„Matome, kad dalis anksčiau planuotų mokesčių nebus priimti, kitų įsigaliojimas atidedamas, tad prezidentas dar kartą priminė premjerui, kad biudžetas, neatitinkant konstitucinio Finansų tvarumo įstatymo, bus vetuojamas. Matome, kad iniciatyvos Seime gimsta itin greitai, o sprendimai ir pozicijos gali pasikeisti kelis kartus per dieną. Todėl šios paskutinės valandos iki biudžeto patvirtinimo yra labai svarbios, ir reikalauja aktyvaus Vyriausybės ir premjero dalyvavimo derinant biudžeto projektą Seime“, – po susitikimo šalies vadovo poziciją perdavė jo vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis.

Sprendimas dėl Narkevičiaus - kitą savaitę

Sprendimo dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus kol kas nėra. Premjeras paprašė laiko šią savaitę koncentruotis į biudžetą, ir pažadėjo, kad sprendimas bus kitą savaitę.

„Prezidentas susitikimas dar kartą pabrėžė, kad visuomenės ir valstybės vadovą pasitikėjimą praradęs susisiekimo ministras yra tapęs Vyriausybės problema, o užsitęsęs šios problemos sprendimas menkina Vyriausybės ir valstybės institucijų autoritetą. Premjeras paprašė galimybės šią savaitę koncentruotis į svarbiausią metų įstatymą – 2020 m. biudžetą, sprendimą dėl ministro premjeras pažadėjo priimti kitą savaitę“, – sakė P. Mačiulis.

Pasak šalies vadovo patarėjo, prezidentas nuosekliai laikosi savo pozicijos, kad J. Narkevičius negali toliau tęsti savo pareigų. P. Mačiulis kol kas nespekuliavo tema, ką Prezidentūra darys, jei ir kitą savaitę premjeras neatleis ministro.

Tamašunienės gebėjimais pasitiki

Prezidento patarėjas sakė, kad pirmadienį nebuvo kalbama apie vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės darbą. Tačiau Prezidentūra, nepaisant atskirų pastabų, mano, kad ji gali gerai vykdyti savo pareigas.

„Šiandien šita tema nebuvo aptariama, atskirų indikacijų, kad buvo galima sureaguoti geriau Alytaus ekstremalios situacijos kontekste – tikrai taip (buvo), tačiau prezidentas taip pat atkreipė dėmesį, kad ministrė yra pateikusi ir gerų iniciatyvų, kurios šiuo metu keliauja arba jau yra Seime. Tai rodo, kad ministrė gali gerai vykdyti savo pareigas“, – sakė P. Mačiulis.

Skvernelis išdėstė savo versiją dėl keliuko asfaltavimo

Pasak šalies vadovo patarėjo, per susitikimą S. Skvernelis išdėstė savo versiją dėl Upės gatvės asfaltavimo.

„Prezidentas išklausė, tačiau pasakė ir akcentavo, jog visuomenėje yra kilusių daug abejonių, ir tikrai dar ne visi atsakymai yra pateikti, daug klaustukų yra išlikę. Todėl prezidentas paragino premjerą kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, kad ji išsklaidytų visas šiuo metu visuomenėje kylančias abejones“, – sakė P. Mačiulis.

Prezidentūra tiki, kad VTEK yra pajėgi kompleksiškai išnagrinėti šį klausimą.

„Komisija yra pajėgi įvertinti viską komplekse – nuo sprendimo priėmimų iki tai, kaip buvo svarstoma, derinama. Manau, kad jų išvados tikrai duotų žymiai aiškesnį atsakymą apie tai, kas ten vyko, ir, kas dėl to yra kalti“, – sakė P. Mačiulis.

Aptarė Utenos regiono problemas

Prezidentas pirmadienį su premjeru taip pat aptarė Utenos regiono problemas.

„Tai yra vienas daugiausiai iššūkių keliančių Lietuvos regionų, kur proveržio galima tikėtis tik bendromis pastangomis, suvienijus savivaldos ir centrinės valdžios jėgas“, – pabrėžė P. Mačiulis.

Pasak jo, tarp aptartų klausimų buvo pramonės parko Utenoje sukūrimas, kelio Vilnius-Utena remonto darbai, spartesnis cheminių atliekų sandėlio Vaikutėnuose sutvarkymas.

Išreiškė rūpestį dėl švietimo

Prezidentas su premjeru taip pat aptarė pertvarkų švietimo sistemoje būtinybę.

„Prezidentas pabrėžė, kad nors finansavimas švietimo sektoriui didėja, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad Lietuvos moksleiviai pasiekimais ir toliau atsilieka nuo daugelio bendraamžių Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos šalyse. Premjeras pažadėjo, kad sausį bus imtasi konkrečių veiksmų, kad nacionalinio susitarimo dėl švietimo iniciatyva virstų kūnu“, – sakė P. Mačiulis.

Pasak prezidento, švietimo sektoriuje būtina sparčiau vykdyti reformas, įvykdyti Valstybės kontrolės auditų rekomendacijas dėl moksleivių pasiekimų gerinimo, iki mokyklinio ugdymo kokybės, pedagogų kvalifikacijos tobulinimo, užtikrinti skaidrų ir efektyvų paskirstymą švietimo sistemoje

„Šalies vadovas taip pat pabrėžė, kad kokybinį proveržį galima pasiekti tik užtikrinus, kad efektyviai veiktų tiesiogiai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pavaldžios įstaigos. Viena iš jų, anksčiau veikusias šešias įstaigas sujungusi Nacionalinė švietimo agentūra, iki šiol neturi nei vadovo, nei aiškiai suformuluotų strateginių veiklos tikslų“, – atkreipė dėmesį P. Mačiulis.

Vyko darbinis susitikimas

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su premjeru S. Skverneliu aptarti biudžeto formavimą ir kitus aktualius klausimus, rašė BNS.

Prezidentūra teigia, kad susitikime numatoma kalbėti apie švietimo sistemos efektyvinimą, taip pat Utenos regiono problematiką.

Prezidentas praėjusią savaitę paragino švietimo ministrą Algirdą Monkevičių sparčiau įgyvendinti atliktų auditų rezultatus ir kurti antikorupcinę aplinką ministerijai pavaldžiose įstaigose. Lankydamasis Utenoje jis taip pat teigė pasigendantis dėmesio kai kurioms regionų problemoms.

Premjeras praėjusią savaitę minėjo, kad su G. Nausėda taip pat planuoja aptarti susisiekimo ministro J. Narkevičiaus klausimą – prezidentas ragina ministrą trauktis iš pareigų kaip praradusį jo pasitikėjimą.