „Nei nuo tų dovanų praturtėsime, nei nuskursime negavę ko nors“, – tvirtino etiketo specialistas.

Bet būna, kad jau kelerius metus iš šeimos nario gauna labai netinkamą dovaną. Pavyzdžiui, kaip kalbinta mergina įvardijo – iš tėvų kasmet gauna labai netinkančius kvepalus. Ar tokiu atveju tėvams nariui reiktų pasakyti, kad jų dovana – netinkama? „Galime savęs paklausti: kas svarbiausia šitame dovanojimo procese? Ar tas, kuris dovanoja, ar tu, kuris tą dovaną gauni? Man atrodo, visada svarbiausias yra tas, kuris tą dovaną gauna, – svarstė G. Drukteinis. – Juk jis gali padovanoti ne kvepalus, bet ir atviruką ar klevo lapą, ar kokią gėlę, kuri absoliučiai nieko nekainavo. Manau, kad šioje vietoje visada svarbiausia parodytas dėmesys, šiluma ir panašiai. Jei dovana labai netinka, tai antraeilis dalykas.“

G. Drukteinis tvirtino, kad jei norisi kasmet gauti tik būtinas ir tikrai tas dovanas, kurios patiks, vertėtų pradėti sudarinėti sąrašus. „Su detalėmis, kas mums tinka, kam mes alergiški ir kam ne, – tvirtino G. Drukteinis. – Tada, atrodo, gyvenimas susidėlios į paprastą matricą ir nekils tokių situacijų.“

Etiketo specialisto teigimu, prasminga ir logiška klausti, ko norisi, jubiliejaus ar kitos svarbios dienos proga. Kalėdos, anot G. Drukteinio, ne tas metas: „Čia pirmenybė spontaniškumui, pirmenybė pakvailiojimams, linksmoms, žaismingoms dovanoms“.