„Šiandien sulaukiau klausimų dėl prekės ženklo „Tėvynės labui“ registravimo. Atsakau aiškiai: toks sprendimas padarytas tik tam, kad šie žodžiai nebūtų naudojami jokių politinių judėjimų pavadinimuose“, – rašė premjeras.

„Prekės ženklas yra pateiktas registruoti pagal Nicos klasifikacijos 45 klasę ir jos poklasį – politinių susirinkimų rengimas. Taigi, jei prekės ženklas būtų registruotas, kiti asmenys negalėtų steigti politinės partijos ar politinio judėjimo tokiu pavadinimu. Šūkio „Tėvynės labui“ apsauga nebūtų taikoma niekam kitam – tik politinei veiklai“, – teigė jis.

Jis pabrėžė, kad šis pavadinimas jau buvo rezervuotas pusę metų ir tai galėjo padaryti bet kas.

„Šis pavadinimas jau buvo rezervuotas pusę metų ir niekas teisinių pretenzijų nereiškė. Toks precedentas rodo, kad jį rezervuoti galėjo ir gali bet kuris LR pilietis. Tai buvo mano rinkimų kampanijos šūkis ir simbolis. Aiškiai pasakiau ir galiu pakartoti – šis šūkis nebus naudojamas jokio naujo politinio judėjimo pavadinime. Jis registruojamas tik tam, kad juo politinėje veikloje negalėtų naudotis kiti asmenys. Ypač dabar, kai artėja rinkimai“, – rašė jis.

Jis sureagavo ir į trečiadienį kilusią pasipiktinimo bangą. Žurnalistas Edmundas Jakilaitis į premjerą kreipėsi atviru laišku, kuriuo prašė atsisakyti šio prekės ženklo teisių. Kadangi ši frazė yra nurodyta kariuomenės statute ir negali būti „kieno nors asmeninė nuosavybė“.

„Man šis šūkis nėra tik skambi frazė. Esu davęs priesaiką Tėvynei. Daug metų tarnavau Lietuvai dirbdamas policijoje. Puikiai žinau, ką reiškia šie žodžiai, ką reiškia ši priesaika“, – feisbuke rašė premjeras.

Parašė viešą laišką

DELFI primena, kad trečiadienį viešą protestą pasirašė žurnalistas Edmundas Jakilaitis, lenktynininkas Benediktas Vanagas, „Media bitės“ vienas savininkų Tomas Balžekas, aktorius Paulius Tamolė, architektas Justinas Žalys, viešųjų ryšių verslo atstovai Arūnas Kemežys, Antanas Šaduika bei kiti žinomi asmenys. Dauguma jų yra Šaulių sąjungos nariai.

Proteste pažymima, kad žodžiai „Tėvynės labui“ yra ištariami tik ypatingomis visiems kariškiams bei statutiniams pareigūnams progomis – duodant priesaiką, gaunant valstybinius apdovanojimus, reiškiant padėką.

„Tai žodžiai, kuriuos ištaria valstybės apdovanojimus gaunantys realiuose karo veiksmuose pasižymėję kariai, nusikaltėlių gaujas sutriuškinę ar ypatingus nusikaltimus atskleidę pareigūnai ir kitaip priesaiką Tėvynei garbingai vykdę asmenys. Tokiomis progomis neturėtų skambėti kokio nors politiko ar politinio darinio pavadinimas“, – rašoma proteste.

Anot protesto iniciatorių, „tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija“.

„Toks žodžių junginys nėra ir negali būti kieno nors asmeninė nuosavybė. Tai visų Lietuvos piliečių, o ne vieno asmens turtas“, – pažymima rašte.

Protesto autoriai taip pat argumentuoja, kad tokio žodžių junginio registravimas prekių ženklu prieštarauja Prekių ženklų įstatymui, kuriuo nustatytas draudimas registruoti ženklą, jeigu jis yra sudarytas iš didelę simbolinę vertę turinčio žymens.

„S. Skvernelio bandymas pasisavinti Lietuvos valstybei ir jos piliečiams didelę simbolinę vertę turintį žodžių junginį „Tėvynės labui“ pažeidžia valstybės politiko elgesio principus, įpareigojančius politiką gerbti žmogų ir valstybę, vadovautis Konstitucija, elgtis padoriai, vengti nesąžiningų pranašumo siekimo būdų, būti nesavanaudiškam, tai yra tarnauti valstybei ir visuomenės, o ne savo asmeniniams interesams“, – skelbiama proteste.

Edmundas Jakilaitis

Jo iniciatoriai ragina S. Skvernelį atsiimti savo asmeninę paraišką registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“ kaip savo asmeninę nuosavybę ir taip „išvengti nepagrįsto ir neteisėto svarbių Lietuvos valstybei simbolių naudojimo savo asmeniniams politiniams tikslams“.

Premjerui to nepadarius per savaitę, protesto dalyviai ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, Patentų biurą – dėl registracijos panaikinimo, Seimo Etikos ir procedūrų komisiją – dėl galimo valstybės politiko elgesio principų pažeidimo.