Ambasadorių kandidatūros aptariamos Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK)posėdžio uždaru klausimu. DELFI žiniomis, jame kalbama ir apie dar kelių ambasadorių kandidatūras.

Tai, kad kandidatūros yra svarstomos URK, reiškia, kad jos jau yra suderintos ir su prezidentu Gitanu Nausėda.

D. Matulionis yra buvęs Lietuvos ambasadoriumi Vokietijoje, Danijos Karalystėje, dirbęs Vyriausybės ir Užsienio reikalų ministerijos sistemose.

Šiuo metu Lietuvos nuolatinio atstovo prie NATO pareigas užima Vytautas Leškevičius.

Kandidatūrų nekomentavo

Nei užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, nei pats URK posėdyje dalyvavęs D. Matulionis, nei opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas komitete Žygimantas Pavilionis tokios informacijos nekomentavo.

„Aš nekomentuosiu ambasadorių skyrimo, jie nėra vieši“, – sakė L. Linkevičius.

D. Matulionis antrino ministrui, kad tai yra ne viešas klausimas.

„Aš neketinu apie tai nieko šnekėti. Jokių čia sprendimų niekas nepriiminėja, informacija yra, man atrodo, ne visai pagrįsta“, – sakė jis.

Opozicija nori daugiau informacijos

URK sprendimo dėl ambasadorių kandidatūrų kol kas nepriėmė.

TS-LKD atstovas komitete Ž. Pavilionis sakė negalįs viešai komentuoti kandidatūrų, tačiau išsakė bendrą nuostatą, kad norėtųsi platesnės informacijos apie planuojamus skirti asmenis.

„Mes negalime viešai komentuoti kandidatūrų. Mes tiesiog paprašėme ministro, kadangi yra beprecedenčio dydžio pokyčiai, mes turime beveik dešimt atstovybių, kurios keičiasi, (…) ir, kadangi yra mažai žmonių, kuriuos gali skirti į tas pozicijas, mes norėtume matyti šiek tiek pilnesnį vaizdą. Norėtume susipažinti su tuo pilnesniu vaizdu“, – sakė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, anksčiau būdavo praktika prieš skiriant ambasadorius neformaliai opozicijai su pozicija pasitarti. „Norėtume, kad ta pagarba opozicijai būtų išlaikyta. (…) Krikščionys demokratai turbūt turi stipriausius ryšius su užsieniu, ir mums labai svarbu žinoti, kas yra tie žmonės. Jokio partiškumo, mums svarbu, kad būtų padarytas pats geriausias sprendimas“, – sakė Ž. Pavilionis.

Anksčiau šiais metais buvęs premjero patarėjas žemės ūkio klausimais Aleksandras Muzikevičius paskirtas Nacionalinės mokėjimo agentūros direktoriumi.