Patikslino tragedijos aplinkybes

Laidoje „DELFI diena“ Laikinoji Klaipėdos miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Inga Česė daugiau papasakojo apie tragediją Klaipėdoje.

„Buvo gautas pranešimas apie vaiko teisės pažeidimus iš ligoninės, kai mama su 3 savaičių vaiku pasišalino iš ligoninės nebaigusi gydymo kurso. Reaguodami į tokį ligoninės pranešimą, iš karto vykome į šeimos namus kartu su socialine darbuotoja. Buvo nustatinėjamas grėsmės lygis. Įvertinus visas aplinkybes, situaciją šeimos namuose, tai mama įsipareigojo grįžti į ligoninę, ką ji vėliau ir padarė bei užbaigė gydymą.

Vaiko situacija buvo įvertinta pirmu grėsmės lygiu. Kadangi buvo pirmas grėsmės lygis, mes iš karto kreipėmės į valdybą, kad būtų paskirtas socialinis darbuotojas, kuris padėtų tą situaciją pagerinti ir pataisyti. Šeimoje nebuvo viskas gerai, nes buvo nustatytas pirmas grėsmės lygis. Po poros dienų vyko posėdis. Vaikutis buvo mažas. Buvo sudarytas pagalbos planas, į kurį buvo įrašyta, kad mama turi grįžti ir tęsti gydymą, taip pat turi lankytis pas psichologus, bendradarbiauti su socialine darbuotoja. Situacija buvo tokia“, – DELFI kalbėjo specialistė.

2 vaikais rūpinosi tėvas

Anot jos, 2 paimtais vaikais rūpinosi vieno iš vaikų tėvas.

„Vaikai buvo paimti, bet jie buvo paimti ne iš karto. Jie buvo paimti 2017 metais. 2 vaikais rūpinosi tėvas vieno iš vaikų, ir prižiūri vieną jos vaiką su kitu vyru. Vaikams nustatytos nuolatinės globos. Kai mama laukėsi, su ja buvo problemų, todėl atvejo vadyba buvo inicijuota jau šių metų vasarą. Socialinė darbuotoja dirbo su ta moterimi, padėjo jai lankytis pas daktarus ir buvo paguldyta į ligoninę anksčiau, prieš gimdymą, tam, kad ji galėtų normaliai pabaigti išnešioti kūdikį.

Vaiko teisių specialistai šeimose lankosi tada, kai yra nustatytas vaiko teisių pažeidimas. Mes stuaciją įvertiname ir bendradarbiaujame su gerovės centrais, kurie teikia visas socialines pagalbas šeimai – tiek, kiek reikia pagalbos. Kiek kartų jie lankėsi tos šeimos namuose, man būtų sudėtinga pasakyti, nes mes tik bendadarbiaujame. Galiu pasakyti tik tiek, kad su socialine darbuotoja ne vieną karta buvo kalbėtasi telefonu, nes toji šeima buvo problematiška“, – aiškino pašnekovė.

„Pagrindinis vaiko teisių apsaugos principas yra toks, kad vaikui geriausia yra biologinėje šeimoje. Mes bendravome su ta mama toje aplinkoje, kurioje ji buo. Mama rodė pastangas rūpintis“, – pridūrė ji.

Nė karto nebuvo rasta neblaivi

I.Česė taip pat patikslino, kad motina nei karto nebuvo rasta neblaivi.

„Tikrai ne. Kad ji būtų girtavusi, mes tikrai neturėjome tokių duomenų.

Jeigu situacija būtų tokia, kad socialinė darbuotoja būtų motiną radusi namuose kada nors girtą, automatiškai vaikas būtų paimamas iš šeimos ir būtų nustatomas antras grėsmės lygis“, – pabrėžė moteris.

Trūko tarnybų bendradarbiavimo

Seimo narė Dovilė Šakalienė DELFI laidoje tikino, kad dar nėra aišku, kodėl mirė kūdikis, tačiau šioje situacijoje tarnybos turėjo labiau bendradarbiauti.

„Viena vertus, Vaiko teisių apsaugos tarnyba nustato pažeidimus, pastebi ir užfiksuoja, kad vaikui kyla grėsmė, bet pagalbos teikimas yra savivaldybių funkcija. Kai reforma buvo formuojama, buvo labai garsiai kalbama ir reikalaujama, kad jokiais būdais nepaimti iš savivaldybių tos pagalbos teikimo funkcijos, nes savivaldybės visa tai darė ir nori tai toliau daryti. Klausimų kyla įvairių, ar tai blogai, ar gerai. Aš manau, kad mes turime šioje vietoje ką užtikrinti. Jeigu jau padaryta taip, kaip yra padaryta, reikia nebesiblaškyti pirmyn atgal, nes, vos apsisprendę dėl reformos ir vos pradėję ją daryti, mes turėjome kelis panikos mėnesius, taip pat agresijos ir sąmokslo teorijų, kas pablogino reformos įgyvendinimą, nes tai demotyvavo žmones, sukėlė visuomenės priešiškumą“, – mano D.Šakalienė.

Viena iš klaidų, kurias daro visuomenė, anot politikės, ieško kaltųjų, kai dar nėra aiškūs visi faktai.

„Manau, kad visuomenei tokiose situacijoje iš karto norisi žinoti, kas yra kaltas, ką reiktų nulinčiuoti, bet tame ir yra mūsų problema, nes mes per dažnai vadovaujamės emocijomis, o ne faktais. Net tuomet, kai pradedama gera reforma, gali sukilti isterija. Tikrai nereiktų to daryti, nes šioje situacijoje mes dar nežinome, kodėl mirė tas kūdikis ir kas konkrečiai nutiko – ar tai buvo nepriežiūra, nes jam nebuvo suteikta sveikatos priežiūra iš tėvų pusės, ar tai buvo smurtas.

Dovilė Šakalienė

Man norisi vertinti situaciją tada, kai aš jau žinau visus faktus. Kai kurie faktai čia dar nėra žinomi. Šioje vietoje, ką mes jau dabar galime matyti, kad norint užtikrinti tinkamą vaiko priežiūrą, turėjo ranka rankon dirbti Vaiko teisių apsaugos tarnyba ir socialiniai darbuotojai“, – pabrėžė pašnekovė.

„Manau, kad Vaiko teisių apsaugos tarnyba turėjo organizuoti dažnesnius apsilankymus, kad būtų užtikrintos vaiko teisės, ar pagalba yra pakankama. Šiuo atveju turėjome sunkiai sergantį mažylį, todėl priežiūra turėjo būti maksimali“, – taip pat sakė ji.

Kūnelį rado giminaičiai

Klaipėdoje sekmadienį rasto negyvo kūdikio motina tvirtina dviejų su puse mėnesių vaiką palikusi, kai šis neatsigavo po maitinimo, per spaudos konferenciją pirmadienį žurnalistams sakė Klaipėdos policijos viršininkas Alfonsas Motuzas.

„Jie tai įvardina, kaip šoką, po to kai jis po maitinimo neatsigavo“, – sakė A. Motuzas.

Anot jo, policijai apie negyvą kūdikį pranešė į butą atvykę giminaičiai.

„Kai atvyko policija, durys jau buvo atidarytos“, – kalbėjo jis.

A. Motuzo teigimu, sugyventiniai sulaikyti ūkyje, į kurį atvažiavo dirbti.

Pareigūnai skelbė, kad ieškomi asmenys – kūdikio mama Alina Sriebaliūtė ir jos sugyventinis Mykolas Ruikis.

Pasak A. Motuzo, šiuo metu laukiama išvados dėl kūdikio mirties priežasčių.

Anot jo, šiuo metu tiek motina, tiek jos sugyventinis laikinai sulaikyti dėl asmens palikimo pavojingoje būsenoje.

„Kūnas jau buvo pakankamai apiręs. (...) Jau buvo ir kvapas, ir lavondėmės, tačiau pačioje įvykio vietoje grumtynių veiksmų, girtavimo ar kažkokios ypatingos netvarkos, kuri dažnai būna tokios reputacijos asmenų šeimose, nebuvo. Jis buvo lovytėje (kūdikis – BNS), apklotas“, – kalbėjo pareigūnas.

Klaipėdos policijos vadovo teigimu, asocialų moters gyvenimo būdą patvirtina tai, kad iš jos atimtos teisės į tris kitus vaikus.

„Jų gyvenimo migracija labai plati: Didžioji Britanija, Šiauliai, Šilutė, Rietavas, Plungė, Klaipėdos rajonas, Klaipėdos miestas. Labai daug kur yra gyvenę“, – kalbėjo jis.

Anot jo, nėra aišku, kas yra kūdikio tėvas, moteris su sugyventiniu butą Klaipėdoje nuomojo kelerius metus.

„Šilutės policijai buvo žinoma, kiek matėme iš ją charakterizuojančią medžiagos, už vaiko nepriežiūrą. Pas mus bausta už pasirodymą viešoje vietoje neblaiviai“, – kalbėjo atstovas.

Jis tvirtino, kad realios bausmės nei moteris, nei vyras nebuvo gavę.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities duomenimis, motina dėl socialinių įgūdžių stokos ir alkoholio vartojimo buvo patekusi į tarnybos dėmesį.