Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį vetavo Seime priimtą rinkimų įstatymą, mažinantį patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų.

„Prezidentas vetavo Seimo rinkimų įstatymą ir grąžina jį svarstyti“, – BNS sakė prezidento patarėjas Antanas Manstavičius.

„Žemesnių rinkimų slenksčių nustatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje atvestų prie didesnės Seimo fragmentacijos, apsunkintų valdančiosios koalicijos formavimą ir trikdytų sklandų Seimo bei Vyriausybės darbą“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Šalies vadovas pabrėžė, kad nustatyti žemesni rinkimų slenksčiai lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą.

„Piliečių nusivylimo demokratinėmis institucijomis problema neturėtų būti sprendžiama skubotais ir neišdiskutuotais rinkimų įstatymų pakeitimais“, – kalbėjo prezidentas.

Jis pridūrė, kad pasigenda aktyvesnių pastangų įtraukti piliečius ir konkrečių sričių ekspertus į teisėkūros procesus.

Pasak G. Nausėdos, bet kokie įstatymų pakeitimai, nuo kurių gali priklausyti rinkimų baigtis, turi būti priimami atsakingai, gerbiant konstitucinius principus ir atsižvelgiant į susiklosčiusias tradicijas.

Šalies vadovas taip pat sakė, kad nustačius naują teisinį reguliavimą Seimo rinkimų slenksčiai būtų žemesni, negu savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimuose. Priimant įstatymą nebuvo tinkamai atsižvelgta į Seimo, kaip Tautos atstovybės, konstitucinę sampratą.

G. Nausėda pabrėžė, kad sprendimas mažinti kartelę likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų prieštarauja gerajai tarptautinių institucijų įtvirtintai rinkimų praktikai.

Prezidentas anksčiau buvo reiškęs paramą siūlymui mažinti kartelę iki 4 ir 6 procentų.

Seimas, daugiausia valdančiųjų balsais, įstatymą dėl rinkimų kartelės mažinimo priėmė gruodžio 10 dieną.

Planų kalbėtis dėl 4 procentų nėra

Lietuvos Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen DELFI ketvirtadienį sakė, kad jokių planų Seime rasti bendrą sutarimą ir likti ties 4 procentų kartelė nėra.

„Ne, mano žiniomis tokio susitarimo nekyla. Labai džiaugiuosi prezidento G. Nausėdos sprendimu ir kad atsižvelgė į opozicijos raginimą vetuoti. Nes tikrai matome, kad jo tikrieji tikslai buvo labai savanaudiški. Telksime jėgas, kad tas veto nebūtų atmestas“, - teigė ji.

Politikė teigė, kad net ir jos partijos kolegos Simono Gentvilo pasiūlymo kartelę mažinti iki 4 procentų, kurį jis vėliau atsiėmė, taip pat nepalaikė. V. Čmilytės-Nielsen teigimu, negalima žaidimo taisyklių keisti likus tiek mažai iki rinkimų.

„Tikrai pritarsime prezidento veto, šiuose Seimo rinkimuose dauguma turėtų sveikai mąstančių parlamentarų sutikti, kad rinkimai bus vykdomi pagal senas taisykles“, - DELFI sakė ji.

Kartu su R. Karbauskiu įstatymo projektą dėl 3 procentų partijoms ir 5 procentų koalicijoms pateikė Naglis Puteikis. Jis DELFI sakė, kad jei savo veto prezidentas nesiūlo likti prie jo nuomone teisingesnio varianto – 4 procentų, tai jokio sutarimo ir neturi būti.

„Tai kitaip sakant, jis siūlo likti prie 5 procentų. Tai bandysime atmesti veto. (…) Vadinasi, prezidentas pakluso konservatoriams ir jo remiamiems politologams ir žurnalistams. O pasiūlymas konservatorių yra tęsti tą neteisingumą, kuris buvo iki šiol“, - situaciją komentavo N. Puteikis.