„Žiūrėkite, koaliciją suformuoti nėra lengva, Vyriausybę suformuoti nėra lengva. Išardyti ir paleisti paprastai griūčiai daug lengviau. Vyriausybė ir Vyriausybės vadovas elgiasi atsakingai ir priima sprendimus labai atsakingai. Tam jiems reikalinga koalicinė taryba, jeigu koalicinė taryba tik tada gali susirinkti, tai tuomet susirinks ir priims tą sprendimą“ , – interviu naujienų agentūrai ELTA sakė V. Pranckietis.

Pone Seimo pirmininke, prezidentas G. Nausėda vis dėlto vetavo rinkimų kartelės įstatymą? Ar palaikysite veto?

Aš jį pateiksiu Seimo svarstymui. Aš palaikysiu priimamą įstatymą. Tą, už kurį mes jau kartą balsavome. Dėl kurio aš jau susilaikiau.

Kokia apskritai yra jūsų pozicija dėl žemesnės patekimo į parlamentą kartelės partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 proc.? Jūs palaikote šią iniciatyvą ar ne? Kas, jūsų nuomone, svarbiau, ar balsų atstovavimas, ar rizika, kad nebus politinio stabilumo?

Jūs neturite priešinti šių dalykų ar galvoti, kad jie vienas kitam prieštarauja. (Didesnis – ELTA) balsų atstovavimas nereiškia, kad bus kažkokia rizika, kad bus kažkokia netvarka. Man labai gaila žmonių, kai jie balsuoja už vieną partiją, o jų balsai nukeliauja visiškai priešingos ideologijos partijai.

Bet, pone Pranckieti, politologai teigia, kad Seimas būtų išrinkęs Algirdą Paleckį, kuris įtarinėjamas šnipinėjimui Rusijai, tai tokios asmenybės...

Gal pavardėmis nevadinkime, kad ir ką mes būtume išsirinkę, mes neturime tų žmonių teisti už tai, ką jie išsirinko. Aš nesiūlau pateisinti vieną ar kitą pavardę, bet manau, žmonės pakankamai protingi ir žino, ką išsirinkti.

Šių metų biudžetas susilaukė nemažai kritikos, ypač Bankų pelno mokestis. Seimo teisės departamentas Finansų komitetui jau teigė, kad jis prieštarauja Konstitucijai. Profesorius Vytautas Sinkevičius teigia, kad įstatymo pataisa pažeidžia bent jau du Konstitucijos straipsnius ir siūlo prezidentui vetuoti įstatymo projektą. Jūs dažnai remiatės Konstitucija. Tai, kas atsitiko, kad jūs palaikėte šį įstatymą?

Jūs atėjote patikrinti kaip, už ką balsavau? Gal jūs kiekvieno Seimo nario klausiate, kodėl jis už tai balsavo? Taip, aš manau, kad tai yra papildomas šaltinis. Mes siekiame didinti išlaidas, mes visada turime jas padengti kažkuo. Visi mokesčiai, kurie buvo siūlomi Vyriausybei, daug mokesčių, visi netinkami dėl kažko. Tai ir šitas buvo netinkamas dėl kažko. Tai nemanau, kad čia Konstitucijos... Jeigu kas nors pasisakys kitaip ir banko mokestis nebus pripažintas tinkamu, tuomet jį ir atšauks. Aš žinau apie ką jūs kalbate... KT išvadoje buvo parašyta, kad visi asmenys yra lygūs, tarp jų ir juridiniai asmenys. Čia kolizija lyg ir iškyla, bet kitų šalių praktika rodo, kad taip gali būti. Toks pasiūlymas buvo ir, manau, mes turime sukurti mokesčius, kad galėtume išleisti pinigus tiems patiems kaip Vaiko pinigams.

Grįžkime prie aktualijų. Jaroslavo Narkevičiaus klausimas iškyla kiekvieną dieną. Iš vienų politikų, iš kitų. O kaip jūs vertinate ginčą dėl Narkevičiaus? Kieno čia atsakomybė – prezidento, Vyriausybės ar pats Narkevičius turėtų pasitraukti?

Visus tris ir paminėjot. Prezidentas, Vyriausybė ir Narkevičius.

Jūs manote, kad tai turėtų būti bendras sutarimas?

Manau, kad po išplėstinio koalicijos posėdžio, kuris turėtų vykti sausį, ir išsispręs... Vyriausybės dalykas yra kalbėtis apie ministrus.

Bet, jūsų nuomone, juk dabar ponas Ramūnas Karbauskis pasakė, kad tik sausio 14 dieną bus išplėstinė taryba. Tai nemanote, kad laikas yra vilkinamas?

Išplėstinę tarybą tie, kurie tą tarybą organizuoja, turi galimybę pasirinkti laiką. Jie, matyt, jį pritaikė prie mūsų posėdžio dienos, po Sausio 13-osios, kai žmonės vis tiek čia bus ir labai logiškas sprendimas, kad įvyksta tuo metu.

Visuomenė laukia šio atsakymo ilgai ir pats prezidentas tikėjosi jau kitą savaitę. O šiandien praneša, kad klausimas svarstomas bus koalicinėje taryboje sausio 14 d. Visuomenei atsakymai nepateikti ir šis klausimas sustabdytas.

Tai koks jūsų klausimas?

Ar nevilkinamas laikas vien dėl to, kad kažkam patogiau Seime bus susirinkti?

Žiūrėkite, koaliciją suformuoti nėra lengva, Vyriausybę suformuoti nėra lengva. Išardyti ir paleisti paprastai griūčiai daug lengviau. Vyriausybė ir Vyriausybės vadovas elgiasi atsakingai ir priima sprendimus labai atsakingai. Tam jiems reikalinga koalicinė taryba, jeigu koalicinė taryba tik tada gali susirinkti, tai tuomet susirinks ir priims tą sprendimą.

Kaip vertinate „valstiečių“ reitingų kritimą? Ar atitinka realią situaciją? Kokie kritimo motyvai, ar prie to prisidėjo „valstiečių“ lyderis Karbauskis?

Reali situacija nuo pat rinkimų buvo tokia, kad tie reitingai visuomet ėjo žemyn, tai reali situacija. Tai atrodo toks vaizdas, kad taip stengiamasi, jog taip ir būtų. Tai ir vyksta.

Premjeras registrų centre registravo savo prezidentinį šūkį „Tėvynės labui“. Kaip manote, ar premjeras ir toliau rinkimuose dalyvaus su „valstiečiais“, ar rinksis kitą politinę jėgą?

Šis jūsų klausimas turėtų būti užduotas premjerui.

Aš klausiu dėl jūsų politinės ateities. Gal su premjeru matytumėt bendrą politinį darinį?

Aiškiausiai aš matau savo politinę ateitį vienmandatėje, kur ir praėjusiuose rinkimuose dalyvavau.

Jungtumėtės prie kokios nors partijos?

Jei pasiūlytų, tada ir svarstyčiau, kol nesiūlo nieko ir nesirenku.

Gavote kritikos iš valdančiųjų, kad nesitarėte siūlydamas Ingridos Danėlienės kandidatūros į KT? Tai jūs iš tiesų nesitarėte?

Nežinau tokios kritikos.

R. Karbauskis teigia, kad jūs prieš teikdamas kandidatūrą nederinote jos su valdančiaisiais.

Su Karbauskiu aš nieko nederinau. Jis neateina, kai yra kviečiami seniūnai, ką jis atsiunčia, su tais kalbuosi. Siūlymas, kuriuo aš pateikiau kandidatę, rekomendacija yra lygiai taip pat atėjusi iš tos pačios frakcijos.

Susidaro įspūdis, kad su Karbauskiu iš viso nebedirbate, jis nesilanko visiškai susitikimuose?

Tai jo problema, jei jis ateitų į posėdžius, mes turėtume ką pasikalbėti.