Patobulintam projektui pritarė 83 Seimo nariai, pasisakiusiųjų prieš nebuvo, dar 18 susilaikė.

Prieš balsavimą kalbėjusi Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad pensijos kitais metais didės du kartus.

„Numatyti asignavimai iš valstybės biudžeto, t. y. 15,9 mln. eurų iš valstybės biudžeto bendrajai pensijos daliai finansuoti dėl 1,83 proc. punkto didesnio indeksavimo nuo 2020 metų liepos 1 dienos.

Dėl siūlomo tvirtinti pensijų indeksavimo koeficiento 2020 metais – 1,0811 nuo sausio 1 dienos pensijos vidutiniškai didės 8,1 proc. Senatvės pensija turint būtinąjį stažą vidutiniškai padidės apie 30 eurų, o nuo liepos 1 dienos dar 3,5 euro“, – posėdyje sakė ji.

Patobulintame projekte numatoma, kad 2020 metais „Sodros“ biudžetas turėtų gauti 4,878 mlrd. eurų pajamų. Jame numatyta 4,530 mlrd. eurų išlaidų. Detaliau apie pajamų šaltinius ir asignavimus – grafike.


Naujausią projektą išnagrinėjęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pasiūlė Vyriausybei tikslinti draudžiamųjų pajamų ir stažo skaičiavimą reglamentuojančius teisės aktus, pateikiant Seimui atitinkamų įstatymų pakeitimus, kad būtų subalansuotos motinystės socialinio draudimo įmokos ir išmokos.

„Atsižvelgiant į tai, kad motinystės socialinio draudimo rūšis 2018–2020 metų laikotarpiu išlieka nesubalansuota, iš esmės dėl savarankiškai dirbančių asmenų įmokų ir išmokų mokėjimo tvarkos ypatumų (2018 metais savarankiškai dirbusių asmenų motinystės išmokos buvo 29 mln. eurų didesnės nei sumokėtos įmokos)“, – dėstoma komiteto išvadoje.

SRDK taip pat pritarė Seimo nario Algirdo Syso pasiūlymui perkelti Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigas į aukštesnę įstaigų grupę ir numatyti papildomai 3 mln. eurų darbo užmokesčiui finansuoti.