Surengtų pratybų metu JAV sausumos kariuomenės 1-9 kavalerijos pulko bataliono kariai vykdė tankų šaudymus bei taikymo sistemų koregavimus. Tankų įgulos preciziniais šūviais naikino taikinius. Jie svečius įtikino, jog tankų pabūklai, sunkieji ir vidutiniai kulkosvaidžiai veikia tiksliai bei efektyviai. Batalionas atsigabeno pagrindinį JAV kariuomenėje naudojamą tanką „Ambrams M2“ ir pėstininkų kovos mašinas „Bradley“.

Stebėti „Abrams“ tankų pratybas atvykęs Išgyvenimo mokyklos vadovas Augustas Žukauskas džiaugėsi Pabradės poligone tvyrojusia prieššventine nuotaika ir neslėpė nuostabos išvydęs tankų prišaudymus.

“Vėjas, drėgmė, kiek tik įmanoma apniukęs dangus... Taip mus turėjo pasitikti Pabradė. Bet nemalonus oras liko antrame plane. Įžengus į JAV kavalerijos bataliono stovyklą mes patekome į eglės puošimo ceremoniją: 5 ar 6 JAV kariai puošė eglę, skambėjo Kalėdinės melodijos, o greta stovėjo papuoštas „Bradley“. Vėliau keliavome pamatyti to, ko mes čia ir atvykome, – kaip sąjungininkai treniruojasi šaudyti savaisiais „Abrams“. Visi sulipome ant valdymo bokšto stogo, o ten įrengtos aikštelės matomumas buvo „super“. Po vieną prie pozicijų privažiavo tankai ir pradėjo savo pasirodymą. Šūvio banga tokia stipri, kad būdamas 200-300 metrų atstumu pajunti smūgio bangą“, – emocijomis dalinosi A. Žukauskas.

Anot Išgyvenimo mokyklos vadovo, nepaisant jo praleistų metų kariuomenėje, kai teko dalyvauti įvairiose tarptautinėse pratybose, tai buvo pirmasis reginys per visą gyvenimą, palikęs tokį neišdildomą įspūdį. A. Žukauskas neslėpė džiaugsmo, turėjęs progą iš arti apžiūrėti amerikietišką tanką „Abrams“.

„Nusileidus nuo bokšto buvo galima iš arčiau susipažinti su tanku „Abrams“. JAV kariai su malonumu viską demonstravo ir atsakinėjo į klausimus. Mašina tiek iš vidaus, tiek iš išorės paliko įspūdį. Nežinau kodėl, gal dėl to, kad esu buvęs žvalgas, bet labiausiai sužavėjo važiuojančio tanko garsas. Nesitikėjau, kad šešiasdešimt kelias tonas sverianti tvirtovė taip tyliai važiuoja. Jei kam teko stovėti, kai bando važiuoti rusiškas ne analoginis T-72, supras mane. Ačiū sąjungininkams už progą pamatyti, kas ir kaip gina mūsų šalį!”, – džiugių emocijų neslėpė Išgyvenimo mokyklos vadovas.

Pratybose dalyvavo ir renginių organizatorius Alkas Paltarokas, kuris džiaugėsi ne tik galėjęs išvysti galingą sąjungininkų ginkluotę, bet ir turėjęs progą kartu su sąjungininkais papuošti Kalėdų eglutę bei nemažai pabendrauti.

„JAV kariai jau matėsi puikiai įsikūrę ir geros nuotaikos. Smagu pabendrauti ne tik su vadais, bet ir eiliniais. Nuotaika pakili, juk Kalėdos jau visai arti. O kai dar kariai toli nuo namų, už Atlanto... Skambant amerikietiškoms Kalėdų melodijoms kartu su sąjungininkais puošėme šventinę eglutę, o šalia tyliai burzgė galinga kovinė technika. Gera matyti sąjungininkų tankus ir kitas kovines mašinas, kurios yra Lietuvoje tam, kad atgrasytu potencialų priešą”, - įspūdžiais dalinosi renginių organizatorius.

A. Paltarokas taip pat neslėpė susižavėjimo tankais, teigdamas, kad jų koviniai šaudymai neišvengiamai palieką didžiulį įspūdį.
„Atvirai turiu prisipažinti, kad besidomintiems karyba tankų koviniai šaudymai padaro didžiulį įspūdį. Dažnai su draugais treniruojamės šaudyklose, šaudydami iš karabinų ar pistoletų, bet tai pėstininkų ginklai, tankas visai kas kita, visai kitas kalibras (juokiasi)“, – teigė A. Paltarokas.

A.Paltarokas ir A.Žukauskas patys organizuoja edukacinius kovinius renginius ir nesenai grįžo iš misijos Sakartvele, kur lankė „slenkančią sieną“ prie pat Rusijos Federacijos okupuotos teritorijos.

Amerikiečių batalionas spalio mėnesį iš Teksaso valstijos atvyko į Lietuvą, kur vykdo pratybas ir kovinį rengimą su Lietuvos kariuomene ir kitais sąjungininkų vienetais. Bataliono sudėtyje yra apie 500 karių, maždaug 30 tankų ir 30 pėstininkų kovos mašinų. Šis karinis vienetas yra JAV rotacinių pajėgų dalis ir mūsų šalies papildomas saugumo garantas. Tankų batalionas iš Lietuvos išvyks kovo mėnesį.