Praėjusią savaitę opozicija balsavimui nesiregistravo, dar jį teks kartoti – balsų neužteko. „Mažųjų“ Seimo partijų atstovai opozicijoje tikino, kad pasiūlymo nepalaikys. Parlamentarai sutartinai tvirtino, kad sau kojos taip ateityje nepakiš.

„Gėda pelėda“

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbanti Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad jos partijos šis pasiūlymas nėra reikalingas, nes ji kituose Seimo rinkimuose tikrai peržengs 5 procentų ribą.

„Aš visą laiką nepalankiau, kai buvo balsavimas dėl kartelės nuleidimo iki 4 procentų, susilaikiau, nepalaikiau šio pasiūlymo. Manau, kad Liberalų sąjūdis atidarė Pandoros skrynią ir gėda pelėda“, – sakė ji.

Aušrinė Armonaitė

„Mūsų partija tikrai peržengs 5 procentus. Ir keisti žaidimo taisykles likus mažiau nei metams iki rinkimų, taip daro daugiau autoritariniai režimai“, – DELFI sakė A. Armonaitė.

Bando pasidaryti, kaip patogiau

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis Seimo rinkimuose žada dalyvauti su Artūru Zuoku ir Artūru Paulausku. R. Žemaitaitis praėjusią savaitę kartu su opozicija nesiregistravo balsavime.

„Aš prieš. (…) Aš tik už 4 procentus esu, balsuosiu tikrai prieš, natūralu, yra savivaldos rinkimai, tas turi būti. O kitas dalykas – geriau jau ne kartelę mažinti, o užstatą sumažinti“

Paklaustas, ar šis pasiūlymas nebūtų naudingas konkrečiai jo partijai ir politiniam keliui, R. Žemaitaitis tikino, kad negalvoja vien apie tai.

„Nemanau, kad naudinga, reikia galvoti ne apie tai, kas asmeniškai naudinga, o kas valstybei bus naudinga. Jei į Seimą ateis po 2–3 žmones nuo partijos, įsivaizduokite, koks čia chaosas bus ir kaip pavyks susitarti. Aš žiūriu iš valstybinio požiūrio“, – teigė parlamentaras.

„Aš manau, kad nepražūsiu, nesu tas „beviltiškas bebras“, kuris apart Seimo nieko nemoka daryti. Manau, kad tas kartelės mažinimas, kai esi Seime ir tas laikas jau eina į pabaigą, bandai pasidaryti, kaip patogiau. Bet čia negali taip žiūrėti“, – DELFI sakė R. Žemaitaitis.

Jis tikino, kad šį kartą balsuos prieš šį pasiūlymą, neplanuoja nesiregistruoti. Nes, anot politiko, neišvengiamai tai vis tiek bus priimta.

Parlamentaras siūlė, kad kitose Seimo kadencijoje keisti rinkimų įstatymus būtų galima tik per pirmuosius metus.

„Kad visi rinkiminiai dalykai tik išrinkus naują Seimą per metus būtų galima keisti rinkimų įstatymus“, – teigė jis.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę svarstant šį klausimą buvo daug pastabų, kad valstiečiai šį pasiūlymą remia tik dėl to, kad dabartiniai jų koalicijos partneriai Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) reitingų rezultatai visai neblizga. Naujausi reitingai rodo, kad šios partijos rezultatas nesiekia ir 2 procentų.

Bijo fragmentacijos

Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas sakė, kad Simono Gentvilo pasiūlymas buvo skirtas tik suvienodinti Seimo ir savivaldos rinkimų tvarką. Jie tikrai nėra skirti jų partijai

„Mes tikrai ne apie savo reitingus galvojame. Mes frakcijoje aptarinėjome Simono pasiūlymą, dėl 4 ir 6 procentų, kad būtų suvienodinta savivaldos ir Seimo rinkimai. Štai ir viskas“, – teigė E. Gentvilas.

„Ne, tie 3 procentai mums nėra reikalingi, taip didės Seimo fragmentacija“, – aiškino jis.

Prašys vetuoti

Opozicijos lyderis, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovas Julius Sabatauskas pirmadienė DELFI sakė, kad net ir suprantant, kad Seimo rinkimų kartelė greičiausiai bus sumažinta, ginklų sudėti dar nesiruošiama.

J. Sabatauskas DELFI sakė, kad opozicija planuoja kreiptis į prezidentą Gitaną Nausėdą, kurio prašys šį pakeitimą vetuoti.

Artūras Paulauskas

„Mūsų jau buvo žingsnis – vieną kartą nesiregistravome, tai yra vienas būdas. Nebent jų susirinktų 71, jie balsuodami, aišku pritartų. Nes tai yra naudinga ir lenkams, ir socialdarbiečiams, buvusiems „tvarkiečiams“. Nors nežinau, su kokia partija jie dalyvaus kituose Seimo rinkimuose. (…) Kas keisčiausia, tai valstiečiai tam pritaria, negi jie galvoja, kad ir jiems gali prireikti tų trijų procentų. Jeigu taip, tai reikalai visai blogi“, – DELFI sakė opozicijos lyderis.

„Kiti veiksmai – kreipimasis į prezidentą, prašant vetuoti. Ir planuose tai yra“, – kalbėjo J. Sabatauskas.