Londone pastatytą eglę britams tradiciškai padovanojo norvegai, o britai, pamatę šiųmetinę dovaną, ėmė plūstis. Panašaus likimo prieš kelerius metus buvo sulaukusi Panevėžio eglutė. Tuomet internautai ėmė juokauti, kad kažkas iškando eglės šoną.

Panevėžio miesto Kalėdų eglutė

Norvegai britams kalėdinę eglę dovanoja kasmet nuo 1947-ųjų: taip skandinavai atsidėkoja už Antrojo pasaulinio karo metu gautą paramą. Ji tradiciškai statoma ir puošiama Trafalgaro aikštėje.

Londono eglutė

O kaip S. Vaitulionis vertina Lietuvoje įžiebtas eglutes? Sostinės eglę vertino teigiamai. „Manau, kad visas sijonas, kuris yra ant jos dedamas jau nežinau kelintus metus, yra toks gražus. Visas efektas yra dėl to nuometo, – kalbėjo S. Vaitulionis. – Šachmatų idėja labai gera. Kaip aš juokiausi, kad savivaldybė sakė: o, šachmatai, žiauriai gera idėja, protingesni atrodysime.“

Vis dėlto, jis teigė, kad mėlyna spalva kiek šaltoka.

Beje, feisbuke kilo diskusijos, kad Vilnius eglę šįmet dedikavo Viktorijai Čmilytei-Nielsen. Seimo narė V. Čmilytė-Nielsen – Lietuvos šachmatų didmeistrė.

Vilniaus kalėdinė eglė iš paukščio skrydžio 2019 m.

O kaip Kaunas? „Aš labai myliu Kauną, tai mano labai mylimas miestas, bet Kaunas turi tą amžiną kompleksą „mes padarysime kitaip ir mandriau“. Ne visada reikia kitaip ir mandriau daryti, – kalbėjo S. Vaitulionis. – Jau tos iš šiaudelių eglutės... Kraipiau galvą ir galvojau: Jūs rimtai?

Kauniečiai teigia, kad jų eglė – lyg iš komoso, o D. Vaitulionis tvirtina: „Čia kažkokia psichodelika. Kažkas, kas daug narkotikų vartoja, sugalvojo“.

S. Vaitulionis juokavo, kad labiausiai nustebtų, jei Kaune kada nors būtų pastatyta tradicinė paprasta eglė.

Klaipėdoje kaip ir pernai stovi paprasta eglė, puošta daugybe lempučių. Šią eglę miestui padovanojo klaipėdiečiai. S. Vaitulionis ją vertino labai teigiamai. „Tai klasikinė šilta eglė, – kalbėjo laidos svečias. – Klaipėda yra mano favoritė.“

Klaipėdos eglutė

Komplimentų sulaukė ir Širvintų eglė, nors S. Vaitulionis pašmaikštavo: „Juokavau, kad Širvintų eglė šiemet užkliuvo už Pinskuvienės bigudukų ir susiraitė“.

Nė vienos eglės įžiebime S. Vaitulionis nedalyvavo, tačiau tvirtino, kad užmetė akį į nuotraukas, nes buvo smalsu, kaip miestai pasipuošė šįmet.

Beje, S. Vaitulionis nepraleido progos diskusijos apie egles užkurti ir savo feisbuko anketoje. Tiesa, prie nuotraukos, kurioje – jo namus papuošusi eglė, komentarai liejosi ne apie kalėdines dekoracijas, o apie šviestuvą, stovėjusį ant palangės.

Ne taip, kaip S. Vaitulionis tikėjosi, pasisuko ir diskusija jam nusprendus įžiebti eglę kieme. Kaimynai ėmė klausinėti, ar nereiks „susimesti“ už kalėdines dekoracijas. „Kaimynai nustebo, kad aš čia nemokamai tai padariau“, – pasakojo S. Vaitulionis, benrdame kieme įkurdinęs trijų metrų aukščio eglę.

Vis dėlto, koks šįmet atsakymas į legenda tampantį klausimą: „Kauno ar Vilniaus eglė gražesnė?“ „Visų pirma, tai tą kovą sugalvojo Kaunas, nes Vilnius nesivaržo, – juokėsi S. Vaitulionis. – Man tai Vilniaus vienareikšmiškai. Vieną dieną, viliuosi, Kaunas pagalvos apie subtilumą.“

Daugiau savaitės naujienų – laidoje „Jūs rimtai?“ kiekvieną penktadienį, 11 val.

Lietuvoje šįmet įžiebtos eglutės: