Neretai kaimo žmonės maisto davinį arba maisto paketą vadina vienu žodžiu – „kruopos“. Todėl, kai seniūnijoje teiraujamasi, „kada bus kruopos“ – suprask, „nuo kada „Maisto bankas“ vėl dalins paramą?“.

Šiemet maisto paketai yra dalinami šeštą, tai yra paskutinį, kartą. Toli gražu – ne vien kruopos šventiniame pakete. Sąraše yra penkiolika maisto produktų ir prekių kaip aliejus, vištienos konservai, pupelės su padažu, riešutai su razinomis, taip pat – dantų šepetėlis, pasta, muilas, šampūnas, skalbiklis.

Kol jauni – su vaikais arba darbe, neretai tėvai ateina pasiimti ne jiems skirto maisto davinio. Jaučiasi nekaip, nors supranta, kad nereikia savęs dėl to kaltinti.

„Mažos pajamos. Neužtenka. Trys vaikai“, – sakė viena iš eilėje paramos paketo laukusių moterų.

Laukiančių eilėje veidai šviesūs. Kai kas iš jų gauna mažą pensiją, arba negali dirbti dėl ligos.

„Dirbu sezoninį darbą. Šiuo momentu turiu ligonlapį, stoviu Darbo biržoje. Vyras pensijoje, invalidumą gauna. Sunkoka verstis. Pajamos nedidelės, tai čia – šiokia tokia pagalba“, – pasakojo kita moteris.

Šįkart davinio sąrašas ilgas, bet ne visi skaito, nes mažai tas rūpi, arba yra visai nesvarbu. Maistas yra maistas, kuris suvalgomas ir be įmantrių receptų.

„Nusipirk pomidorų padažą, makaronų, dešros, ir pasidarysi mišrainę, ir bus gerai. Išsivirk grikių kruopų – skanu. Aliejaus užsipilk. Kaip valgo žmonės?“, – žodžius bėrė paramos atėjęs pasiimti vyras.

Prieššventinis davinys sveria beveik septynis kilogramus. Kaimo žmonės atsiimti jo važiuoja keleiviniais autobusais, dviračiais, arba keli nusisamdo kaimyną su automobiliu.

Vienas iš žurnalistės kalbintų vyrų prisipažino atvykęs paimti paketų aštuonioms šeimoms. Seniūnas giria, jei kaimo žmonės dėl maisto davinių solidarizuojasi, ir nedideles problemas sprendžia kartu.

„Būna tokių, kurie pamiršta pasiimti, arba negali atvykti, guli ligoninėje, tai tiems, kurie neatsiima, mes nuvežame“, – sakė Krekenavos seniūnas Vaidas Kaušakys.

Krekenavos seniūnijoje – daugiausiai maisto paramos paramos prašytojų – daugiau nei 500. Rajono savivaldybės duomenimis skurstančių skaičiai nežymiai mažėja, bet vidutiniškai kasmet jų išlieka apie 4000.

Maisto daviniai yra skiriami tiems, kurių šeimos pajamos vienam asmeniniui nesiekia 183 eurų.