„Pastaruoju metu vykusios dalykinės diskusijos tarp Kultūros paveldo departamento specialistų, projektuotojų, vykdytojų ir Kauno rajono savivaldybės vadovų parodė, kad kontrastus mažinančios aikštės dangos ir aplinkos korektūros dar yra galimos ir apie jų įdiegimą projekto vystytojai spręs kito vegetacijos sezono metu“, – teigiama Kultūros paveldo departamento (KPD) pranešime.

Anot jo, kontrastą tarp betono dangos bei žalių panemunės pievų kraštovaizdžio padėtų sumažinti pašiurkštinti betono paviršiai, jų tonavimas (spalva turėtų būti, kiek galima artimesnė natūralioms gamtinėms), intarpai ir želdinių grupės.

„Svarbiausia sąlyga – kad nuo pagrindinių apžvalgos arterijų Kauno – Šakių kelio, laivų denių Nemuno vandens kelyje dirbtinė danga neturi išsiskirti ir disonuoti su gotikinės bažnyčios aplinka“, – teigiama pranešime.

Lapkričio pradžioje visuomenėje kilo rezonansas, kad šalia gotikinės Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios, kur anksčiau žaliavo žolė, nulieta betono aikštelė.

KPD komisija įvertino bažnyčios tvarkybos ir šalia bandomos atkurti buvusios miestelio turgaus aikštės projektus, juos palaiminusių paveldosaugos specialistų darbą.

Departamento duomenimis, projektai pradėti rengti 2013 metais, sąlygos ir leidimai išduoti dviem objektams su skirtingais sklypais, skirtingais finansavimo šaltiniais ir skirtingu kultūros paveldo tvarkybos reglamentavimu.

Komisija labai gerai įvertino šiuo metu jau baigiamus gotikinės bažnyčios ir šventoriaus restauravimo, tvarkybos darbus.

„(...) unikalus objektas atgijo, nušvito naujomis spalvomis ir ateityje bus intensyviai naudojamas kultūriniams renginiams“, – teigiama KPD pranešime.

Vertindami greta vykdomą projektą – Zapyškio miestelio senosios dalies buvusios turgaus aikštės pritaikymą turizmui – KPD specialistai konstatavo, kad departamento Kauno teritorinio padalinio darbuotojai viską atliko pagal teisės aktus ir nustatytas procedūras.

„Atkreiptinas dėmesys, kad teritorinio padalinio specialistams teiktose projekto vizualizacijose danga atrodė kiek kitaip, nei šiuo metu matoma vykdant darbus – ji buvo gerokai panašesnė į natūralų sukietintą žvyrą, nekontrastavo bažnyčią supančiame kraštovaizdyje“, – pažymi KPD.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad projektas dar nebaigtas įgyvendinti, tad gali būti koreguojama tiek dangos struktūra, tiek spalva, formuojami želdiniai, įterpiami aikštę skaidantys architektūriniai elementai.
Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios aplinkos tvarkymas

„Tiek projekto organizatoriai, architektai, tiek KPD Kauno skyriaus specialistai sutiko, kad nepaisant formaliai teisingai atliktų procedūrų, atsižvelgiant į Zapyškio bažnyčios, kaip nacionalinio reikšmingumo lygmens saugomo gotikos paminklo vertę, galėjo būti inicijuota ir platesnė institucijų bei visuomenės diskusija“, – teigiama pranešime.

Lapkričio pradžioje viešojoje erdvėje skelbtos nuotraukos, kad šalia unikalios gotikinės bažnyčios, ten, kur anksčiau žaliavo žolė, nulieta betono aikštelė. Tuo socialiniuose tinkluose piktinosi kai kurie architektai, gamtosaugininkai ir politikai. Situaciją svarstė Seimo Kultūros komitetas.

Sprendimą išlieti betoną agresyviu pavadino kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Bažnyčios aplinkos tvarkymo projektą finansuoja Žemės ūkio ministerija ir Kauno rajono savivaldybė. Šio projekto vertė siekia 850 tūkst. eurų.

Savivaldybė ir projekto autorius, architektas Gintaras Prikockis teigia, kad sąmyšis visuomenėje kilo per anksti, nes projektas dar nėra baigtas, taip pat sprendimą išlieti betoną architektas argumentuoja noru pagal istorinius duomenis atkurti senąją turgavietę.
Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios aplinkos tvarkymas

XVI amžiuje statyta Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia yra vienas reikšmingiausių gotikinės architektūros paminklų Lietuvoje. Ši bažnyčia saugoma valstybės.

Taip pat saugoma ir daugiau nei septynių hektarų erdvė aplink bažnyčią – Zapyškio senojo miesto vieta.