Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos viso nėštumo metu nedirbusioms mamoms grąžina galimybę gauti motinystės išmoką, jeigu moteris turi 12 mėnesių socialinio draudimo stažą per pastaruosius dvejus metus.

Teisė į išmoką per nėštumą nedirbus, bet sukaupus reikiamą stažą, grąžinama neribotam laikui, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Kartu numatytas prarastų išmokų kompensavimas toms mamoms, kurios nėštumo metu nedirbo, nemokėjo įmokų ir dėl to nuo spalio pabaigos įsigaliojus naujam reguliavimui neteko teisės į motinystės išmoką.

Kaip pažymima pranešime, tai reiškia, kad mamoms, kurioms po spalio 30 dienos motinystės išmoka nebuvo skirta, nes nėštumo metu jos nebuvo apdraustos, motinystės išmoka bus išmokėta atgaline tvarka.

Tokį pažadą mamoms buvo davęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, jis pabrėžė, kad nėštumo metu nedirbusios mamos nebuvo informuotos apie įstatymo pokyčius prieš protingą terminą.

„Reikiamą socialinio draudimo stažą sukaupusių, bet nėštumo metu nedirbusių moterų lūkesčiai buvo pažeisti: būsimos mamos tikrai neturėjo jokios galimybės suplanuoti savo veiklos taip, kad užsitikrintų teisę į motinystės išmoką. Dėl šios priežasties nutarėme siūlyti Seimui atsisakyti prievolės būti apdrausta nėštumo metu, jeigu moteris yra įgijusi reikiamą stažą, ir kompensuoti mamoms, kurios neteko teisės į išmoką nuo spalio pabaigos“, – sakė L. Kukuraitis.

Spalio 30 dieną įsigaliojo pataisos, kuriomis nustatytos geresnės sąlygos savo darbinę veiklą nėštumo metu nutraukusioms moterims, pavyzdžiui, sportininkėms, o griežtesnės – viso nėštumo metu nė dienos nedirbusioms ir įmokų nemokėjusioms mamoms.

Šie pakeitimai įsigaliojo skubiai, nes buvo susiję su Konstitucinio Teismo nutarimo įgyvendinimu dėl savarankiškai dirbančių moterų padėties suvienodinimo su mamomis, dirbančiomis pagal darbo sutartis. Kaip teigiama pranešime, būsimos mamos, kurios nėštumo metu nedirbo ir nevykdė savarankiškos veiklos, apie įstatymo pokyčius nebuvo įspėtos prieš protingą terminą, todėl nuspręsta atšaukti minėtos nuostatos įsigaliojimą.

Motinystės išmoka įprastai mokama už 126 kalendorines dienas moteriai išėjus nėštumo ir gimdymo atostogų. Apmokamų kalendorinių dienų skaičius gali skirtis priklauso nuo gimusių vaikų skaičiaus, gimdymo ypatybių ir moters apsisprendimo pasinaudoti nėštumo ir gimdymo atostogomis iki gimdymo, ar ne.