„Baltijos šalys ir Lenkija išlieka labiausiai pažeidžiamu regionu prie rytinių NATO sienų, todėl turime ir toliau stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą visuose – dvišaliuose, regioniniuose, NATO ir ES – formatuose, kad užtikrintume atgrasymo efektyvumą“, – susitikime sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Pajėgumų, ypač regioninės oro gynybos stiprinimas, bendros tarptautinės pratybos su sąjungininkais, gynybos planų tobulinimas, ypatingai įtraukiant į tai svarbiausią mūsų transatlantinį partnerį – JAV, yra svarbiausi klausimai, siekiant tvirto atgrasymo tęstinumo bei gynybos stiprinimo”, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas R. Karoblis.

R. Karoblis pirmadienį Estijos sostinėje susitio su Latvijos ir Estijos gynybos ministrais Arčiu Pabriku ir Juriu Luiku. Pirmąją susitikimo dieną prie jų taip pat prisijungė ir Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Susitikime ministrai taip pat aptarė ir Londono lyderių susitikimo rezultatus. „Londono susitikimo rezultatai džiugina – deklaracijoje aiškiai įvardinta Rusijos grėsmė, sutarta dėl mūsų regiono gynybos planų patvirtinimo, NATO dar kartą pademonstravo solidarumą ir įsipareigojimų tvirtumą, tačiau kritiškai svarbu užtikrinti mūsų glaudų tarpusavio bendradarbiavimą ir toliau”, – sakė R. Karoblis.

Ministrai taip pat sutarė dėl būtinybės siekti nuolatinio ir didesnio JAV pajėgų buvimo regione, kaip vieno svarbiausių atgrasymo faktorių.

Antradienį Baltijos šalių gynybos ministrai tęs Baltijos šalių gynybos ministrų darbotvarkę. Planuojama aptarti trišalius Baltijos šalių projektus – bendro regioninio jūrinio paveikslo stebėjimo pajėgumo kūrimą, specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimo vystymą ir kt.

Ministrai po susitikimo pasirašys bendradarbiavimo komunikatą.