„Kol kas (bent iki Kalėdų) numatomi labai rudeniški darganoti su silpnais krituliais orai, bet nepalyginamai šiltesni už daugiametį vidurkį“, – teigia Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros docentas Gintautas Stankūnavičius.

Savo ruožtu portalo gismeteo.lt atstovas Kęstutis Petkevičius atkreipia dėmesį, kad bent jau dabar prognozės rodo, jog kitos savaitės pradžia vis dar bus pavasariškai šilta, o Kūčių ir Kalėdų dienos taps pereinamuoju periodu.

„Kitos savaitės pradžioje be didesnių permainų. Šventiniu laikotarpiu orai atsidurs ties pokyčių riba. Visgi, šie pokyčiai nebus labai dideli. Jei kalbėti atvirai, panašu, jog Kalėdas išgelbėti galėtų nebent stebuklas.

Kūčių ir Kalėdų laikotarpiu naktimis galima silpnai neigiama temperatūra, ypač šalies rytiniuose, šiauriniuose rajonuose, o dienomis bus maždaug perpus mažesnė šiluma nei vyrauja šiomis dienomis, apie 2–5 laipsnius šilumos“, – prognozėmis dalinosi pašnekovas.

Vietoj sniego – balos

Pasak K. Petkevičiaus, gruodžio 24-25 dienomis vietomis iš dangaus gali kristi šlapios snaigės, tačiau apie baltas pusnis galima pamiršti.

„Vertinant tai, ką matome šiuo metu, panašu, kad krituliai kai kur bus mišrūs, ypač rytiniuose, kai kur šiauriniuose šalies rajonuose, tad vyrauja nedidelė tikimybė, kad per Kalėdas vietomis šiose vietovėse gali pasirodyti šlapių snaigių. Bet didelių vilčių dėl sniego puoselėti nereikėtų. Didesnės permainos aplenks pajūrį, čia tikėtina, kad stabiliai laikysis šilti ir su lietumi orai.

Pernai metais viskas susiklostė labai sėkmingai ir šventes pasitikome tikrai žiemiškai, tačiau po jų staigiai plūstelėjo atšilimas. Tokie staigūs temperatūrų svyravimai jau tampa mūsų kasdienybe“, – prognozėmis dalinosi specialistas.

K. Petkevičius priminė, jog sulaukti žiemos po Naujųjų Lietuvoje jau tapo įprasta: „Gruodis tarytum tapo rudens tąsa, tad vis dažniau primena rudenį nei žiemą, ypač šiais metais. Tad nukabinti nosies neverta, nes žiema dar tikrai pasirodys, tik belieka apsiginkluoti kantrybe.“

Įžengti į kitus metus galime su šalčiu

Vis dėlto, anot VU docento G. Stankūnavičiaus, rimtesnis šaltis Lietuvą aplankyti gali dar iki Naujųjų. Jo teigimu, yra tikimybės, kad dėl Skandinavijoje sustiprėjusio anticiklono mūsų šalyje termometrų stulpeliai kris žemiau 10 laipsnių šalčio, snigs ir pustys.

„Prognozuoti laikini atšalimai anksčiau, atrodo, įgaus realybę prieš Naujuosius metus (apie 12.27 – 12.29) stiprės anticiklonas Skandinavijoje, slėgis kils, orai atšals (iki -5 – -10 °C), rytinėje ir pietinėje Lietuvos dalyje galimai pustys, susidarys sniego danga – visas šis scenarijus kol kas turi kiek didesnę nei 60 proc. tikimybę“, – žiniomis dalinosi mokslininkas.

Tiesa, jis atkreipė dėmesį, kad panašios tikimybės yra ir kitas, ne toks žiemiškas scenarijus.

„Remiantis juo negalime tikėtis didesnio šalčio, o tik kad vidutinė paros temperatūra paskutinį gruodžio penkiadienį bus neigiama“, – teigė G. Stankūnavičius.