Tai trečiadienį nutarė Seimo Etikos ir procedūrų komisija, apsvarsčiusi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės kreipimąsi.

Už šį sprendimą balsavo 4 komisijos nariai, 3 – susilaikė.

„Statute numatyta, kad gali būti ne daugiau kaip 7 Seimo pirmininko pavaduotojai. Taip pat Statute pasakyta, kad kandidatūras teikia Seimo pirmininkas, pasitaręs su frakcijomis. Tai yra Seimo pirmininko reikalas. Komisijos nuomone, Seimo pirmininkas procedūrų ir etikos nepažeidė“, – sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Antanas Matulas.

Išvadų projektą šiuo klausimu rengė Seimo nariai Kazys Starkevičius ir Petras Čimbaras.

A. Širinskienė kreipėsi į etikos sargus, prašydama įpareigoti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį vykdyti Konstitucinio Teismo nutarimus ir toliau nepažeidinėti Konstitucijos.

Kreipimesi A. Širinskienė nurodo Konstitucinio Teismo 1993 m. ir 2001 m. nutarimus, kurie, pasak jos, reiškia, kad formuojant Seimo vadovybę – valdybą, kaip ir formuojant komitetus, turi būti išlaikyta tiek pozicijos ir opozicijos, tiek ir skirtingų politinių grupių – frakcijų – atstovavimo proporcija.

„Yra labai gaila, kad Seimo pirmininkas nesupranta savo konstitucinių pareigų ir sąmoningai ignoruoja Konstitucinio Teismo nutarimus, iš kurių akivaizdu, kad jis neturi kito pasirinkimo – tik pritarti valdančiųjų siūlymui į pavaduotojus teikti vieną iš valdančiosios koalicijos atstovų, nes tik toks veiksmas įgyvendintų Konstitucinio Teismo nurodymą žiūrėti, kad opozicija, būdama mažumoje, neturėtų geresnės padėties Seimo vadovybėje nei pozicija. Kaip žinoma, Seimo valdyboje šiuo metu ši pusiausvyra yra pažeista. Iš V. Pranckiečio veiksmų akivaizdu, kad jis ignoruos koalicijos tarybos siūlymus skirti valdantiesiems atstovaujantį pavaduotoją, tad neliko kitos išeities kaip tik kreiptis į Seimo etikos sargus ir prašyti, kad jie įpareigotų Seimo pirmininką gerbti tiek Konstitucinio Teismo nutarimus, tiek ir pačią Konstituciją“, – pažymi Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos ji prašė užtikrinti, kad tokie šiurkštūs Konstitucijos, atsakingo valdymo principo pažeidimai bei Konstitucinio Teismo nutarimų ignoravimas daugiau nesikartotų.