Dar spalį Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis pasirašė sprendimą, kuriuo buvo pakeisti ikimokyklinių įstaigų lankymo įkainiai, jie įsigalios kitų metų sausio pirmąją, neatsižvelgiant į tai, kada buvo sudaryta sutartis.

Viena diena ikimokyklinio ugdymo įstaigoje laikinojoje sostinėje įvertinta 9,20 Eur už kiekvieną vaiko lankytą ir nelankytą nepateisintą dieną. Tiesa, jei abiejų tėvų (įtėvių ar globėjų) gyvenamoji vieta deklaruota Kauno mieste, šiai kainai taikoma 8,62 Eur lengvata. Vadinasi, kauniečiams diena kainuoja 0,58 Eur.

Bet jei tik vieno iš tėvų gyvenamoji vieta deklaruota Kauno mieste, taikoma tik pusė lengvatos (4,31 Eur), vadinasi, diena darželyje kainuoja 4,89 Eur.

Lengvatos taikomos ir vienišiems tėvams, ir daugiavaikėms šeimoms.

Šiuo metu Kauno miesto lopšelius ir darželius lanko 14,5 tūkst. vaikų. Prieš sprendimą didinti kainas tik vienas iš 4193 vaikų tėvų savo gyvenamąją vietą buvo deklaravęs Kauno mieste, tad jiems kaina kils iki 4,89 Eur už dieną.

867 vaikų abu tėvai gyvenamąją vietą buvo deklaravę ne Kauno mieste, tad jiems kaina kils iki 9,20 Eur.

Visvaldas Matijošaitis

Likusieji vaikai – Kauno mieste savo gyvenamąją vietą deklaravusių tėvų.

Po to, kai pasklido žinia apie kylančias kainas, šie skaičiai kiek pakito. Vaikų, kurių tik vienas iš tėvų savo gyvenamąją vietą yra deklaravęs Kauno mieste, liko 3735. Vaikų, kai nė vienas iš tėvų negyvena Kauno mieste, skaičius pakilo iki 996.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė DELFI teigė, kad Kauno miesto savivaldybės prioritetas – užtikrinti geras miestiečių gyvenimo sąlygas.

„Kauno miesto savivaldybės prioritetas – visų pirma užtikrinti savo žmonių, tai yra būtent Kauno miesto gyventojų, lūkesčius. Kauno miesto sprendimai privalo atitikti kauniečių interesus, – teigė savivaldybės atstovė. – Laikomės nuostatos, kad kauniečių sumokami mokesčiai į miesto biudžetą turi būti skiriami miesto gyventojų poreikiams tenkinti. Todėl ir šiuo atveju stengiamės, kad kokybiškas ikimokyklinis ugdymas pirmiausia būtų kuo labiau prieinamas Kauno žmonėms.“

Jolanta Baltaduonytė
Kauno miesto savivaldybės prioritetas – visų pirma užtikrinti savo žmonių, tai yra būtent Kauno miesto gyventojai, lūkesčius.

J. Baltaduonytė pridūrė: „Tikimės, kad tokios pačios nuomonės savo gyventojų atžvilgiu laikosi ir kitos savivaldybės.“

Kauno rajono meras: miesto savivaldybės sprendimas nėra teisingas

Kauno rajono savivaldybė ketvirtadienį sprendė dėl Kauno rajono vaikų, kurie lanko miesto lopšelius ir darželius, apmokėjimo kompensavimo. Tiesa, tokių pasvarstymų bendradarbiauti buvo ir anksčiau, tačiau jie taip ir liko tik bandymai.

Vis dėlto jau nuspręsta kompensuoti kainą, tai rajono savivaldybei per metus kainuos beveik 900 tūkst. eurų.

„Kauno rajono gyventojai, kurių vaikai lanko Kauno miesto darželius, kitąmet už juos mokės ne daugiau, nei valstybiniame Kauno rajono darželyje. Kauno rajono taryba priėmė sprendimą kompensuoti neseniai miesto nustatytą mokestį, kuris ne miesto vaikams kitąmet didės beveik 16 kartų. Kauno miesto savivaldybė, įpareigota per mėnesį svarstyti galimai diskriminacinio sprendimo pakeitimą, delsia ir laukia kitų metų vasario, nors sprendimas įsigalioja jau nuo sausio 1 d., – teigiama Kauno rajono savivaldybės DELFI pateiktame komentare. – Kauno miesto tarybos sprendimas taikyti didesnius mokesčius už ugdymą miesto darželiuose (9,20 Eur – jei abu tėvai deklaravę gyvenamąją vietą ne mieste, 4,89 Eur – jei bent vienas tėvų deklaravęs ne mieste) sukėlė daug abejonių ir gali atsidurti teisme.“

Kauno rajono savivaldybė
Kauno rajono taryba priėmė sprendimą kompensuoti neseniai miesto nustatytą mokestį, kuris ne miesto vaikams kitąmet didės beveik 16 kartų.

Teigiama, kad Vyriausybės atstovas nurodė artimiausiame miesto tarybos posėdyje, bet ne vėliau nei per mėnesį, svarstyti šio sprendimo pakeitimą, nes jis galimai diskriminuoja vaikus ir pažeidžia jų teisėtus interesus, antraip Kauno miesto savivaldybė atsidurs teisme.

„Tačiau miesto vadovai paprašė svarstymą atidėti iki kitų metų vasario, taip sudaromos galimybės jau nuo sausio pirmos dienos taikyti žymiai didesnius mokesčius ne Kauno miesto gyventojams“, – teigiama DELFI pateiktame komentare.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas teigia, kad Kauno miesto sprendimas nėra teisingas: „Mes vis dėlto manome, kad šis Kauno sprendimas nėra teisingas, ir tikime, kad Kaunas atsižvelgs į Vyriausybės atstovo įspėjimus, tačiau, kol jokių pakeitimų nėra, negalime leisti nukentėti mūsų gyventojams. 200 eurų per mėnesį daugeliui yra nemaža pinigų suma.“

Valerijus Makūnas

Jei Kauno savivaldybė paliks galioti savo sprendimą nepakeistą, Vyriausybės atstovas ketina kreiptis į teismą dėl sprendimo teisėtumo. Tačiau iki to laiko tėvams reikės mokėti miesto nustatytus mokesčius.

„Mūsų gyventojai gali jaustis saugūs, deja, kitose savivaldybėse deklaruotiems asmenims Kauno darželių paslaugos brangs“, – apgailestavo Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

„Mokestis bus kompensuojamas tik Kauno rajone gyvenantiems ir čia į darželį nepatekusiems vaikams. Tai reiškia, kad abu santuokoje gyvenantys vaiko tėvai ir vaikas turės būti deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone iki šių metų gruodžio 31 dienos, o vaikas turės būti įtrauktas į laukiančiųjų vietos darželyje eilę iki 2019 m. birželio 1 dienos ir nepatekęs į norimą įstaigą. Jei vaiką augina vienišas tėtis ar vieniša mama, užteks oficialiai vaiką auginančiojo ir vaiko gyvenamosios vietos deklaracijos, – teigiama rajono savivaldybės komentare. – Iš 9,20 Eur mokesčio už dieną bus kompensuojama 8,55 Eur. Tad Kauno rajono vaikų tėveliams už ugdymą miesto darželiuose reikės mokėti 0,65 Eur per dieną – tiek, kiek mokėtų valstybiniame Kauno rajono darželyje. Tiesa, pabrėžiama, kad darželiui mokamą sumą sudaro dviejų tipų mokesčiai: už vaiko ugdymą ir už maitinimą. Šiuo atveju kalbama tik apie vaiko ugdymo išlaidas.“

Valerijus Makūnas
Manome, kad šis Kauno sprendimas nėra teisingas ir tikime, kad Kaunas atsižvelgs į Vyriausybės atstovo įspėjimus, tačiau kol jokių pakeitimų nėra, negalime leisti nukentėti mūsų gyventojams. 200 eurų per mėnesį daugeliui yra nemaža pinigų suma.

Rajono savivaldybė tikisi, kad sprendimas bus pakeistas.

„Prieš kurį laiką Kauno rajono meras kreipėsi į Kauno miesto merą, siūlė kompensuoti dalį išlaidų už Kauno rajono vaikus miesto darželiuose, tačiau susitarimo nebuvo pasiekta. Įsibėgėjus skandalui dėl Kauno miesto užmačių prisijungti dalį Kauno rajono, pradėta kalbėti, kad mokestis už darželius – puikus įrankis daryti įtaką Kauno rajono gyventojams apsisprendžiant dėl teritorijų prijungimo prie Kauno“, – teigiama komentare.

„Tarybai svarstant klausimą, Kauno rajono meras pabrėžė, kad kompensuoti vaikų išlaikymą miesto darželiuose yra laikinas sprendimas. Kitąmet planuojama didelė Kauno rajono darželių plėtra, todėl rajono vaikams nebereikės ieškoti vietų miesto darželiuose. Ketinama sukurti apie 1000 naujų vietų darželiuose Akademijoje, Užliedžiuose, Domeikavoje, Garliavoje, Ringauduose“, – teigė V. Makūnas ir pridūrė, kad jau vasarį rajone pradės veikti naujo tipo šeimos darželiai, planuojama statyti ir modulinius, ieškoma privačių investicijų, iš kurių tikimasi išnuomoti pastatytus darželius ir naudoti juos ugdymo reikmėms.

Rajono savivaldybė pateikia tokius skaičius:

Šiuo metu Kauno miesto darželius lanko 400 vaikų, kurių abu tėvai deklaravę gyvenamąją vietą Kauno rajone.

Kauno rajone registruoti 6525 vaikai, kurie pagal amžių galėtų lankyti darželį.

Kauno rajono darželius lanko 3356 vaikai.

232 vaikai lanko privačius darželius.

1502 vaikai nepateko į darželį (pirmąjį pasirinkimą).

Kompensacijos už Kauno rajono vaikų ugdymą miesto darželiuose 2020 metais Kauno rajono savivaldybei kainuos apie 800 tūkst. eurų.

Į kitų metų darželių plėtrą numatyta investuoti apie 4 mln. eurų.