NATO generalinis sekretorius ir Lietuvos prezidentas trečiadienį po NATO viršūnių susitikimo paskelbė, kad NATO sutarė patvirtinti gynybos planą, kuriam iki šiol prieštaravo Turkija.

Tačiau Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu penktadienį pareiškė, kad Ankara nepadarė jokio kompromiso, o Baltijos šalių planas negalės būti paskelbtas tol, kol nebus paskelbtas Turkijos gynybos planas. Jį cituoja portalas ahvalnews.com.

L. Linkevičiaus teigimu, šis Turkijos ministro komentaras gali būti vertinamas kaip reakcija į žiniasklaidos interpretacijas, kad Turkija NATO padarė nuolaidų.

Derybose daugiausia ginčų kėlė Turkijos siekis teroristinėmis grupėmis įvardyti šiaurės Sirijoje veikiančius kurdų kovotojus, kurie Vakaruose vertinami dėl kovos su „Islamo valstybės“ grupuote.

„Manau, kad tai komentaras skirtas daugiau vidaus auditorijai, nes netinkamas žodis yra „nuolaidos“. Mes ne kartą esame pabrėžę, kad turkai neatsisako požiūrio į kurdų karines grupuotes ir jų vertinimo kaip teroristinių grupių ir siekia tokio pritarimo iš savo sąjungininkių. Šitoje nėra jokių nuolaidų“, – BNS penktadienio vakarą sakė ministras.

„Bet dabar neliko jokių politinių stabdžių procesui, kuris buvo. Procesas tęsiasi, planai patvirtinti, bet tęsiasi techninės procedūros, gludinamos detalės, kurios viešai nekomentuojamos“, – teigė L. Linkevičius.

Nė vienas iš pareigūnų nedetalizavo, kuo skiriasi planų patvirtinimo ir paskelbimo etapai. Gynybos planai yra įslaptinti.

Detalių apie skirtingas stadijas vengė ir prezidentas Gitanas Nausėda – trečiadienį BNS paklaustas, kada planai bus formaliai patvirtinti Šiaurės Atlanto Taryboje, šalies vadovas atsakė: „Pasiektas principinis sutarimas, dabar techninės detalės ateis vėliau, svarbiausia, kad tylos laikotarpis baigėsi ir neturime prieštaravimų iš Turkijos pusės, kurie neleido mums iki galo padėti taško šioje istorijoje“.