Posėdyje bus apžvelgiama ir vertinama organizacijos veikla sprendžiant pagrindinius saugumo iššūkius ESBO erdvėje, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Anot jos, pastaraisiais metais ESBO Ministrų Taryboje daugiausia dėmesio sulaukia besitęsianti Europos saugumo krizė, kurią paskatino Rusijos agresija prieš kaimynines valstybes.

Taip pat aptariami iššūkiai, susiję su ESBO erdvėje stiprėjančiomis grėsmėmis Europos saugumo architektūrai ir žmogaus teisių ir pamatinių laisvių apsaugai.

Ministrų plenarinėje sesijoje L. Linkevičius perskaitys nacionalinį pranešimą. Renginio paraštėse taip pat rengiama JAV inicijuota diskusija apie hibridines grėsmes ir Ukrainos bei bendraminčių valstybių organizuojamas renginys, kuriame dalyvaus Ukrainos režisierius Olegas Sentsovas ir žurnalistas Romanas Suščenko.

Ministrų Tarybos metu taip pat planuojama paskelbti bendrą Sakartvelo draugų grupei priklausančių šalių ministrų pareiškimą apie padėtį šioje šalyje ir NATO valstybių sąjungininkių pareiškimą apie svarbiausius iššūkius Europos saugumui.

Šiais metais ESBO pirmininkauja Slovakija, 2020 metais pirmininkavimą perims Albanija.