Tačiau politikos ekspertai tikina, kad taškas šioje situacijoje gali būti padėtas iš karto po kitų metų biudžeto projekto priėmimo, numatoma, kad tai įvyks gruodžio 17 dieną.

Po laikino nedarbingumo į darbus pirmadienį sugrįžęs premjeras S. Skvernelis žurnalistams sakė, kad nemato teisinių priežasčių, kodėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) deleguotas ministras J. Narkevičius turėtų pasitraukti iš užimamų pareigų. Jo teigimu, jis lauks teisinių argumentų, o tada, susitikęs su prezidentu ir galbūt išgirdęs dar papildomų argumentų, šį klausimą išspręs.

Įvarytas į kampą

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (TSPMI) politologas Kęstutis Girnius DELFI sakė, kad kitos išeities premjeras net ir neturėjo. Pagrindiniai valdančiosios koalicijos atstovai jau pareiškė, kad ministrą palaiko, tad premjerui tenka tik susitaikyti ir laukti biudžeto priėmimo.

„Manau, kad S. Skvernelis neturėjo jokio kito kelio“

„Manau, kad S. Skvernelis neturėjo jokio kito kelio. J. Narkevičių palaiko ir Ramūnas Karbauskis, ir Valdemaras Tomaševskis, ir Gediminas Kirkilas. Jei jis imtų ir pasisakytų prieš J. Narkevičių, atstatydintų jį, tai koalicija tikrai sukristų. Manau, kad V. Tomaševskis partiją iš koalicijos ištrauktų. Tada negalėtų vėl sulopyti ir nebūtų priimtas biudžetas. Manau, reikšminga, kad S. Skvernelis paminėjo, jog nieko negali padaryti iki gruodžio 17 dienos. Yra šiokia tokia galimybė, kad priėmus biudžetą jis galės pareikalauti, kad J. Narkevičius atsistatydintų“, – DELFI sakė K. Girnius.

Jo teigimu, premjerą į kampą įvarė dvi priežastys – nerimas dėl biudžeto priėmimo ir tai, kad apie ministrą pasisakant visiems kitiems politiniam lyderiams, premjeras sirgo.

Jaroslavas Narkevičius, Gitanas Nausėda

„Kitomis sąlygomis, paaiškėjus, kad J. Narkevičius yra ne itin sąžiningas, kuris piktnaudžiauja tarnybine padėtimi ir nėra itin garbingas žmogus, S. Skvernelis būtų galėjęs kalbėti ir su R. Karbauskiu, V. Tomaševskiu ir kitais. O dabar jis ateina, kai visi kiti jau yra pasisakę. Tada jam tektų eiti prieš visus savo partnerius ir tokiu atveju tikrai galėtų sukelti pavojų biudžeto priėmimui“, – situaciją vertino jis.

„Manau, kad ir pačiam V. Tomaševskiui negali patikti kaip J. Narkevičius per tokį trumpą laiką tiek pridirbo. Ir pasirodė toks nesąžiningas žmogus“, – kalbėjo politologas.

„Idealiomis sąlygomis J. Narkevičius jau būtų atleistas, bet dabar sąlygos nėra idealios. Ir manau, pamatysime, kad galutiniame premjero elgesio vertinime galėsime matyti gruodžio 17 dieną“, – kalbėjo K. Girnius.

Draugiškų santykių gali ir nebebūti

VU TSPMI politologo K. Girniaus teigimu, situacija signalizuoja, kad ir ateityje prezidento ir valdančiųjų santykiai gali tik blogėti.

„Čia gali būti (susikirtimas, aut. p.). G. Nausėda nutarė būti labai aktyvus prezidentas, gerokai aktyvesnis nei Dalia Grybauskaitė. Jis siūlo pataisas, naujus įstatymus ir tai visą laiką kelia pavojų, kad turės daugiau nesutarimų su valdančiąją dauguma ir premjeru. Ir štai, atsirado. Manau, kad G. Nausėda šito neužmirš, jis primygtinai prašo, bet jei premjeras ir toliau primygtinai atsisakys, manau, kad draugiški santykiai tarp prezidento ir premjero, bei valdančiosios daugumos, jau nebebus“, – kalbėjo K. Girnius.

Gitanas Nausėda

Primindamas, kad visai neseniai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis kalbėjo, kad su šiuo prezidentu susigyvena puikiai. Bet kai prezidentas aiškiai nutarė išreikšti savo poziciją, atsiranda rizika, kad valdantieji jo nepalaikys, taip santykiai gali pablogėti.

„Klausimas yra toks – ar šito mėnesio pabaigoje J. Narkevičius bus šiame poste. Jei metų pabaigoje jis šiame poste dar bus, manau, kad prezidento ir premjero santykiai būtų gerokai šaltesni“, – DELFI situaciją vertino K. Girnius.

Instrumentų tikrai turi

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų dekanas Algis Krupavičius įvardino instrumentus, kuriais prezidentas G. Nausėda galėtų valdantiesiems kišti koją, jei jie ir toliau nuspręs laikyti susisiekimo ministrą J. Narkevičių šioje pozicijoje.

„Valdantiesiems konfrontuoti su populiariausiu politiku šiandien Lietuvoje irgi yra nevykęs scenarijus“

„Taip, jis turi pakankamai daug instrumentų. Valdančiajai koalicijai reikės dirbti su dabartiniu prezidentu iki kadencijos galo. Valdantieji nori J. Narkevičiaus klausimą atskirti nuo valstybės biudžeto formavimo, bet gali taip atsitikti, kad tie klausimai gali susisieti prezidentūroje. Valstybės biudžetą dekretu patvirtins būtent prezidentas. Toks scenarijus gali būti.

Prezidentas savo rankose turi poveikio priemonių, jis tikrai gali labai griežtai peržiūrėti biudžetą, klausti labai daug klausimų ir biudžeto tvirtinimas gali užsitęsti. Ir valdantiesiems būtų labai nenaudingas scenarijus“, – apie galimybę kalbėjo A. Krupavičius.

„Kitas dalykas – dėl Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovo pozicijos. Tiek premjerui, tiek ir valdančiajai koalicijai reikės naują kandidatą derinti su prezidentu“, – apie dar vieną prezidento įtakos sritį kalbėjo politologas.

Premjeras Saulius Skvernelis

Jo teigimu, valdantieji turi tinkamai įsivertinti priešininką, prieš skelbdami karą prezidentui – jis populiariausias politikas Lietuvoje.

„Trečias dalykas – pasitikėjimas prezidentu visuomenėje. Dabar mes matome du polius – prezidentas, kad ir su susvyravimais, yra vis tiek populiariausias politikas Lietuvoje. Valdantiesiems konfrontuoti su populiariausiu politiku šiandien Lietuvoje irgi yra nevykęs scenarijus. Jų populiarumas tikrai dėl to tik mažės. O Seimo rinkimai ateina neišvengiamai. Ir apie tai turi galvoti“, – sakė A. Krupavičius.

Jo teigimu, prezidentas galėtų rasti ir dar kitų instrumentų, dėl kurių valdantiesiems skelbti karą prezidentui G. Nausėdai visiškai neapsimoka.

„Jiems gi reikės su juo gyventi bent iki metų rudens. Taigi, konfrontacija nenaudinga, instrumentų ir priemonių prezidentas tikrai gali surasti, kaip paveikti. Manau, kad ir valdančiųjų stovykloje nuotaikos bus permainingos“, – situaciją vertino jis.

A. Krupavičiaus teigimu, valdančiosios koalicijos viduje labiausiai nepasitikima vienas kitu.

Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas

„Panašu, kad labiausiai yra nepasitikima kitais. Jei būtų pasitikima partneriais, tai ministro J. Narkevičiaus klausimas galėtų spręstis greitai ir rezultatyviai. Bet kadangi yra baimės, ar kuris nors koalicijos partneris nepaves, tai siekiama nerizikuoti. Bet čia tik laiko klausimas, kada J. Narkevičiaus istorijoje turės būti padėti taškai“, – kalbėjo VDU politologas A. Krupavičius.

Pridėdamas, kad visa ši situacija valdantiesiems kenks labiau nei greitas ir efektyvus sprendimas dėl ministro J. Narkevičiaus.