Šią ministerijos išvadą Vyriausybė svarstys trečiadienio posėdyje.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus, išankstinė senatvės pensija gali būti skiriama likus ne daugiau nei 5 metams iki senatvės pensijos amžiaus. Išankstinę senatvės pensiją gavusiam asmeniui skiriant senatvės pensiją, ji mažinama 0,4 proc. už kiekvieną mėnesį, kai buvo mokama išankstinė senatvės pensija.

SADM iš esmės pritaria įstatymo projektui, tačiau siūlo jį tobulinti. Vienas iš siūlymų – pagal Socialinio draudimo pensijų įstatymą senatvės pensijos amžius (iki 65 metų) ir būtinasis stažas (iki 35 metų) palaipsniui didinami, todėl siūloma nustatyti proporcingai didėjantį stažo, kurį įgijęs asmuo gautų nesumažintą senatvės pensiją, reikalavimą (t. y. 2020 metais ir anksčiau – 40 metų, 2021 metais – 40 metų ir 6 mėnesius, 2022 metais – 41 metus, 2023 metais – 41 metus ir 6 mėnesius ir t. t.).

Taip pat, siekiant nepažeisti konstitucinio asmenų lygiateisiškumo principo ir užtikrinti jau gavusių išankstinę senatvės pensiją asmenų teises, siūloma nustatyti iki įstatymo įsigaliojimo paskirtų senatvės pensijų perskaičiavimo principus bei procedūras.

Ministerija nurodo, kad šiems siūlymams reikėtų apie 1,2 mln. eurų.