„Ne. Nesu važiavęs ta gatve. Niekada nesu lankęsis Skvernelio namuose, bet gyvenu visai netoli, Lazdynuose“, – į klausimą, ar yra važiavęs ta gatve tikino patarėjas.

Didžiulis smūgis premjero reitingams

Laidoje S. Malinauskas tikino, kad šis skandalas yra turbūt pats didžiausias per visą ministro pirmininko buvimo savo poste istoriją.

„Pirmiausia, aš džiaugiuosi, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pradėjo tyrimą ir bus galima nešališkai, objektyviai išsiaiškinti faktus ir gauti atsakymus, nes aš vis tiek būsiu šališkas pasakodamas. O man ši istorija atrodo labai paprastai. Aš esu įsitikinęs, kad Saulius Skvernelis, balsuodamas tikrai nežinojo, kur keliaus pinigai, nes tai būtų jo paties įvykdyta politinė savižudybė. Kitas klausimas – Vilniaus rajono savivaldybės tarybos sprendimas. Klausimas, kiek jis yra argumentuotas.

Šiandien turime paprastą situaciją – tai didžiulis smūgis premjero reitingams. Neabejoju, kad tai jausis turbūt visą likusį jo politinį gyvenimą. Klausimas, ką jam daryti toliau. Jam reikia išeiti ir pasakyti šimtams žmonių, kurie gyvena su mažais vaikais, kad čia yra blogas sprendimas ir jūs veltui kovojote 30 metų, dabar savivaldybė priėmė sprendimą ir Vyriausybė turi kažkaip peikti tą savivaldybę. Man atrodo, kad tai yra sudėtinga. Vos tik kilus šiam skandalui, sakiau, kad premjerui pasiaškinti labai sudėtinga.

Arnas Mazėtis, Skirmantas Malinauskas

Premjeras jau pirmadienį labai aiškiai komentavo, kaip jis priima tą skandalą ir kokia yra atsakomybė. Manau, kad tas skandalas yra didžiausias skandalas ministro pirmininko buvimo šioje pozicijoje istorijoje. Jo galėjo nebūti. Ši situacija, net jeigu būtų yra skiriami pinigai, galėjo būti suvaldyta visiškai kitaip. Aš pats irgi jaučiu atsakomybę, nes esu patarėjas, kuruojantis ir komunikaciją, ir skaidrumo klausimus. Šioje vietoje tai yra akivaizdi problema. Kitas dalykas – šimtai žmonių naudojasi tuo keliu, ne tik ministras pirmininkas. Aš, tiesą sakant, labai lengvo sprendimo, kaip išeiti iš šios situacijos, net nežinau. Manau, kad VTEK tyrimas yra geriausias dalykas“, – DELFI kalbėjo S.Malinauskas.

Malinauskas: kaip politikas, Skvernelis yra daugiausiai nudegęs šioje situacijoje

Jis taip pat apgailestavo, kad susidarė tokia situacija ir tikisi, kad VTEK tyrimas parodys, kaip viskas iš tiesų buvo. S.Malinausko teigimu, situacija yra sudėtinga ir bet kokie argumentai skamba kaip pasiteisinimas.

„Aš esu įsitikinęs, kad elementariai naujas ministras paprašė papildomų lėšų, kurios buvo skirtos ne tik Vilniaus rajono savivaldybei. Buvo skirta ir kitoms savivaldybėms, labai stipriai nesigilinant, kur tos lėšos nukeliaus.

Jau daug kartų sakiau ir galiu pakartoti, kad Saulius Skvernelis, kaip politikas, yra daugiausiai nudegęs šioje situacijoje. (…) Už tuos 800 metrų jis atsiėmė kainą, kuri tikrai yra neproporcinga. Jeigu kažkam atrodo, kad jis pats įsivėlė į tokį skandalą sąmoningai, aš su tuo nesutinku“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, yra kelios tvarkos, kaip skiriami pinigai keliams.

„Yra kelios tvarkos. Konkrečiai kalbant apie Vilniaus rajoną, tai yra tautinių mažumų gyvenamas rajonas. (...) Lėšos buvo skirtos ne konkretiems keliams, o pagal tai, kad 2015 metais yra priimtas nutarimas, kad papildomi 10 proc. yra skiriami savivaldybėms, kur gyvena tautinės mažumos“, – sakė jis.

Iš konferencijos pabėgo dėl karšto būdo

Laidoje pasiteiravus, kodėl ministras pirmininkas taip karštai sureagavo ir pabėgo iš konferencijos, S.Malinauskas tikino, kad jo nestebino premjero karštas būdas.

„Premjeras pabaigė konferenciją, tai buvo paskutinis spaudos konferencijos klausimas. Man pačiam teko ten būti ir tai buvo paskutinis klausimas.

Saulius Skvernelis yra pakankamai karštas žmogus, tai aš suprantu. Tiesiog tai buvo žmogiška reakcija, bet ta tema nesibaigs, į klausimus bus atsakyta. Galų gale, VTEK daro tyrimą“, – DELFI sakė patarėjas.

Malinauskas: nežinau, ar tai yra paslaptis – Lietuvoje pinigų netrūksta

Taip pat DELFI laidoje jis įvertino biudžeto priėmimo situaciją ir tikino, kad jo trūkumai nėra dideli ir pagrindinius siekius pavyko įgyvendinti.

„Iš to, kaip vyksta balsavimai, panašu, kad didžioji dalis jau yra padaryta. Esminiai sprendimai dėl mokesčių jau yra priimti. Panašu, kad liko tik formalumai. (…) Manau, kad fiskalinė drausmė bus išlaikyta. Nuo Vyriausybės siūlymų Seimas labai stipriai nenukrypo. Į prezidento siūlymus taip pat buvo atsižvelgta. Žinoma, turbūt prezidentas turės priekaištų biudžetui. Visada labai sudėtinga, kad tas finansinis šalies dokumentas būtų visiems labai geras ir neturėtų trūkumų, bet jie yra mažesni, nei buvo galima tikėtis kai kuriais atvejais, kai tik tos diskusijos susiūbuodavo“, – sakė jis.

Anot S.Malinausko, toks biudžetas neturėtų valstybės nustumti į krizę.

„Jeigu reikėtų reziumuoti, pirmą kartą toks biudžeto priėmime buvo aktyvus Seimas. Pačioje pradžioje, kai buvo pasiūlyti bankų mokesčiai ir stambios prekybos mokestis, pamenu, kad net ir šioje studijoje su ekonomistu Nerijumi Mačiuliu sakiau, kad greičiausiai bankų mokestis bus patvirtintas, o stambios prekybos – ne. Panašiai taip ir nutiko. Atrodo, kad viskas sugulė taip, kaip ir turėjo būti. Aš manau,šis biudžetas leidžia didinti ir išlaidas, bet valstybės tikrai neįstums į krizę“, – tikino jis.

„Nežinau, ar tai yra paslaptis – Lietuvoje pinigų netrūksta. Mes galime kaupti pakankamai didelį rezervą. Klausimas, kaip mums tilpti į fiskalinės drausmės taisykles. Mes jų pažeisti negalime, nes tada turėsime rimtų nemalonumų. Visi įrankiai, kad biudžetas būtų subalansuotas, yra galimi. Jeigu dalis lėšų yra šaldomos, ateityje jas vis tiek galėsime panaudoti. Pavyzdys – su vaistų kainomis. Šiuo atveju mes sakome taip, kad jeigu bus poreikis panaudoti rezervo lėšas, mes jas panaudosime, bet šiuo metu tas lėšas turime dėti į rezervą, nes kitaip mums užsidegs fiskalinės drausmės raudonos lemputės“, – taip pat laidoje kalbėjo S. Malinauskas.

Pradės tyrimą

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK) pirmadienį sprendė, ar reikia pradėti tyrimą dėl prie ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio namų išasfaltuotos Upės gatvės. Tyrimą buvo nuspręsta pradėti.

Po po priimto VTEK sprendimo DELFI informavo atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė, tyrimas bus atliekamas dviem kryptimis. „Ar ministro pirmininko privatūs interesai galėjo turėjo įtakos sprendimams dėl gatvės, kurioje jis gyvena asfaltavimo.

Antroji kryptis – komisija aiškinsis, ar svarstant ir priimant minėtus sprendimus premjeras turėjo pareigą nusišalinti“, – sakė VTEK atstovė. Paklausta, per kiek laiko tyrimas turi būti atliktas, E.Ivanauskaitė nurodė, kad įstatymų nustatyta tvarka tyrimas turi būti atliktas per 3 mėnesius, bet esant galimybei, laikotarpis gali būti pratęstas.