„Šnekamės su ministerijomis, kad reikia numatyti šeimas, kurios (…) alkoholį vertina labiau nei vaikus. Kai kuriose savivaldybėse taikoma (tokia tvarka). (...) Reikia suteikti instrumentus, kad pinigai nebūtų pragerti“, – sakė R. Karbauskis.

Jis stebisi kritika vaiko pinigų modeliui.

„Klausausi opozicijos ir neatsistebiu, jie bando viešai sakyti, kad vaiko pinigų nereikia. Jie mano, kad nebus pinigų neformaliam ugdymui, Kultūros pasui, bet jų bus“, – sakė R. Karbauskis.

Tiki, kad vaiko pinigai skatina turėti daugiau vaikų

LVŽS pirmininkas tiki, kad vaiko pinigų skatina tėvus turėti daugiau vaikų.

„Vaiko pinigai stimuliuoja tėvus, nes įsivaizduokite, Jūs turite du vaikus, Jūsų vaikai gautų 120 eurų. Jeigu Jūs turėsite tris vaikus, Jūs gausite 300 eurų per mėnesį. Motyvuoja? Man atrodo, kad šiek tiek motyvuoja“, - sakė R. Karbauskis.

Jo manymu, tėvai nesiryžta susilaukti daugiau vaikų dėl finansinių priežasčių.

„Kodėl žmonės nenori turėti trečio arba ketvirto vaiko? Aš atsiprašau, žodis „nenori“ yra neteisingas, negali. Jeigu žiūrėtume, kas nenori, tai tokių praktiškai nėra. Žmonės, kurie turi vaikų, jie nori jų turėti kuo daugiau, bet ar gali juos išlaikyti?“, - retoriškai klausė R. Karbauskis.

Jo vertinimu, daugiausia tų, kurie galėtų turėti trečią ir ketvirtą vaiką, yra tarp vidutinės klasės žmonių.

„Tas skirtumas yra pakankamai rimtas argumentas. Jeigu turi du, reiškia, kad tu turi ir vežimėlį, ir lovytę, viską jau turi, klausimas yra kitas“, - sakė R. Karbauskis.

DELFI primena, kad Seimas antradienį priėmė 2020 m. biudžetą. Parlamentarai kartu apsisprendė dėl vaiko pinigų didinimo. Po ilgų diskusijų ir skirtingų visuomenei pristatytų variantų, valdantieji pasiūlė nuo sausio universalią išmoką vaikui didinti nuo 50 iki 60 eurų, o gausių, nepasiturinčių, neįgalių vaikų šeimoms – nuo 70 iki 100 eurų. Tam Seimas ir pritarė.

Numatoma, kad atitinkamai 10 eurų išmokos augs ir nuo 2021 metų sausio 1 dienos.