Pernai dėl menko darbo užmokesčio streikavo tik mokytojai, šįmet jie sulaukia ir aukštųjų mokyklų, ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų palaikymo. Įspėjamojo streiko metu prieš savaitę prie mokytojų jungėsi ir darželių auklėtojai.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai vadovavusi A. Pitrėnienė susidariusią situaciją komentavo kukliai: „Galvoju, kad man neetiška kalbėti apie tuos dalykus todėl, kad esu dirbusi įvairiose pozicijose. Esu dirbusi ir vienoje barikadų pusėje, dabar – kitoje barikadų pusėje“.

A. Pitrėnienė, kurią į ministrės pareigas prieš septynerius metus delegavo „Darbo partija“, teigė, kad „nori ramiai ir sąžiningai dirbti“ ir nesivelti į intrigas.

Vis dėlto, ji neslėpė, kad ir Skuodo ikimokyklinio ugdymo pedagogai susiduria su tomis pačiomis problemomis, kaip ir visa Lietuva. „Aišku, atlyginimai maži. Aišku, reikia kovoti už atlyginimus“, – trumpai situaciją apibūdino A. Pitrėnienė.

Pitrėnienė: reikalavimai labai dideli, o atlyginimai – neadekvatūs.

Šiuo metu lopšeliui-darželiui vadovaujanti A. Pitrėnienė teigė, kad atlyginimai specialistams yra per maži, lyginant su iššūkiais. „Ikimokyklinio ugdymo pedagogų ir specialistų atlyginimai yra maži, – teigė A. Pitrėnienė ir paaiškino, kad darbas su trejų-šešerių metų vaikais, yra pilnas iššūkių. – Tai judrūs, šiuolaikiški, įdomūs, labai žingeidūs vaikai. Jiems reikia pateikti visa tai, kokios yra pačios naujausios galimybės ugdymo priemonės ir metodai. Reikalavimai ir iššūkiai mokytojams yra labai dideli, o atlyginimai – neadekvatūs.“

Audronė Pitrėnienė

Tiesa, ji pridūrė, kad darbuotojai yra profesionalūs ir turintys pašaukimą. „Skuodo savivaldybėje, ikimokyklinio ugdymo įstaigose, darbuotojos dirba be galo atsidavusios, visi specialistai yra dar turintys daug idealizmo, suprantantys, kad nuo ikimokyklinio ugdymo priklauso labai daug būsimo Lietuvos piliečio gyvenime“, – kalbėjo A. Pitrėnienė.

Specialistų trūksta

Pasidomėjus, ar lengva rasti profesionalų, norinčių dirbti su ikimokyklinio amžiaus vaikais, A. Pitrėnienė neslėpė – tai problema. „Problema labai didelė. Labai didelė. Manau, kad lengviau ir paprasčiau didžiuosiuose miestuose, o regionuose...“, – neslėpė A. Pitrėnienė ir prisipažino, kad Skuode sunku rasti specialistų. Taip sunku, kad jos vadovaujamame lopšelyje-darželyje iki šiol nėra psichologo, nes tiesiog neranda tokį darbą dirbti galinčio asmens.

A. Pitrėnienės teigimu, ne vienas asmuo, norėdamas dirbti, pakeitė kvalifikaciją. „Sukamės kitaip, – kalbėdama apie darbuotojų trūkumą kalbėjo darželio direktorė. – Yra žmonių, kurie galbūt savo gyvenimo kelyje po mokyklos pasuko ne tuo keliu, kuriuo norėjo eiti. Tiesiog susižavėjo vadybos ar kitokiomis profesijomis. Įstojo, bet vėliau to darbo nedirbo.“

„Saulutei“ vadovaujanti A. Pitrėnienė gyrė savo kolektyvą. „Turiu puikų kolektyvą. Labai atsakingą, žavų, jaunatvišką, – džiaugėsi A. Pitrėnienė, o į klausimą, ar kolektyvas tik jaunatviškas, ar ir jaunas, atsakė. – Dabar turiu nemažai jaunų žmonių. Mūsų darželyje nėra nė vieno darbuotojo, kuris jau būtų pensijoje.“

Lopšelyje-darželyje yra 21 grupė, iš viso darželį lanko 317 vaikų ir dirba 93 darbuotojai.

Beje, direktorė neslėpė, kad vyraujantys stereotipai, kad darželyje auklėtojomis gali dirbti tik moterys, net trukdo: „Tai trukdo jauniems žmonėms, vyrukams, pasirenkant darbą darželiuose“.

Vis dėlto, pernai šiame Skuodo darželyje dirbo du jauni vyrai. Vienas iš jų ir dabar dirba pedagogu, kitas – kūno kultūros treneriu.

„Darbas labai atsakingas ir svarbus, bet dirbti yra labai įdomu“, – baigdama pokalbį teigė buvusi ministrė A. Pitrėnienė.