Už pasiūlymą balsavo 70 parlamentarų, kadangi trūko vos vieno parlamentaro balso, balsavimas buvo pakartotas. Antro balsavimo metu balsavo jau tik 61 parlamentaras už.

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas ir eilė Seimo narių siūlė skirti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) prie VRM papildomai apie 9 milijonų eurų finansavimą darbo užmokesčiui bei darbo saugos ir sveikatos priemonėms pagal būtinus poreikius. Vyriausybė šiam pasiūlymui nepritarė.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė kreipėsi į Seimo posėdžių salės balkone sėdinčius ryte streiką rengusius statutinius pareigūnus.

„Noriu patikinti, kad šiandien galime jums drąsiai žiūrėti į akis. Nacionalinė sutartis yra įgyvendinta, šiais metais, lygiai taip pat, kaip ir praeitais, net didesne suma, nuosekliai 10 procentų didėja visų vidaus sistemos pareigūnų ir darbuotojų darbo užmokestis“, – sakė ji, jos pasisakymo metu balkone rezultato laukę kelios dešimtys pareigūnų salę paliko.

„Nesprogdinkime biudžeto, nes kitaip jį vetuos prezidentas ir tada iš viso nieko niekam nebus“, – Seimo salėje kalbėjo ministrė.

Ugniagesių gelbėtojų profsąjungos pirmininkas Saulius Džiautas palikęs salę tikino, kad galima manipuliuoti skaičiais, ministrės žodžiai jų neįtikino.

„Įsipareigojimai nuo ko? Jei skaičiuoti nuo 2016 metų vidutinius darbo užmokesčius, tai vieniems viršijo tas 30 procentų algų augimas, kitiems ne. Generolai tikrai negavo 30 procentų algos padidinimo, tai yra melas, tai yra netiesa. (…) Minimalus atlyginimas kyla, bet ugniagesys gelbėtojas iki šiol gauna 530 eurų algos. Tai kur tas pakilimas?“ – klausė jis.

„Mes tęsime protesto akcijas, greičiausiai, kas savaitę“, – tikino S. Džiautas.

„Mes šituos pinigus, kas yra skirta komplektavimui, jeigu atsiras pinigų, mes juos stengsime konvertuoti į darbo užmokesčio skyrimus visus, o tegul ieško pirštinėms ir batams lėšų, kur nori“, – tikino jis.

Jis ironizavo, galbūt ir ugniagesiams reikėtų ne viską vykdyti, galbūt tik iki pusės užgesinti namą.

„Žinoma, aš nusivylęs, patys iš tribūnos valdantieji sakė, kad nevykdo pilnumoje savo įsipareigojimų, vienas Seimo anrys sakė „gal mes ne viską vykdome“. Tai reikia viską vykdyti, žodžio žmonės. Jeigu mes dalinai užgesintume namą, manau, kad mūsų nepaglostytų niekas, visuomenė to nesuprastų, pareigūnų bendruomenė nesupranta, mums dabar viską vykdyti, ar tik dalinai“, – apgailestavo S. Džiautas.

Nuomonė greitai pasikeitė

Pirmojo balsavimo metu už balsavo valstiečiai Robertas Šarknickas, Valerijus Simulik, Kęstutis Smirnovas, Gintautas Kindurys, socdemdarbiečiai Petras Čimbaras, bei Rimantas Sinkevičius. Šį pasiūlymą palaikė ir keletas lenkų rinkimų akcijos atstovų: Zbignevas Jedinskis, Michal Mackevič, Leonardas Talmontas. Taip pat prie valdančiųjų prisijungę keli frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai: Vytautas Kamblevičius, Juozas Imbrasas ir Algimantas Dambrava.

Paskelbus antrąjį balsavimą, rezultatai iš esmės pasikeitė. Iš valdančiųjų gretų pasiūlymą palaikė Naglis Puteikis, P. Čimbaras, bei L. Tamlon ir Z. Jedinskis. Atsirado netgi trys valstiečiai, kurie balsavo prieš, nors pirmojo balsavimo metu susilaikė: Juozas Rimkus, Audronė Jankuvienė ir Vytautas Rastenis. Persigalvojo ir frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai: visi trys anksčiau pasiūlymą palaikę jie balsavime nesiregistravo.

Degino fakelus

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) protestas antradienį vyko greta Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos.

„Jo metu pareigūnai signalinių raketų ugnimis ir dūmais stengsis dar kartą atkreipti politikų dėmesį planuojamą nepakankamą statutinių įstaigų finansavimą 2020 metais“, – rašoma NPPSS išplatintame pranešime.

NPPSS vertinimu, ne mažiau kaip 1 mln. eurų papildomų lėšų turi būti skirta Viešojo saugumo tarnybai, 6 mln. eurų – Valstybės sienos apsaugos tarnybai, 3,5 mln. eurų – Policijos departamentui ir 9,8 mln. eurų – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui. Dar 2,8 mln. eurų – aplinkos apsaugos pareigūnų darbo užmokesčiui didinti.

Tarp keliamų reikalavimų – didinti pareigūnų darbo užmokestį iki 1000 eurų jau kitąmet, finansuoti būtinas struktūrines reformas.

NPPSS vienija policijos, pasieniečių, ugniagesių gelbėtojų, aplinkos apsaugos, viešojo saugumo tarnybos pareigūnų profesines sąjungas.