Nuotaikos – dviprasmiškos

Politologas, Rytų Europos studijų centro direktorius (RESC) Linas Kojala laidoje „DELFI diena“ sakė, kad šiuo metu Londone nuotaikos yra labai dviprasmiškos.

„Nuotaikos yra šiek tiek dviprasmiškos. Viena vertus, visi sutinka, kad NATO pasiekė išties labai daug ir tai yra sėkmingiausias gynybos aljansas pasaulio istorijoje. Kaip pažymėjo NATO generalinis sekretorius, jeigu žvelgtume į praktinius rezultatus, nuveikėme labai daug dalykų, kurie anksčiau buvo neįsivaizduojami. Vienas tokių – NATO karių dislokavimas rytų pakraštyje, Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

Linas Kojala

Su praktika viskas atrodo pakankamai neblogai, bet politiniame ir retoriniame lygmenyje, akivaizdu, yra daug niuansų. Čia dažniausiai skamba Turkijos vardas. Tai šalis, kuri ne tik perka ginkluotę iš Rusijos, ne tik kvestionuoja savo sąjungininkus ir būtinybę su jais tartis priimant sprendimus, bet taip pat kelia abejones, ar reikėtų pritarti NATO gynybos planų atnaujinimui Baltijos šalyse“, – DELFI sakė jis.

Skambus Trumpo pareiškimas

Pakeliui į Didžiąją Britaniją D. Trumpas gyrėsi įtikinęs sąjungininkes Europoje didinti išlaidas gynybai. „Nuo to laiko, kai pradėjau dirbti, NATO sąjungininkių, vykdančių savo įsipareigojimus, skaičius daugiau nei PADVIGUBĖJO“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Kiti NATO lyderiai lengviau atsikvėps dėl to, kad D. Trumpas, kuris savo reikalavimais sužlugdė praėjusių metų viršūnių susitikimo darbotvarkę, atrodo esąs patenkintas padidėjusiomis sąjungininkių išlaidomis gynybai.

Tačiau JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas vis tiek jaudinsis, kad D. Trumpo buvimas nepakenktų jam besibaigiant Britanijos rinkimų kampanijai.

Apklausos rodo, kad B. Johnsonas, siekiantis išvesti savo šalį iš Europos Sąjungos, per kitos savaitės rinkimus turėtų laimėti daugumą, bet opozicijoje esančių leiboristų lyderis Jeremy Corbynas užsipuola jį dėl jo artumo D. Trumpui.

Prabilo apie raudonas linijas

DELFI laidoje taip pat buvęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas minėjo ir raudonas linijas, kurias jau peržengė E.Macronas, bei klaidas, kurias padarė šis prezidentas.

„Manau, kad dar pirmadienį dauguma galvojo, kad Trumpas įsijungs į bendrą chorą su Macronu ir galbūt kitu kampu pažers kritikos. Bet antradienį jis užstojo NATO kaip tikras valstybės lyderės vadovas. Tai yra labai džiugu. Manau, kad gali būti taip, kad rytoj galėsime kalbėti, kad Trumpas parodė lyderystę NATO kontekste ir visą Macrono skepsį išstūmė iš darbotvarkės. Tai yra džiugu. Tai, ką išgirdau iš Trumpo, mane iš tikrųjų džiugina.

Donaldas Trumpas

Jis tikrai turi kuo pasigirti ir yra ne kartą tai paminėjęs. Turiu omenyje tai, kad valstybės narės pradėjo skirti daugiau lėšų gynybai, tikrai dalinai yra ir jo diplomatinė pergalė, jo politinių svertų rezultatas. Amerikiečiai irgi dabar sukūrė naują formatą. Tai yra geras ženklas, kad tos šalys, kurios tikrai vykdo įsipareigojimus turėtų didesnį ir svarbesnį balsą amerikiečiams planuojant savo pajėgumus gynybai. Manau, kad nepasiteisino kairiųjų skeptikų lūkesčiai, kad Trumpas griaus Aljansą.

Macronui visa tai yra signalas, kad kartais yra peržengiamos raudonos linijos. Jo kalbos apie smegenų mirtį jau yra užribis. Kai tu girdi kitus Prancūzijos pareigūnus, mes suprantame, kad nėra išreiškiama viena politinė pozicija. Manau, kad Macronas daro klaidą, bet dar didesnę klaidą jis daro bandydamas šiame kontekste pasakyti, kad didžiausia grėsmė yra ne Rusija, o terorizmas.

Ta dainelė yra jau pakankamai sena. Ją kartu dainuoja ir Maskva. Macronas bando perlaužti dabar dominuojančią liniją ir pasakyti, kad ne Rusija yra grėsmė, o terorizmas, todėl sėskime ir tarkimės su Rusija – čia, manau, yra didžiausias pavojus“, – kalbėjo politikas.

Pasiteiravus, kaip vertina kai kurių Europos ir Lietuvos politikų balsus, raginančius skirti mažesnį finansavimą gynybai, L.Kasčiūnas tikino, kad tai būtų didelė klaida, nes visas šalis stebi JAV.

Laurynas Kasčiūnas

„Kalbos apie tai, kad reikia stabdyti gynybos finansavimą, aš manau, tai absurdas ir labai bloga žinia vakarams ir JAV, kurios labai aiškiai skaičiuoja, kurios šalys yra peržengusios 2 proc. Be jokios abejonės, čia yra rimtas iššūkis ir aš tikiu, kad mums užteks valstybinio požiūrio ir mes tikrai turėsime gynybos biudžetą, kuris atitiks visus NATO standartus ir reikalavimus. Mes, kaip opozicija, darome viską, kad augimas būtų ir toliau“, – laidoje „DELFI diena“ sakė L.Kasčiūnas.

Trumpas: Macrono kritika NATO atžvilgiu „labai bjauri“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį pareiškė, jog Prancūzijos vadovo Emmanuelio Macrono kritika, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“, yra labai įžeidžiama.

„NATO tarnauja didžiam tikslui“, – sakė D. Trumpas per bendrą spaudos konferenciją su Aljanso generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, surengtą prieš sąjungininkų viršūnių susitikimą.

„Galvoju, kad tai labai įžeidžiama“, – sakė D. Trumpas apie Prancūzijos prezidento komentarus, kuriuos taip pat pavadino „labai, labai bjauriu pareiškimu 28 šalims“.